Dell XPS 13 - oppgradert!

Nye XPS 13 har blitt klart bedre enn forrige gang. Men noe er det selvsagt å trekke for her også.

NESTEN RAMMELØS: Smal ramme rundt skjermen er definitivt stilig. Dessuten kan PC-en gjøres enda mindre, takket være dette. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
NESTEN RAMMELØS: Smal ramme rundt skjermen er definitivt stilig. Dessuten kan PC-en gjøres enda mindre, takket være dette. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dell omtaler sin modell XPS 13 som verdens minste PC med 13,3 tommer skjerm, og vi ser ikke bort fra at de kan ha rett.

Fotavtrykket er nemlig vesentlig mindre enn normalt, noe som har blitt mulig blant annet ved å minimalisere rammen rundt skjermen.

Dette har gått litt på bekostning av tastaturet, som er rundt en centimeter trangere enn for eksempel 13,3-tommeren i Samsungs 9-serie fra fjoråret. Det går også litt utover plasseringen av webkameraet - som Dell nå har blitt nødt til å plassere nede til venstre for skjermen.

Oppgradert utgave

Vi kjørte en stor og fyldig test av XPS 13 i februar i år. Der konkluderte vi med en femmer på terningen og mange superlativer, men vi var også noe kritisk til blant annet viftestøy og batteritid.

Nå har modellen kommet i oppgradert utgave, og vi har hatt den på testbenken noen dager. Har Dell klart å rette på ankepunktene våre?

Hvem skulle trodd at disse to PC-ene begge har en skjerm på 13,3 tommer? Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Hvem skulle trodd at disse to PC-ene begge har en skjerm på 13,3 tommer? Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Det er svært få PC-er på markedet som har i nærheten av like tynn ramme rundt skjermen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Det er svært få PC-er på markedet som har i nærheten av like tynn ramme rundt skjermen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Den er kanskje minst, men ikke tynnest. Samsung 9 Serie til venstre, XPS 13 til høyre (sett bakfra) Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Den er kanskje minst, men ikke tynnest. Samsung 9 Serie til venstre, XPS 13 til høyre (sett bakfra) Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Mye likt

Dell XPS 13 kommer fortsatt i fire forskjellige konfigurasjoner, billigste starter nå på 11.490 kroner hos Dell.no. Det er altså premium-segmentet Dell posisjonerer modellen, der selv den billigste nå er oppgradert fra femte til sjette generasjon Core i5-prosessor fra Intel, full HD-skjerm og 128 GB PCIe-basert SSD.

Vårt testeksemplar er imidlertid utstyrt med Core i7-6500U-prosessor, 8 GB RAM og 256 GB SSD. IPS-skjermen har en eventyrlig oppløsning på 3.200 x 1.800 piksler og berøringsstøtte for inntil ti fingre samtidig. Den er lyssterk og super fra nær sagt alle vinkler. Prisen på vår konfigurasjon er 15.990 kroner i Dells nettbutikk.

Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Tastaturet er litt mindre enn normalt, men er godt å skrive på. Her med baklyset tent. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Tastaturet er litt mindre enn normalt, men er godt å skrive på. Her med baklyset tent. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Brukeropplevelsen er i stor grad lik som på forgjengeren, les vår test for detaljer, med unntak av noen viktige punkter: For det første er støyproblematikken nå historie. Viften starter riktig nok opp i ny og ne når PC-en blir tungt belastet, men er på ingen måte sjenerende.

For det andre har den fått høyere ytelse, og en meget interessant, ny tilkobling.

I tabellen under har vi sammenlignet nøkkelegenskaper ved vårt nye og gamle testeksemplar:

Dells oppdatert XPS 13 mot forgjengeren
  Dell XPS 13 nyDell XPS 13 gammel
Skjermoppløsning3200 x 18003200 x 1800
ProsessorIntel Core i7-6500UIntel Core i7-5500U
Arbeidsminne (RAM)8GB8GB
Lagringsplass SSD256GB256GB
Høyde9-15mm9-15mm
Vekt1,29 kg1,26 kg
Bredde/dybde30,4/23,5cm30,4/20,0cm
BerøringsskjermJaJa
USB 3-porter22
Andre porterUSB-C (Thunderbolt 3 og USB 3.1)Mini-Displayport
GrafikkIntel HD 520Intel HD 5500
SD-kortplassJaJa


Raskere på flere punkter

Ifølge Passmark Performance Test har prosessorytelsen økt med i underkant av 10 prosent, 3D-grafikkytelsen med hele 54 prosent (fra 611 til 942 poeng).

Noen spill-PC er dette uansett ikke, men en god del titler bør kunne være spillbare dersom du går ned på oppløsning og detaljrikdom.

Den PCIe-baserte SSD-en målte vi til en lesehastighet på hele 1.261 MB pr sekund, forgjengeren målte vi til 551MB pr sekund. Dette vil faktisk være merkbart i enkelte tilfeller.

At skrivehastigheten er økt fra 265 til 296 MB pr sekund, vil derimot neppe utgjøre noen forskjell ved vanlig bruk.

Utstyrt med super-kontakt

Det som kanskje er mer interessant, er at den nye utgaven er utstyrt med en USB-C-port med støtte for både USB 3.1 og Thunderbolt 3.

Sistnevnte byr på overføringshastigheter på inntil 40Gbps. Det er nok til å drive flere 4K-skjermer om det skulle være ønskelig. PC-en kan også lades gjennom denne porten.

Forgjengeren hadde kun mini DisplayPort, som er en ren skjermutgang (med støtte for lyd).

Her er den, drømmekontakten USB-C. På Dell XPS 13 støtter den både USB 3.1 og Thunderbolt 3. Med en overgang kan du også få HDMI og DisplaPort via denne. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Her er den, drømmekontakten USB-C. På Dell XPS 13 støtter den både USB 3.1 og Thunderbolt 3. Med en overgang kan du også få HDMI og DisplaPort via denne. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Vi legger også til at PC-en nå kan konfigureres med mer minne på forespørsel (inntil 16GB) og lagring (inntil 1TB SSD) enn forrige utgave.

Men så var det battteritiden

Fram til dette punktet er vi faktisk fristet å gi terningkast seks og anbefalt-stempel, men det er før vi snakker om batteritiden.

Den er ikke direkte dårlig, men ifølge våre målinger er den langt under hva Dell selv påstår.

Ved kontinuerlig videoavspilling i Windows Media Player, holdt batteriet i rundt fire timer. Ved nær null belastning, kun tilkoblet trådløst nett og med svak lysstyrke på skjermen, klarte vi ikke å tyne mer enn seks-sju timer før det var natta. Det betyr maks 5-6 timer ved lett bruk, noe som er godt under hva vi hadde forventet.

Når Dell snakker om mer enn dobbelt så lang batteritid, er vi egentlig ganske skuffet.

Metallchassis med matt overflate som ikke etterlater fingeravtrykk. Kan ikke det bare bli standard? Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Metallchassis med matt overflate som ikke etterlater fingeravtrykk. Kan ikke det bare bli standard? Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Konklusjon

Den oppdaterte Dell XPS 13 er blitt bedre på mange punkter i forhold til forgjengeren, og bør absolutt vurderes dersom du er ute etter en premium ultrabook.

Batteritiden er vårt største ankepunkt, all den tid den var forespeilet å være betydelig bedre. Uansett om den er viktig eller ikke for deg, bør du lese plussene og minusene i oppsummeringsboksen under.

Få samtidig med deg testene våre av HP Spectre X360, Apple MacBook og svært prisgunstige Lenovo U31-70 før du slår til.

Foreløpig finner du nye XPS 13 kun i Dells nettbutikk.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer