Dell XPS 13 ble musestille etter oppdatering

Noen ganger kan en liten oppdatering fikse irriterende problemer.

Å oppdatere en bærbar PC kan løse mange problemer, som for eksempel fjerne støy og bedre stabiliteten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Å oppdatere en bærbar PC kan løse mange problemer, som for eksempel fjerne støy og bedre stabiliteten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å kjøpe et elektronikkprodukt i 2012, enten det dreier seg om PC-er, mobiltelefoner eller blekkskrivere, betyr ikke nødvendigvis at man får et ferdigutviklet produkt. I praksis kjøper du ofte et produkt som fortsatt er under utvikling, men "ferdig nok" til havne i butikkhyllene.

Funksjonaliteten til produktene er ofte kompleks, og etter x antall timer med utprøving må produsenten på ett eller annet tidspunkt bestemme seg for å lansere det. I mange tilfeller har vi inntrykk av at det har vært langt viktigere å få produktet raskt til markedet enn å levere en mest mulig feilfri vare.

Kan oppgraderes

Årsaken til at produsentene kan tillate seg dette, er at produktene lar seg oppdatere i etterkant. Dukker det opp feil som blir rettet i etterkant av kjøpet, kan brukeren ofte selv laste ned nødvendige oppdateringer og installere dem på produktene. Det krever imidlertid enten at produsenten opplyser om oppdateringene automatisk, eller at brukeren er litt teknisk oppegående og følger med i fora eller på produsentens hjemmesider.

Slik er det ofte med bærbare PC-er, drivere og programvare som følger med. Noen PC-produsenter har riktignok implementert effektive oppdateringsrutiner, og enkelte av disse oppdateringene kan løse ganske irriterende problemer.

Hadde mye viftestøy

I testen av ultrabooken Dell XPS 13 reagerte vi negativt på at viften gikk mer eller mindre konstant når PC-en var tilkoblet nettstrøm. Det førte til at den støyet langt mer enn hva vi kunne forvente, ut fra belastningen den ble utsatt for. Etter at testen ble publisert fikk vi imidlertid et tips fra Dell om å oppdatere PC-ens BIOS, noe de mente skulle løse vifte-problemet. Problemet var knyttet til at vi hadde fått en tidlig utgave av PC-en, ble vi fortalt.

BIOS er programvare som sitter på en brikke på hovedkortet, som gir grunnleggende instrukser til maskinvaren når du skrur på PC-en. Dette skjer før operativsystemet begynner å laste og overtar kontrollen.

Risikabelt?

Tradisjonelt sett har BIOS-oppdateringer vært knyttet til en viss risiko, og hovedregelen har vært (og er fortsatt) at man ikke oppdaterer den med mindre man opplever problemer. Risikoen begrenses i dag stort sett til strømbrudd mens oppdateringen pågår. Det kan i verste fall føre til at man ikke får startet PC-en etterpå.

Å oppdatere BIOS på Dell XPS 13 var imidlertid svært enkelt, og innbefattet kun å laste ned en kjørbar fil, dobbelklikke, og følge instruksene.

Etter en omstart av PC-en var viftestøyen mer eller mindre eliminert. Vi kjørte også ytelsestestene på nytt, og viften var langt mindre hørbar - uten at ytelsen ble degradert. Dessuten stoppet vifteaktiviteten kjapt etter at testkjøringene var fullført.

Vi har selvfølgelig oppdatert testen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer