Hakker Chromecast eller Apple TV?

Den lille innstillingen som kan gjøre strømmevideoen mye bedre

50 eller 60 Hz? Det er spørsmålet.

HAKKER DET? Mange opplever det som irriterende at TV-strømming hakker; kanskje særlig på sportssendinger. Heldigvis lar det seg som regel fikse. Foto: Mike Mols / Shutterstock / NTB scanpix
HAKKER DET? Mange opplever det som irriterende at TV-strømming hakker; kanskje særlig på sportssendinger. Heldigvis lar det seg som regel fikse. Foto: Mike Mols / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruker du Chromecast eller Apple TV for å se på film, tv-serier, sportssendinger eller lignende?

Da har du kanskje vært borti at bildet hakker litt ved jevne mellomrom. Det er ikke alle som legger merke til det, men om du er blant dem, kan det oppleves fryktelig irriterende.

Spesielt godt synes vi selv det merkes på sportssendinger; for eksempel når keeperen i en fotballkamp fyrer av et femmeterspark og ballen glir ujevnt gjennom lufta.

Derfor hakker det

Vi snakker altså ikke om hakking av typen der bildet stopper opp noen sekunder før videoen fortsetter – den slags skyldes at bufferet (mellomlagringen) blir tomt; gjerne fordi nettforbindelsen din er for treg, belastet av andre enheter eller har en ujevn oppkobling. Da må bufferet fylles igjen før videoen fortsetter, slik at du må vente.

Men den lille hakkingen her vi snakker om her, oppleves mer som lugging og sees ofte, men kun i veldig korte øyeblikk av gangen. Den kommer av at kildematerialet ikke er spilt inn med like mange bilder i sekundet som Chromecast/Apple TV sender videre inn til TV-en.

Her i Europa er det vanlig å bruke 25/50 bilder i sekundet (50Hz), mens det i USA er vanlig å bruke 30/60 bilder i sekundet (60Hz), etter henholdsvis PAL og NTSC-standardene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer