Test av Zyxel Multy U

Den lekreste mesh-løsningen vi har testet

Men hvordan er egentlig ytelsen?

MULTY U: Zyxel har laget en stilig mesh-løsning som nesten ser ut som pynt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MULTY U: Zyxel har laget en stilig mesh-løsning som nesten ser ut som pynt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glem svarte bokser med digre antenner og blinkende lys som ser ut som romskip; nye trådløse rutere er du ikke nødt til å gjemme bort.

Zyxels nyeste mesh-løsning er så lekker at du gjerne kan ha dem hengende på veggen. Og ja, oppheng følger med i esken - det følger også med en fot hvis du heller foretrekker å ha dem stående på en hylle.

Multy U er navnet på mesh-løsningen som selges i pakker på én, to og tre noder, der vi har testet sistnevnte.

Pen design

Hver node er utformet som små kvadrater med avrundede hjørner og et buet overflate. Midt på sitter det et indikatorlys som viser statusen på nettverket, for eksempel blå når alt fungerer som det skal. Lyset kan du slå av med en knapp på baksiden, men du kan ikke dimme det.

Hver node har en størrelse på 12,3 x 12,3 centimeter, de er kun 3 centimeter tykke og vekten er på 310 gram.

Strømkontakten gjør at Muly U-ruteren ikke går i ett med veggen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Strømkontakten gjør at Muly U-ruteren ikke går i ett med veggen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Øverst på hver node er det et feste til de medfølgende opphengene, som ser ut som lær, men som ikke er det, slik at du enkelt kan henge dem på veggen eller på møbler.

Ulempen her er at strømkontakten ikke er vinklet og stikker noen centimeter ut fra ruteren.

Som nevnt over, følger det også med en fot slik at du kan plassere ruteren stående for eksempel i en bokhylle. Dette er tross alt ikke en ruter du har lyst til å stue vekk.

På baksiden av hver node sitter det for øvrig to ethernet-kontakter for dem som foretrekker kablet tilgang fra ruteren. Noen vil kanskje føle at to er i det begrensede laget, på den som er koblet til modemet er det kun én ekstra,spesielt hvis man har flere enheter i nærheten man ønsker skal bruke kabel, som for eksempel en spillkonsoll.

Orbi RBK23
StartsettTre bokser
TypeAC2100
Trådløs standard802.11a/b/g/n/ac MU-MIMO
AntennerSeks interne
Teoretiske hastigheter866 + 866 Mbps over 5 GHz og 300 Mbps over 2,4 GHz
Dekning557 kvm.
LAN-kontakter2 + 2 + 2

Superenkelt oppsett

Oppsettet av Zyxel Multy U er forbløffende enkelt, og prosessen tok under et kvarter fra appen var lastet ned til nettet var i gang.

Det inkluderte en fastvareoppdatering til ruterne og litt justering av nodene for best mulig signaler.

Du starter prosessen ved å laste ned Multy-appen til din smarttelefon og kobler den første noden til strømnettet og modemet ditt. Vi anbefaler at du kobler én node om gangen til strømmen, på den måten blir det enklere å vite hvilken som er hva.

Under oppsettet av den første noden, setter du opp selve nettverket og bestemmer navn på det og passordet.

Her får du også tips til hvordan du bør plassere nodene i forhold til hverandre. Zyxel anbefaler mellom 10 og 15 meters avstand, og du får beskjed under oppsettet dersom de er plassert for langt fra hverandre.

I appen, som er forholdsvis innholdsrik, kan du også teste signalene og internetthastigheten når du måtte ønske. Der finner du dessuten foreldrestyring, slik at du kan begrense tilgangen til Internett for spesifikke enheter og brukere. Hovedoversikten i appen viser hvilke noder som er tilkoblet systemet og hvor mange enheter som er koblet til.

Alt i alt må vi si at Zyxel har laget en glimrende løsning, der alt fra oppsett til videre konfigurering fungerer helt sømløst.

Zyxel har laget en ordentlig god nettverks-app.
Zyxel har laget en ordentlig god nettverks-app. Vis mer

Skal dekke et større hus, eller?

Hva med innmaten? Mesh-løsningen har selvsagt støtte for både 2,4 GHz- og 5 GHz-båndene, der førstnevnte har litt bedre rekkevidde, mens 5 GHz leverer bedre ytelse på kortere distanser, med støtte for inntil WiFi 5.

Ifølge Zyxels tall er overføringshastighetene på inntil 866 Mpbs (megabit per sekund) på begge 5 GHz-frekvensene og 300 Mbps på 2,4 GHz.

Vi har testet pakken som består av tre noder og som skal kunne dekke boliger på opptil 557 kvadratmeter. Testingen er som vanlig gjennomført i en bolig på 200 kvadratmeter og med en garasje under på i underkant av 50 kvadratmeter.

I esken medfølger det en fotstøtte. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
I esken medfølger det en fotstøtte. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Overraskende rask

De siste gangene vi har testet mesh-løsninger har det vært AC2200-modeller, som er litt kraftigere enn AC2100-modellene som nettopp Zyxel Multy U.

AC etterfulgt av et firesifret tall indikerer de teoretiske hastighetene til ruteren:

  • AC2100: 866 Mpbs (megabit per sekund) på begge 5 GHz-frekvensene og 300 Mbps på 2,4 GHz.
  • AC2200: 866 Mpbs (megabit per sekund) på begge 5 GHz-frekvensene og 400 Mbps på 2,4 GHz.

Selv om Multy U har en oppgitt rekkevidde på inntill 557 kvadratmeter med tre noder, forteller selskapets PR-apprat til Dinside at mesh-løsningen er beregnet på leiligheter med to-tre soverom, rekkehus og eneboliger på ett plan.

Det vi fort merket er at Multy U har gode signaler innenfor husets vegger, men, som Huaweis Q2, sliter den når vi forsøker å få dekning i garasjen under. Signalene er rett og slett ikke sterke nok til en stabil og god opplevelse. Ikke at det overrasker oss, det tykke betongdekket skaper et ordentlig problem for mange rutere.

SPEEDTEST.NET Multy U
RuterRuter + 2 satelliter
Loft ned6075
Loft opp2121
Loft: soverom ned5875
Loft: soverom opp2121
Stue ned7575
Stue opp2121
Garasje ned-25
Garasje opp-4
Megabit per sekund

Som du kan se i tabellen over, leverer Multy U en god surfeopplevelse i selve eneboligen. I soverommet i toppetasjen som er lengst unna hovedruteren, er hastigheten god og stabil. Det gjelder også på loftstuen som er omtrent like langt unna, men har en åpen løsning uten dør mellom.

Det som er interessant her er at selv om Multy U ikke er like rask som Huawei Q2, har den faktisk signaler i garasjen, dog litt svake, men allikevel.

Vi sjekket også signalene i en treromsleilighet på i underkant av 70 kvadratmeter, og her leverte Multy U så det holder. Den nåværende ruteren, en Asus AC68U, sliter litt med betongveggen som skiller stuen - der ruteren står - og hovedsoverommet, og kjører man på 5 GHz-nettet er ikke signalene spesielt gode.

Med en node plassert på soverommet, får man også gode signaler der.

LEKKER: Vi liker designet virkelig godt.
LEKKER: Vi liker designet virkelig godt. Vis mer

Hva med hastigheten?

I tillegg til å sjekke hastighetene opp mot Speedtest undersøkte vi også hvor bra ytelsen var innad i nettverket. Vi delte en videofil på rundt 2,2 GB fra en PC som stod rett ved siden av hovedruteren i førsteetasje.

Deretter tok vi tiden på hvor lang tid det tok å overføre videofilen til en annen PC, som vi flyttet fra rom til rom, på samme nettverk.

Multy U
Loft4 min 3 sek
Loft Soverom3 min 25 sek
Stue3 min 12 sek
Garasje15 min

Som forventet er ikke er overhastighetene like gode som AC2200-ruterne, men vi er positivt overrasket over at Multy U faktisk hadde greie nok signaler til at vi fikk overført filen til PC-en i garasjen.

Konklusjon

Zyxel viser atter en gang at de kan lage rutere som ikke har et kjedelig design eller som har dingre antenner. Design er selvsagt en smakssak, men vi syns at Multy U er ordentlig lekker og vi har ingen problemer med å la mesh-løsningen være godt synlig i boligen.

Hvis det er noe å utsette på designet, må det være lyset som enten er på eller av, men som ikke kan dimmes, og den litt knotete løsningen med en strømkabel som stikker noen centimeter ut og som gjør at ruteren ikke går i ett med veggen når den henger.

Hvor lett det er å komme i gang med Multy Y, er definitivt det vi liker best. Vi bare trykket oss gjennom oppsettet og alt fungerte som det skulle. Bruksanvisningen er i dette tilfellet helt unødvendig. Det er like enkelt å gjøre endringer i etterkant, og for eksempel ting som foreldrekontroll er noen tastetrykk unna.

Ytelsen er ikke den beste vi har opplevd, men med tanke på utformingen på Multy Y, kommer ikke det som en overraskelse. Her føler vi at det går mer i design enn ytelse, men har du en mindre bolig, vil du ha stor glede av mesh-løsningen. Da kan vi kanskje anbefale deg å gå over pakken med to noder som er snaut 900 kroner rimeligere.

Testresultat

Zyxel Multy U

Lekkert design, superenkelt oppsett, gjør jobben i mindre boliger, tar liten plass.

Kun to ethernet-kontakter, litt knotete løsning med strømkontakten, lyset kan ikke dimmes, man får mer kraft for pengene andre steder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer