Dell XPS 13 Developer Edition

Svært elegant ultrabook med full HD-skjerm, og noe rart på innsiden.

Er du klar for å prøve noe helt nytt? Denne PC-en leveres uten Windows, men med et alternativ som er enkelt å like. Og du sparer samtidig noen hundrelapper. Foto: Bjørn Eirik Loftås - alle bilder
Er du klar for å prøve noe helt nytt? Denne PC-en leveres uten Windows, men med et alternativ som er enkelt å like. Og du sparer samtidig noen hundrelapper. Foto: Bjørn Eirik Loftås - alle bilder Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første gang vi stiftet bekjentskap med Dell XPS 13 var i fjor vår. Den gang konkluderte vi med at det var den mest elegante ultrabooken vi hadde testet, med unntak av Apples MacBook Air.

Nå er andre generasjon XPS 13 her, basert på siste generasjon Intel-prosessor og brikkesett, og i tillegg med full HD-skjerm. Og den kommer i utgaver med både Windows 8 og Ubuntu Linux.

Linux-utgaven er resultatet av et prøveprosjekt kalt Sputnik, som gikk ut på å kartlegge hva app- og webutviklere ønsket seg av en PC. Derfor inkluderer maskinene flere verktøy myntet på nettopp denne typen brukere - derav tilnavnet Developer Edition.

Les mer om hva som er inkludert her.

Først skal vi se på de tekniske egenskapene på vårt testeksemplar:

 • Skjerm: 13,3" blank full HD-skjerm, 1920 x 1080 piksler
 • Prosessor: Intel Core i7-3537U
 • RAM: 8 GB
 • Grafikkort: Intel HD 4000
 • Lagring: 256 GB SSD
 • Optisk drev: Nei
 • Skjermutganger: Mini-Displayport
 • USB-porter: 2 x USB 3.0
 • Webkamera: Ja
 • Kortleser: Nei
 • Trådløst nett: Intel Centrino 6235 (b/g/n)
 • Kablet nett: Nei
 • Annet: Bluetooth
 • OS: Ubuntu Linux 12.04
 • Størrelse: 316 × 6~18 × 205 mm
 • Vekt: 1,37 kg
 • Pris: 10.237 inkl mva (jf Dell.no 12.4.2013)
 • Pris med Windows 8: 10.987 inkl mva (jf Dell.no 12.4.2013)

På utsiden er den så å si lik med første-generasjonen, men går vi den nærmere i sømmene ser vi blant annet at begge USB-portene nå er 3.0 (forrige hadde én USB 3.0 og én USB 2.0), trådløs-kortet er oppgradert, minne og SSD er doblet i størrelse, og sist, men ikke minst: Skjermen har fått full HD-oppløsning. Dette er vesentlige oppgraderinger, og maskinen koster altså bare knappe 200 kroner mer enn hva forgjengeren kostet for et år siden.

Den kom riktignok med Windows 7, som kostet penger. Ubuntu Linux er som kjent gratis. Skal du ha den nye utgaven med Windows 8 blir prisen 750 kroner høyere.

De neste avsnittene omhandler eksteriøret, og siden endringene er minimale fra forrige generasjon vil vår omtale sammenfalle mye med den forrige testen.

Få tilkoblinger

Av alle ultrabookene vi har testet, er Dell XPS 13 blant dem som har færrest tilkoblingspunkter. Her er for eksempel verken HDMI eller VGA-skjermutganger, da trenger du en eventuelt en overgang fra Mini Displayport, og dette er ekstrautstyr. Det finnes heller ikke noen nettverkskontakt, da trenger du overgang fra USB, som heller ikke er standardutstyr. I tillegg mangler leser for minnekort, noe vi fortsatt setter et spørsmålstegn ved.

Men eksteriørmessig er den definitivt i toppskiktet. Den formelig oser av high-end, og den er også mindre og tynnere enn mange av konkurrentene, blant annet takket være den smale rammen rundt skjermen.

Her finner du en rekke bilder av PC-en:


Solide saker

Lokket er av aluminium og usedvanlig stivt. Vi liker også det brede hengslet og bruken av karbonfiber i bunnplaten, som gir et solid inntrykk. Karbonfiberet har dessuten den fordelen at det ikke blir varmt på samme måten som aluminium, og det er aldri ubehagelig å ha XPS 13 i fanget.

Tastaturet er av «chicklet»-typen, der hver tast er isolert fra de andre. Slike tastaturer er enkle å rengjøre. Det er også baklyst, noe som er en fordel i mørke omgivelser. Tastene er avrundet, platen er fast og avgir lite støy under skriving. Med unntak av en smal «enter»-tast er alle standardtastene passe store, og vi synes absolutt Dell XPS 13 er god å skrive på.

Under tastaturet sitter en pekeplate med multiberøring og integrerte museknapper (venstre og høyre). Det er ikke noe vertikalt skrollefelt, her bruker du ganske enkelt to fingre for å skrolle vertikalt og horisontalt. Bruken krever noe tilvenning, ikke minst fordi dobbelprikking på pekeplaten ikke gir noen reaksjon hvis det gjøres for raskt.

Vi liker godt det rene uttrykket, her er ingen glinsende klistremerker av noe slag, og et sølvfarget lokk på undersiden dekker service-koden og annen informasjon som er uvesentlig for de fleste av oss - med mindre den må på service, eller du tenker å laste ned drivere til andre operativsystemer.

Nydelig skjerm

Skjermen har blitt helt fantastisk skarp og fin, den er helt klart blant de beste full HD-skjermene vi har sett i dette formatet. Den kan betraktes fra nær sagt død vinkel, men er imidlertid blank, noe enkelte nok vil ha innvendiger mot. Avhengig av hvor du befinner deg, kan gjenskinn fra lyskilder omkring deg skape problemer for deg.

Slik er den i bruk

Fra den er helt avskrudd til Ubuntu er lastet og du er klar for å begynne å jobbe, tar det 13 sekunder. Det er seks sekunder raskere enn forgjengeren (med Windows 7), og helt på høyde med raske PC-er med Windows 8. Men i 2013 skrur man uansett sjelden maskinen av, og i dvale (fra du åpner lokket til den er klar) tar det bare et par-tre sekunder.

Maskinen er for det meste helt tyst, og reagerer raskt på alle oppgaver. Ubuntu Linux er blant de aller mest brukervennlige Linux-distribusjonene, og kommer med en rekke programmer til de fleste formål: LibreOffice for tekstbehandling, regneark og PowerPoint. Den kan både lese og skrive i Microsoft Office-formater, men kompatibiliteten er ikke hundre prosent på mer avansert formatering.

Et eget programvaresenter lar deg velge mellom mange tusen programmer, de aller fleste av dem er gratis og basert på åpen kildekode. Det er også mulig å kjøre temmelig mange Windows-programmer ved hjelp av et eget programvarelag kalt Wine, og man kan også kjøre hele Windows-installasjoner og dermed få full Windows-funksjonalitet via den gratis virtuelle PC-en VirtualBox.

Ubuntu er enkel å like, og vi synes Unity-grensesnittet og menyene på mange måter er mye mer logisk og enkle i bruk enn hva tilfelle er i Windows 8. Du kan selv prøve en virtuell utgave av Ubuntu her.

Kraftig maskinvare

Den såkalte ULV-prosessoren er blant de aller raskeste som er myntet på ultrabook. For å lage et bilde av ytelsen sammenlignet mot andre, populære prosessorer, har vi tatt utgangspunkt i oversiktene til Passmark.com:

For å måle diskytelse brukte vi kommandoene «dd» og «hdparm», og vi landet på rundt 230 MB per sekund i skrivehastighet, og 470 MB per sekund i lesehastighet. Lesehastigheten ble også bekreftet gjennom Ubuntus eget diskverktøy:

Dell XPS 13 Developer Edition


Sammenligner vi disse tallene med andre ultrabooks i 10.000-kronersklassen som vi har testet i det siste, ligger XPS 13 helt klart i øvre sjikt.

Hva med batteritiden?

En av innvendingene mot Linux på bærbare er at de suger mer batteri enn Windows, rett og slett på grunn av mangelfulle strømstyringsløsninger. Dell opplyser at du kan forvente inntil seks timer batteritid på denne PC-en. Vi har ikke gjort nøyaktige målinger denne gangen, men batteriindikatoren antyder rundt fire timer når vi bruker maskinen aktivt, noe som stemmer godt overens med brukererfaringer vi har funnet på nettet.

Det er i så fall vesentlig svakere enn førstegenerasjon XPS 13 med Windows 7, som vi målte til sju-åtte timer med variert bruk.

Konklusjon

Dell XPS 13 Developer Edition


Dell XPS 13 var en flott maskin for ett år siden, og nå er den blitt enda flottere. Den har et lekkert ytre, gode ytelser, er stillegående og har fått en sabla fin skjerm. På minussiden må vi sette begrenset med tilkoblingsmuligheter, og vi savner spesielt minnekortleser. At batteritiden er noe lavere enn på Windows-utgaven må du også gjøre regning med, men summa summarum gir vi XPS 13 en femmer på terningen - dersom du er i målgruppen.


For Developer Edition er myntet på utviklere, men uansett - hvis du kunne tenke deg å prøve noe nytt - og samtidig ønsker å spare noen kroner, bør du absolutt vurdere Ubuntu-utgaven.

(Og skulle du angre deg senere kan du kjøpe en OEM-versjon av Windows 8 for omtrent den summen du sparer ved å velge Ubuntu-utgaven).

Du finne flere opplysninger hos Dell. Der finner du også en rekke tilbakemeldinger fra brukere av maskinen.

Flere ferske PC-tester

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer