Vi testet Bose Soundlink Mini-kopi

Den bak koster 15 ganger mer enn den foran

Vi betalte hundre kroner for en kopi av Bose Soundlink Mini på eBay. Kan den hamle opp med originalen?

KOPI OG ORIGINAL: Kan det virkelig være så stor forskjell som prisen skulle tyde på? Foto: Bjørn Eirik Loftås
KOPI OG ORIGINAL: Kan det virkelig være så stor forskjell som prisen skulle tyde på? Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvaliteten på trådløse Bluetooth-høyttalere har tatt sjumilssteg de siste årene. Spesielt imponert er vi over utviklingen på små høyttalere, og har du ikke sjekket ut lyden på for eksempel Sony SRS-XB30, ZR7 og Bose SoundLink Mini II, anbefaler vi deg definitivt å ta en lytterunde i butikken.

Mange kan nok la seg skremme av prisene på disse og andre modeller fra de mer anerkjente produsentene. Enkelte vil nok også påstå at man betaler mye for merket, og at det finnes billig-produkter som er like gode.

Skammelig lik originalen

Man kan vel si at vi tok siste påstand på ordet, da vi kjøpte høyttaleren med det overbevisende navnet Wireless Bluetooth Speaker Super Bass Stereo #Portable for Smart Phone Tablet PC på Ebay forleden. Den er nemlig til forveksling lik Bose Soundlink Mini II - som selges til rundt 1.500 kroner i norske butikker.

Kopien kostet oss bare en hundrelapp, og med litt leting finner du den nok enda billigere fra andre forhandlere på Ebay.

Tre uker etter bestilling datt pakken med høyttaleren ned i postkassen. Først trodde vi at vi hadde fått noe helt annet, for pakken veide nesten ingenting, i hvert fall ikke i forhold til originalen fra Bose. Men jo, det var høyttaleren - og den var en enda frekkere kopi enn vi hadde trodd: Den heter til og med Soundlink Mini - det samme som originalen.

FREKKERE ENN FREKKEST: Produsenten har til og med kopiert navnet fra Bose. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FREKKERE ENN FREKKEST: Produsenten har til og med kopiert navnet fra Bose. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Radio og greier!

Videre viste det seg at den glatt overgår originalen når det kommer til funksjonalitet. Her er det både FM-radio (vi fikk ikke inn en pøkk, av naturlige årsaker) og USB-port for minnepinner og kortleser for microSD-kort, slik at man kan spille av sin egen MP3-musikk direkte. Sistnevnte er slett ikke dumt, selv om de færreste av oss tenker musikkfiler i det hele tatt etter inntoget av strømmetjenester.

MINNEKORT: Du kan putte inn en minnepinne eller et microSD-kort med musikkfiler og spille av direkte på kinakopien (øverst). Foto: Bjørn Eirik Loftås
MINNEKORT: Du kan putte inn en minnepinne eller et microSD-kort med musikkfiler og spille av direkte på kinakopien (øverst). Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Kvalitetsfølelsen er imidlertid så som så. Den lave vekten og hule lyden når du dunker i høyttaleren, gjør at du skjønner at her er det mye tomrom på innsiden. Originalen er derimot tyngre enn man skulle tro ut fra størrelsen, nesten som en liten murstein.

Hvordan ville det slå ut på lyden?

LITT HØYERE: Kopien til høyre er bittelitt høyere enn originalen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LITT HØYERE: Kopien til høyre er bittelitt høyere enn originalen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Skrekk og gru

Vi skrudde på høyttaleren, og ble ganske raskt møtt av en kvinnestemme som på litt gebrokken engelsk fortalte oss at høyttaleren var klar for Bluetooth-paring. Og jada - SoundLink Mini dukket opp på iPhonen vår, paringen gikk som smurt og straks etter var vi klare til å strømme musikk fra Spotify.

Vi vet ikke helt, men vi tror det er et ganske dårlig tegn at vi ble stående og fundere på om lyden kom fra mobilen eller fra høyttaleren. Det bør jo være en distinkt forskjell.

Lyden er spinkel og boksaktig, uten et snev av den superbassen som selgeren skrøt av i annonsen. Det frister rett og slett ikke å bruke denne til musikk. Den kan duge til Fiskerimeldingen og NRK Vær - men kun til nød.

I videoen under kan du se med egne øyne hvordan det gikk. På slutten av videoen har vi tatt med Bose SoundLink Mini også - og har du hodetelefoner eller litt OK høyttalere, bør du definitivt høre forskjell - selv om vi brukte meget enkelt opptaksutstyr.

SJEKK SELV: Hør hvor dårlig engelsk og hvor dårlig lyd en falsk Bose SoundLink Mini-høyttaler gir deg! Vis mer Vis mer

Konklusjon

Det er egentlig ikke mye positivt å si om denne høyttaleren. Ja, den er billig. Ja, den gjengir lyd. Ja, den funker. Men vi synes du bør bruke hundrelappen din på noe helt annet. En tur på kino eller en kebab for eksempel, vil være langt mer fornuftig bruk av pengene.

Den bak koster 15 ganger mer enn den foran

Den er i tillegg et åpenbart forsøk på en skamløs kopi av en merkevare, og slikt bør du holde deg unna. Har du likevel lyst på den etter å ha lest denne slakten, finner du mange forhandlere i denne listen.

Og helt til slutt: Er lyden 15 ganger bedre på Bose'n? Nja, i hvert fall 10.

Flere kinaprodukter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer