Den dumme smartklokka

Kreyos er historien om folkefinansieringens mørke side.

LOVER MYE: Kreyos lover blant annet at den skal fungere sammen med Windows-telefoner. Det gjør den ikke.  Foto: KREYOS
LOVER MYE: Kreyos lover blant annet at den skal fungere sammen med Windows-telefoner. Det gjør den ikke. Foto: KREYOS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelig at folkefinansierings-nettsider som Indiegogo og Kickstarter byr på en risiko for de som vil finansiere et prosjekt.

For å ta det positive først: Blir ikke et prosjekt fullfinansiert, er det klare spilleregler for hva som så skal skje. Da skal alle de som har støttet prosjektet automatisk få pengene sine tilbake, som du kan se av Kickstarters regler.

Advarsler

I tillegg kommer alle prosjektene med advarsler om hva som kan skje i forhold til forsinkelser og endringer av produktet underveis. Du kan altså risikere å betale for et produkt som slettes ikke var det du forespeilet deg og du kan få det mye senere enn det som var lovet.

Som tilfellet var, og fortsatt er, med Kreyos-smartklokka på Indiegogo.

For få prosjekter har vel lovet så mye, og innfridd så lite som som Kreyos-klokka, som fortsatt selges på Kreyos hjemmesider:Den skal være vanntett ned til fem meter. Brukere forteller at det kommer vann inn i klokka selv etter en dusj. Den har et innebygget pedometer som ikke fungerer fordi klokkens vibreringsfunksjon hele tiden aktiverer pedometeret. Batteriet skulle vare i syv dager. Brukere sier at det varer i 24 timer. Det ble lovet den skulle fungere med Windows-telefoner via en egen app, men den appen har ennå ikke dukket opp. Det ble også lovet at den skulle kunne gjøre en rekke ting via flere apper man kunne laste ned, men brukere sier klokken bare har plass til én app. Og det mange mener er den verste svikten: Klokken viser feil tid såfremt den ikke er koblet via Bluetooth til mobilen din. En bruker rapporterte at klokken viste tiden fra i går kveld, og måtte parre den med mobilen for å få den til å vise riktig tid igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer