Hva er WPS?

Den lille knappen på ruteren din gjør det enklere å koble seg til

Men hvordan fungerer egentlig WPS, og er det lurt å bruke?

WPS: WPS-knappen på ruteren gjør det enkelt å koble seg til – uten å måtte taste inn WiFi-passordet. Foto: Pål Joakim Pollen
WPS: WPS-knappen på ruteren gjør det enkelt å koble seg til – uten å måtte taste inn WiFi-passordet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

En knapp du finner på de fleste moderne rutere er den som er merket WPS. WPS står for WiFi Protected Setup og ble introdusert allerede i 2006.

Enklere å koble seg på

Ideen er å gjøre det enklere å koble seg til det trådløse nettet – særlig for enheter uten tastatur, eller med begrensede/tungvinte måter å skrive tall og bokstaver på.

WPS: Skrivere har ofte WPS-mulighet – langt kjekkere enn å skrive inn WiFi-passordet på et bittelite tastatur på skjermen. Foto: Canon
WPS: Skrivere har ofte WPS-mulighet – langt kjekkere enn å skrive inn WiFi-passordet på et bittelite tastatur på skjermen. Foto: Canon Vis mer

Ofte kobler du til slike ved å laste ned en app på mobiltelefonen og opprette forbindelsen derfra, men med WPS kan det hele gjøres med et par knappetrykk.

Du kan nesten sammenligne WPS-knappen som paringsknappen på en Bluetooth-enhet. Når du trykker inn knappen på ruteren, aktiveres WPS-modusen slik at en WPS-kompatibel enhet kan koble seg til.

Trykker du på den tilsvarende knappen på enheten du vil koble til (eller velger WPS fra en meny på enheten), skjer «paringen» med en gang.

Du trenger altså ikke å lete etter klistremerket på baksiden av ruteren med passordet du aldri husker, for deretter å diktere «tre-fem-liten n-stor R-stor A» og så videre.

Ikke bare fordelaktig

Ulempen er selvsagt at andre kan finne på å koble seg til akkurat i det tidsrommet du har åpnet for WPS, men funksjonen slår seg i det minste av etter at en enhet kobler seg til, eller av seg selv etter et par minutter om ingen enheter har koblet seg til.

Og dessuten vil det da kun være fysisk nærvær som kreves for å koble seg til det trådløse nettverket.

Men det er det strengt tatt om passordet står på et klistremerke på baksiden også.

PS! Også Android-telefoner kan koble seg til med WPS, noe du finner under innstillinger, WiFi, avansert. iOS-enheter har ikke denne muligheten.

PIN eller knapp

Selv om ruteren skulle mangle en egen WPS-knapp, har de fleste innebygd støtte for PIN-varianten; en åttesifret PIN-kode som kan tastes inn i stedet for et langt og tungt WiFi-passord. Også her kjekt for enheter som kun har numerisk tastatur, for eksempel.

Men akkurat her bør du være spesielt på vakt. PIN-basert WPS ansees som svært utrygt, med et begrenset antall mulige kombinasjoner.

For selv om koden er åttesifret, sjekkes først de fire første sifrene og deretter den siste halvdelen. Er de første fire sifrene feil, får man en feilmelding. Det siste sifferet er dessuten et kontrollsiffer som er en funksjon av de andre. Så i stedet for 10 millioner kombinasjoner (10^7), ender vi opp på 11.000 kombinasjoner (10^4+10^3).

Å «brute force» 11.000 kombinasjoner tar ikke lang tid – prøver du én gang i sekundet, og ruterprodusenten ikke har lagt inn noen tidsstraff for å gjette feil x antall ganger, er det hele gjort på drøye tre timer. Vil du fordype deg litt, er denne rapporten et godt utgangspunkt.

Sjekk om PIN-WPS er aktivert

PIN-basert WPS er altså noe du bør styre unna. I ruteroppsettet for ruteren din finner du som regel en meny merket WPS. Under ser du hvordan menyen ser ut på en TP-link-ruter vi koblet oss til forleden:

Den lille knappen på ruteren din gjør det enklere å koble seg til

Her ser du at det er knappeutgaven som er aktivert, og ikke PIN-varianten. Men det er tilsynelatende ikke mulig å slå funksjonen helt av (vi glemte å sjekke).

Det er naturligvis vanskelig å lage en guide til alle rutere her, men sjekk ut tjenesten vi lenker til under.

Deler av saken har vært publisert tidligere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer