Den bærbare CD-spilleren er på vei tilbake

Forbausende stort utvalg i butikkene.

ÅRETS MODELL: Britiske Groove-e spesialiserer seg på bærbar retro-lyd. Denne 2016-utgaven har både anti-skip og programmerbar låtrekkefølge, akkurat som på 90-tallet. Foto: GROOVE-E
ÅRETS MODELL: Britiske Groove-e spesialiserer seg på bærbar retro-lyd. Denne 2016-utgaven har både anti-skip og programmerbar låtrekkefølge, akkurat som på 90-tallet. Foto: GROOVE-E Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Husker du den den store, runde CD-spilleren du hadde i veska når du var på tur?

Smarttelefon med Spotify (offline eller online) har for lengst overtatt, og du ser ikke mange slike på t-banen, bussen eller toget lenger - trodde vi, helt til vi nylig observerte vi ei ung dame på t-banen.

HIPT IGJEN? Det er 25 år siden ungdommen holdt på slik. Foto: SHUTTERSTOCK/RAMONA HEIM/NTB SCANPIX
HIPT IGJEN? Det er 25 år siden ungdommen holdt på slik. Foto: SHUTTERSTOCK/RAMONA HEIM/NTB SCANPIX Vis mer


Hun ville korte ned reisetida med litt musikk og satte på seg hodetelefonene. Ut av veska dro hun fram en discman. Ikke en velbrukt, gammel Sony eller Panasonic-spiller av den typen vi husker fra 90-tallet, men en flunkende ny en av et for oss ukjent merke.

Har du bruk for en bærbar CD-spiller? (Avsluttet)
Nei, slikt har gått ut på dato(64%) 4539
Ja, det synes jeg virker kult(36%) 2558
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Det kunne vel ikke ha seg slik at den har kommet tilbake som et slags motefenomen - et «fashion statement» på linje med vinylbølgen?

LES OGSÅ: Dette bør du vite før du kjøper platespiller

Britiske spesialister

Motemagasinene kan rapportere om 90-tallets gjenkomst. Og britiske What Hifi? kan fortelle at den bærbare CD-spilleren er tilbake.

«Glem vinylen, her kommer de bærbare CD- og kassettspillerne,» er overskriften.

Selskapet Groov-e er ett av selskapene spesialiserer seg på slikt. De har et bredt utvalg av både bærbare CD-spillere for lomma, samt kombinerte cd/kassettradioer og bærbare kassettspillere av alle typer.

I år lanserer de tre nye modeller, to bærbare CD-spillere og én lomme-kassettopptaker. Prisene er hyggelige, og ligger mellom 200 og 400 kroner.

- Bærbar musikk betyr kanskje nedlasting og strømming for de fleste av oss i 2016. Men Groov-e håper at deres utvalg av rimelige retro-produkter vil få deg til å lengte etter den bærbare CD- og kassett-opplevelsen. Helt sant, skriver What Hifi?, muligens med en liten britisk, ironisk snert.

LES OGSÅ: Men CD-spilleren var ikke død

Også i norske butikkhyller

Clas Ohlson-kjeden selger en Denver lomme-CD til 379 kroner.

MP3 SELGER BEDRE: Salget av bærbare CD-spillere holder seg, mens MP3 er den store overraskelsen, sier Camilla Tully hos Clas Ohlson. Foto: ARKIVFOTO: PER ERVLAND
MP3 SELGER BEDRE: Salget av bærbare CD-spillere holder seg, mens MP3 er den store overraskelsen, sier Camilla Tully hos Clas Ohlson. Foto: ARKIVFOTO: PER ERVLAND Vis mer


- Vi kan ikke akkurat snakke om en økning, men salget av slike spillere går bra nok til at vi ikke fjerner dem fra hyllene, sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully hos Clas Ohlson til Dinside.

Hun kan derimot fortelle at kjeden opplever en dramatisk økning i salget av MP3-spillere. Også det på tross av at de fleste i dag bruker mobilen til musikkavspilling.

- Vi har ikke noen annen forklaring på dette enn at det er et motefenomen, sier Tully.

På Prisjakt.no teller vi hele 11 bærbare CD-spillere i lommeformat.

Sony - som for 25 år siden var den suverene markedslederen på området, har fortsatt tre modeller på det norske markedet.

Og både Elkjøp, Expert og Lefdal har fortsatt slike spillere i hyllene sine.

LES OGSÅ: Gjør musikkassettene dine om til MP3

Har vi bruk for slikt i dag?

Så er spørsmålet: Hva skal slikt brukes til? Har du en stor kassettsamling med unik musikk som verken finnes på Spotify eller til salgs som CD, er nytten av en kassettspiller åpenbar.

TOPPMODELL: D-NE241 koster 1000 kroner, og er fortsatt i Sonys norgeskatalog. Foto: SONY
TOPPMODELL: D-NE241 koster 1000 kroner, og er fortsatt i Sonys norgeskatalog. Foto: SONY Vis mer


Slikt går jo fort i stykker, og det er vel ikke så mange av de som ble kjøpt for 20-25 år siden som fortsatt fungerer.

Det smarteste er antakelig å overføre innholdet til et filformat, enten via lydkortet i en PC/Mac eller med en kassettspiller med innebygd USB-omformer.

Men CD-spiller? Det er jo den enkleste sak i verden å overføre innholdet til en mobil for bruk på tur, eller harddisk for avspilling via Bluetooth, Wifi eller annen moderne teknologi i stua.

Vel, av erfaring vet vi at vi av og til har lyst til å høre akkurat den plata som vi ikke har hørt på mange år. Vi finner den i hylla, og har ikke tid til å rippe den. Da er det bra å ha en bærbar CD-spiller for hånden, akkurat som mange fortsatt bruker CD-spiller i bilen.

Men for fjortiser i indre London er kanskje CD-spilleren en del av tilbehøret, med matchende klær og frisyre i en perfekt 90-tallshelhet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer