CES 2020

Dell og Lenovo med brettbare PC-er

Dette året markerer starten på en helt ny type PC-er.

THINKPAD X1 FOLD: I år kommer den første bærbare PC-en med brettbar skjerm. Lenovo er først ut med ThinkPad X1 Fold. Foto: Lenovo
THINKPAD X1 FOLD: I år kommer den første bærbare PC-en med brettbar skjerm. Lenovo er først ut med ThinkPad X1 Fold. Foto: Lenovo Vis mer
Publisert

I tillegg til nye og oppdaterte XPS-modeller, har Dell også med seg tre spennende konsepter i bagasjen til teknomessa i Las Vegas: Concept Ori, Concept Duet og Concept Ufo.

Få med deg alle nyhetene fra CES 2020.

Concept Ori

Denne prototypen har likheter med Lenovo ThinkPad X1 Fold (mer om den lenger ned i denne saken), med en brettbar skjerm – akkurat som Samsung Galaxy Fold.

Dell og Lenovo med brettbare PC-er

Enheten kan foldes som en bok, og i full modus måler skjermen 13 tommer. Dell ønsker ikke å avsløre så mange detaljer rundt denne prototypen, men skriver i en pressemelding at at Ori gir samme opplevelse som en enhet med to skjermer, men uten kanten mellom skjermene.

Mer enn det vet vi ikke om Ori på nåværende tidspunkt, men det er lov å håpe at Dell gjør prototype til virkelighet.

Dell og Lenovo med brettbare PC-er

Concept Duet

Det andre konseptet Dell viser frem, er Duet. En enhet som ser ut som en XPS 13 2-i-1 uten tastatur, og som kan minne om kommende Surface Neo fra Microsoft. PC-en har to separate skjermer, som enten kan brukes hver for seg eller som en stor overflate. Dog med en kant mellom.

Dell og Lenovo med brettbare PC-er

Som Surface Neo, har Duet også et tastaturtilbehør som kan festes oppå den ene skjermen, slik at PC-en fungerer mer som en tradisjonell PC.

Dell og Lenovo med brettbare PC-er

Concept Ufo

Hvilken prototype vi synes ser mest spennende ut, er vanskelig å si, men vi heller kanskje mot Concept Ufo. Denne lille PC-en med Windows 10 i bunn ser ut som en Nintendo Switch og har en 8-tommers skjerm, og du kan koble til spillkontrollere på hver side - akkurat som Switch.

Alienware Ufo er et Nintendo Switch-liknende konsept fra Dell. Foto: Dell
Alienware Ufo er et Nintendo Switch-liknende konsept fra Dell. Foto: Dell Vis mer

Kontroller-delene kan også også festes i en dokk slik at du kan bruke dem som en mer tradisjonell spillkontroller. Igjen, dette er mer eller mindre identisk hvordan Switch-kontrollerne fungerer.

Enn så lenge Concept Ufo kun et konsept, og trolig et produkt Dell ikke kommer til å lansere på en stund. Om produktet i det hele tatt kommer på markedet.

Dell og Lenovo med brettbare PC-er

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Ett produkt som faktisk kommer, er fra Lenovo. I fjor viste Lenovo frem det brettbare X1-konseptet sitt, og nå bekrefter selskapet at ThinkPad X1 Fold kommer i år.

På sitt største er OLED-skjermen på 13,3 tommer og har en oppløsning på 2048 x 1536 piksler. Enheten er i 4:3-format, slik som Apples iPad-er.

Akkurat som Concept Duet og Surface Neo, har X1 Fold støtte for Bluetooth-tastatur du kan feste på den ene halvdelen av skjermen. The Verge skriver i sin omtale av PC-en at tastaturet er veldig godt å skrive på, som forventet fra Lenovo.

X1 Fold har støtte for Bluetooth-tastatur. Foto: Lenovo
X1 Fold har støtte for Bluetooth-tastatur. Foto: Lenovo Vis mer

En interessant detalj er at X1 Fold kjører Windows 10 Pro og ikke Windows 10X, som er utviklet for denne typen enheter. Årsaken er at Windows 10X ikke er klar for lansering riktig ennå. X1 Fold skal etter planen lanseres rundt midten av 2020, mens Windows 10X ikke kommer før senere.

Dog ser det ut til at Lenovo planlegger å lansere en versjon med Windows 10X når operativsystemet blir tilgjengelig. På sine hjemmesider har Lenovo faktisk bilder av X1 Fold kjørende på Windows 10X.

Dell og Lenovo med brettbare PC-er

På innsiden sitter det en Intel Core-prosessor, opptil 8 GB minne og 1 TB SSD-lagring. X1 Fold har to USB-C-kontakter, WiFi 6, Bluetooth 5 og SIM-kortplass, i tillegg til Windows Hello-kamera for sikker pålogging.

Ettersom dette er en helt ny type PC, er det kanskje ikke så overraskende at prisen blir stiv. Prisen starter på 2499 dollar. Norsk pris er ikke kjent, men du kan regne med at den starter på over 25.000 kroner. Veldig mye for en bærbar PC, spesielt for et konsept som er helt uprøvd i PC-markedet.

Hvilket av disse konseptene har du mest tro på?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer