Hakker Chromecast eller Apple TV?

Den lille innstillingen som kan gjøre strømmevideoen mye bedre

50 eller 60 Hz? Det er spørsmålet.

HAKKER DET? Mange opplever det som irriterende at TV-strømming hakker; kanskje særlig på sportssendinger. Heldigvis lar det seg som regel fikse. Foto: Mike Mols / Shutterstock / NTB scanpix
HAKKER DET? Mange opplever det som irriterende at TV-strømming hakker; kanskje særlig på sportssendinger. Heldigvis lar det seg som regel fikse. Foto: Mike Mols / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Bruker du Chromecast eller Apple TV for å se på film, tv-serier, sportssendinger eller lignende?

Da har du kanskje vært borti at bildet hakker litt ved jevne mellomrom. Det er ikke alle som legger merke til det, men om du er blant dem, kan det oppleves fryktelig irriterende.

Spesielt godt synes vi selv det merkes på sportssendinger; for eksempel når keeperen i en fotballkamp fyrer av et femmeterspark og ballen glir ujevnt gjennom lufta.

Derfor hakker det

Vi snakker altså ikke om hakking av typen der bildet stopper opp noen sekunder før videoen fortsetter – den slags skyldes at bufferet (mellomlagringen) blir tomt; gjerne fordi nettforbindelsen din er for treg, belastet av andre enheter eller har en ujevn oppkobling. Da må bufferet fylles igjen før videoen fortsetter, slik at du må vente.

Men den lille hakkingen her vi snakker om her, oppleves mer som lugging og sees ofte, men kun i veldig korte øyeblikk av gangen. Den kommer av at kildematerialet ikke er spilt inn med like mange bilder i sekundet som Chromecast/Apple TV sender videre inn til TV-en.

Her i Europa er det vanlig å bruke 25/50 bilder i sekundet (50Hz), mens det i USA er vanlig å bruke 30/60 bilder i sekundet (60Hz), etter henholdsvis PAL og NTSC-standardene.

Dersom videoen du ser er optimalisert for 50 bilder i sekundet, mens strømmeenheten sender 60 bilder i sekundet inn i TV-en, får du et avvik. Da må typisk 10 av de 50 bildene vises dobbelt så lenge på skjermen for at det skal gå opp i opp (eller for eksempel ett bilde ti ekstra ganger), og det er nettopp det som oppleves som hakking. Omvendt vil det være at enkelte bilder må hoppes over, som du også vil oppleve som forstyrrende.

Heldigvis kan du styre det!

Både på Chromecast og Apple TV har du mulighet til å endre oppfriskningsraten slik at den passer overens med innholdet du vil se på.

Tommelfingerregelen vil derfor være slik:

  • Dersom du ser på europeisk innhold, som fotball på TV 2 Sumo, NRK-programmer eller lignende, bør Chromecast/Apple TV stå på 50 Hz.
  • Dersom du ser på amerikansk innhold, som Netflix-serier og lignende, bør Chromecast/Apple TV stå på 60 Hz.

Verdt å merke seg er at hverken Chromecast eller Apple TV bytter mellom 50 Hz og 60 Hz automatisk.

Apple TV har riktignok en auto-innstilling, men den står alltid bare på 60 Hz ser det ut til.

Slik gjør du det: Apple TV

På Apple TV åpner du innstillinger, video og lyd og deretter format. Her vil du typisk velge 1080p 60 Hz om du skal se amerikansk innhold og 50 Hz om du skal se europeisk innhold. Har du den nyeste Apple TV-utgaven, og en TV som matcher, vil du selvsagt velge 4K i stedet for 1080p:

Her bytter vi til 50 Hz. Da slipper vi hakking på europeisk innhold.
Her bytter vi til 50 Hz. Da slipper vi hakking på europeisk innhold. Vis mer

Slik gjør du det: Chromecast

Har du Chromecast, åpner du Google Home-appen på telefonen eller nettbrettet. Velg deretter Chromecast-enheten, trykk på tannhjulet øverst til høyre for å komme til enhetsinnstillinger.

Trykker vi på denne, endrer vi til 50 Hz. Står den som på bildet, bruker Chromecast 60 Hz. I sistnevnte posisjon vil du se hakking når du strømmer TV 2 Sumo-fotball til Chromecast, for eksempel.
Trykker vi på denne, endrer vi til 50 Hz. Står den som på bildet, bruker Chromecast 60 Hz. I sistnevnte posisjon vil du se hakking når du strømmer TV 2 Sumo-fotball til Chromecast, for eksempel. Vis mer

Så er det bare å bla seg ned til «50 Hz HDMI-modus» og da slå denne på eller av, avhengig av om du vil bruke 50 Hz eller 60 Hz. Med andre ord – trykk på denne bryteren om du opplever at bildet hakker, så vil det sannsynligvis brått bli bedre; i hvert fall om det skyldes feil innstilling på oppfriskningsraten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer