Den smarteste PC-oppgraderingen

Vi byttet ut harddisken med SSD og installerte Windows 10 fra bunnen av. Det er den smarteste oppgraderingen vi har gjort.

NØKKELEN TIL RASK PC: En SSD av god kvalitet med 250 GB kapasitet koster rundt 1000 kroner. Kombinert med nyinstallasjon av Windows 10 er det etter vår mening ofte den smarteste oppgraderingen du kan gjøre. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
NØKKELEN TIL RASK PC: En SSD av god kvalitet med 250 GB kapasitet koster rundt 1000 kroner. Kombinert med nyinstallasjon av Windows 10 er det etter vår mening ofte den smarteste oppgraderingen du kan gjøre. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøper du ny PC i dag, leveres den enten med en mekanisk harddisk, flashbasert SSD, eller en hybridvariant mellom de to. Hvis den er utstyrt med en vanlig, mekanisk harddisk som systemdisk, er dette ofte den største bremseklossen i en moderne PC, uansett klasse.

Les også: Tema: SSD

Best effekt

Etter vår mening er det beste valget, spesielt hvis du synes venting er en uting i PC-hverdagen, å velge en PC med SSD - eller oppgradere til SSD selv i etterkant.

En SSD har i motsetning til harddisken ingen bevegelige deler. Den tåler dessuten slag og fall mye bedre, veier mindre, lager ingen ulyder og bruker mindre strøm. Og viktigst: Den kan lese og skrive data flere ganger raskere. Siden Windows hele tiden jobber mot systemdisken, vil dette ofte føre til at PC-en oppleves svært mye raskere.

I vårt tilfelle gav dette for eksempel mye mer merkbar effekt enn å oppgradere arbeidsminnet (RAM) fra 6 til 12 GB)

Den store ulempen er at en SSD koster mer per gigabyte enn en harddisk. Derfor er det sjelden at PC-er i økonomiklassen er utstyrt med SSD, men nå skjer det ting også her.

«Ren» installasjon er best

Brukeropplevelsen kan altså påvirkes negativt dersom PC-en bruker en harddisk som systemdisk. I tillegg er nye PC-er ofte utstyrt med mer eller mindre nyttige tredjepartsprogrammer som kjører i bakgrunnen og beslaglegger ressurser. Dette kan også påvirke både brukervennlighet og opplevd ytelse på en negativ måte.

Heldigvis kan du gjøre noe med både harddisk og tredjepartsprogrammer. Du kan for eksempel bytte ut harddisken med en SSD og installere Windows fra bunnen av.

Mangler du installsjonsmedium kan du lage et selv. Mer om det i guiden under.

Slik gjør du det

#1: Et godt tips er å starte med å oppgradere til Windows 10. Denne oppgraderingen er for øyeblikket gratis dersom du har en PC med Windows 7 eller 8.1. Prosessen kan startes fra denne siden.

Oppgraderingen til Windows 10 kan gjøres online, og er gratis.
Oppgraderingen til Windows 10 kan gjøres online, og er gratis. Vis mer


#2: Etter installasjonen må du påse at Windows 10 er aktivert. Dette er svært viktig dersom du senere skal installere Windows 10 fra bunnen av (Høyreklikk på Denne PCen og velg Egenskaper).

Forsikre deg om at Windows 10 er aktivert. Da kan du installere Windows fra bunnen av senere uten behov for produktnøkkel.
Forsikre deg om at Windows 10 er aktivert. Da kan du installere Windows fra bunnen av senere uten behov for produktnøkkel. Vis mer


#3: Påse også at du har tilgang til installasjonsfiler for programmene du bruker på PC-en. For øvrig finnes det svært mye bra gratis som du kan laste ned fra nettet senere. Eventuelle drivere til «sær» maskinvare er også greit å ha tilgjengelig i tilfelle Windows ikke finner disse selv.

#4: Når du har fullført punktene over, kan du laste ned Windows 10 og legge den på en minneplugg eller DVD, som beskrevet i denne artikkelen.

#5: Neste trinn er å ta ut harddisken og sette inn en egnet SSD. Vårt valg falt på Samsung Evo 850, med en kapasitet på 250 GB. Denne er kjent for høy ytelse og kvalitet, og koster i skrivende stund rundt 1000 kroner. Hvordan du går fram, har vi beskrevet i denne artikkelen.

#6: Med SSD-en på plass kan du installere Windows 10 fra minnepluggen/DVD-en du har laget:

Den smarteste PC-oppgraderingen


Hvis PC-en mer enn ett-to år gammel, er sjansen stor for at Windows finner alle driverne automatisk, slik at du er klar til å begynne å bruke maskinen så snart installasjonen er ferdig.

Sannsynligvis vil du oppleve en dramatisk hastighetsforbedring i oppstart av Windows, oppstart av programmer og veksling mellom dem.

Gjenbruk er gull

Og så et tips til slutt: Du kan fortsatt bruke den gamle harddisken og få tilgang til alle filene du har lagret på den, ved å sette den i et USB-kabinett, som dette:

Den gamle harddisken kan brukes videre som ekstern USB-disk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Den gamle harddisken kan brukes videre som ekstern USB-disk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Dermed kan du enkelt overføre bilder, dokumenter og annet du ønsker å ha liggende på SSD-en, og bruke din nye USB-disk til andre ting.

Slike kabinetter kan du kjøpe for noen tiere.

Les også:
Windows 10 på billig-PC: Slik gikk det
De beste PC-tilbudene august 2015

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer