Windows 10 S og Surface laptop lansert

Den nye Windows-versjonen er en enklere variant

Myntet på studenter og rimelige PC-er.

NY MASKIN: Surface Laptop er en bærbar PC fra Microsoft som kjører Windows 10 S. Foto: Microsoft
NY MASKIN: Surface Laptop er en bærbar PC fra Microsoft som kjører Windows 10 S. Foto: Microsoft Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På et arrangement i New York i går hadde Microsoft fokus på utdanning da de slapp en håndfull nyheter.

Ny Windows-versjon: Windows 10 S

Chromebook-maskiner har fått fotfeste i flere land, og da spesielt i utdanningssektoren. Dette er bærbare PC-er som i praksis bare har en nettleser som operativsystem, og som derfor egner seg godt på rimelige PC-er med enkel maskinvare.

Nå har Microsoft lansert Windows 10 S; en litt lettere utgave av Windows som stiller mindre krav til maskinvare, og som derfor kan anses som et frieri til de som ellers ville ha vurdert en Chromebook.

Spesielt er det utdanningsinstitusjoner som er i fokus med S-utgaven av Windows 10. En viktig begrensning med Windows 10 S er nemlig at man kun kan bruke programmer som er lastet ned fra Microsoft Store (en annen er at standardnettleseren, Microsoft Edge, ikke kan byttes med en annen. Det kan heller ikke standard søkemotor, Bing).

BEGRENSET: Windows 10 S kan kun kjøre apper fra Windows Store. Foto: Microsoft
BEGRENSET: Windows 10 S kan kun kjøre apper fra Windows Store. Foto: Microsoft Vis mer

Disse programmene kjøres i en sikker container, som skal gi konsistent ytelse og et sikrere miljø. Ifølge Microsoft vil det blant annet ta 15 sekunder å logge seg på en PC første gang for en student. For en systemadministrator skal gå raskt å konfigurere nye maskiner – rundt 30 sekunder per maskin ved hjelp av en USB-minneplugg.

En annen nyhet er at Microsoft Teams for utdanning kommer senere i år, som et slags sosialt nettverk for samhandling.

Microsoft Teams er et verktøy for samhandling, som en konkurrent til Slack eller Facebook@Work. Foto: Microsoft
Microsoft Teams er et verktøy for samhandling, som en konkurrent til Slack eller Facebook@Work. Foto: Microsoft Vis mer

Skjønt vil det også være mulig for hvermansen å kjøpe PC-er med Windows 10 S innabords. Disse vil typisk ha en lav pris, der man som kunde har mulighet til å oppgradere til Windows 10 Pro mot et pristillegg i størrelsesorden 500 kroner.

Ny PC: Surface Laptop

Surface Laptop er Microsofts nye bærbare PC, som også kjører Windows 10 S. Den faller imidlertid langt unna «rimelig PC»-kategorien, men en startpris på 11.000 kroner her til lands.

For den prisen får du en 13,5 tommers maskin som veier 1,25 kilo og er 14,5 mm på sitt tykkeste. Skjermen, som er berøringsfølsom, har oppløsning på 2256x1504 piksler og har da et 3:2-format.

STOFF: Flaten der håndleddene hviler er dekket av Alcantara-stoff, som skal føles varmt og mykt. Det skal tilsynelatende være lett å tørke av søl også. Foto: Microsoft
STOFF: Flaten der håndleddene hviler er dekket av Alcantara-stoff, som skal føles varmt og mykt. Det skal tilsynelatende være lett å tørke av søl også. Foto: Microsoft Vis mer

Spesiell er også utformingen rundt tastaturet, der hele overflaten er dekket av såkalt Alcantara-stoff, som skal føles ekstra behagelig for håndleddene. Maskinen blir tilgjengelig i fire farger; platinum, gull, rød og blå, men her til lands ser det ut til at det kun er den første utgaven som blir å få kjøpt.

Microsoft lover opptil 14,5 timer batteritid, og innstegsmodellen har Core i5-prosessor (7200U), 4 GB RAM og 128 GB SSD-lagring. Her er prisene for de ulike konfigurasjonene:

Core i5, 4 GB RAM, 128 GB SSD: 10.999,-
Core i5, 8 GB RAM, 256 GB SSD: 13.999,-
Core i7, 8 GB RAM, 256 GB SSD: 16.999,-
Core i7, 16 GB RAM, 512 GB SSD: 23.299,-

Som nevnt er det altså Windows 10 S innabords, som kan oppgraderes til Windows 10 Pro mot et mellomlegg.

LES OGSÅ:
5 gode tips til deg med treg PC
Kanskje det beste tipset til bedre PC-sikkerhet
Surface Studio er Microsofts første stasjonære maskin

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer