Hva er WPS?

Den lille knappen på ruteren din gjør det enklere å koble seg til

Men hvordan fungerer egentlig WPS, og er det lurt å bruke?

WPS: WPS-knappen på ruteren gjør det enkelt å koble seg til – uten å måtte taste inn WiFi-passordet. Foto: Pål Joakim Pollen
WPS: WPS-knappen på ruteren gjør det enkelt å koble seg til – uten å måtte taste inn WiFi-passordet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

En knapp du finner på de fleste moderne rutere er den som er merket WPS. WPS står for WiFi Protected Setup og ble introdusert allerede i 2006.

Enklere å koble seg på

Ideen er å gjøre det enklere å koble seg til det trådløse nettet – særlig for enheter uten tastatur, eller med begrensede/tungvinte måter å skrive tall og bokstaver på.

Ofte kobler du til slike ved å laste ned en app på mobiltelefonen og opprette forbindelsen derfra, men med WPS kan det hele gjøres med et par knappetrykk.

Du kan nesten sammenligne WPS-knappen som paringsknappen på en Bluetooth-enhet. Når du trykker inn knappen på ruteren, aktiveres WPS-modusen slik at en WPS-kompatibel enhet kan koble seg til.

Trykker du på den tilsvarende knappen på enheten du vil koble til (eller velger WPS fra en meny på enheten), skjer «paringen» med en gang.

Du trenger altså ikke å lete etter klistremerket på baksiden av ruteren med passordet du aldri husker, for deretter å diktere «tre-fem-liten n-stor R-stor A» og så videre.

Ikke bare fordelaktig

Ulempen er selvsagt at andre kan finne på å koble seg til akkurat i det tidsrommet du har åpnet for WPS, men funksjonen slår seg i det minste av etter at en enhet kobler seg til, eller av seg selv etter et par minutter om ingen enheter har koblet seg til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer