Den smarteste PC-oppgraderingen

Begynner den å bli treg og slapp?

Den smarteste PC-oppgraderingen
Publisert
Sist oppdatert

PC-ens livssyklus er velkjent: Den har en sprek ungdom, en varierende middelalder, etterfulgt av alderdom og død.

Årsaken til det tilsynelatende raske forfallet er at maskinen får stadig mer å gjøre, både på grunn av bruk og nye utfordringer.

Hva er det som skjer?

Det er flere grunner til at PC-en sliter, men den viktigste årsaken finner vi i harddisken. Det er denne komponenten som er tregest i dataflyten, og som resten av systemet må vente på. Den fylles også opp, og alt som ligger der blir mer og mer rotete.

Alt dette gjør at det blir mer og mer jobb både å finne fram til, og å lese og skrive data.

Dette gjaldt i enda større grad tidligere, da diskformatet som ble brukt var FAT32, som krevde full vareopptelling før hver skriveoperasjon. Med NTFS er denne prosessen langt mer effektiv, og plasseringen av filene gjøres smartere. Likevel; innholdet på disken blir uansett stadig delt opp og fordelt rundt omkring.

Ikke nok med det. Du installerer stadig flere programmer, operativsystemet vokser og får flere tjenester og egenskaper, nye sikkerhetsrutiner - i det hele tatt bygges det opp et stort apparat rundt de programmene du kjører. Det er prisen vi må betale for å kunne kjøre flere programmer samtidig, med mange vinduer i hvert eneste program.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.