Den store backup-dagen

Invester et par timer i dag til å ta sikkerhetskopier. Her er de beste programmene.

Publisert
Sist oppdatert
... du vet aldri når det rammer deg


Forrige søndag oppfordret vi DinSides lesere til å skaffe til veie DVD-plater, eksterne harddisker eller andre remedier for å ta sikkerhetskopi av alt på harddisken som du ikke har lyst til å miste.

For - du vet aldri når det rammer deg: Harddisken tar kvelden, tyver stjeler PCen din, boligen står i brann eller at du glemmer igjen PC-veska på t-banen. Da vil du være VELDIG glad for at du har tatt backup.

Du kan aldri gjøre det for ofte ...

Ideelt sett burde du ta backup hele tiden, og det finnes også programvare som hjelper deg med det. Som et minimum bør du ta backup et par ganger i året, og derfor vil vi hjelpe deg med å huske det etter de store foto-og-film-sesongene: sommerferien og juleferien.

Så - sett av noen timer i dag til å ta sikkerhetskopi av det som er deg kjært. Forhåpentligvis har du struktur nok på filene dine til å kunne gjøre unna det meste på et par timer, og husk at du ikke trenger å sitte og se på at filene kopieres.

Avhengig av hvilken løsning du velger, varierer det hvilke programmer som er de beste å bruke. Her er noen programmer og nettjenester som har godt rykte:

Nettjenester

Fordelen med å bruke en nettjeneste for å ta backup, er at denne som regel er plassert godt unna hjemmet ditt. Dermed er du ikke bare sikret dersom ditt eget hus står i brann, men også dersom et jordskjelv, flom eller lignende skulle ødelegge det meste av datautstyr i nærheten av der du bor. I tillegg er den tilgjengelig hvor enn du måtte befinne deg.

Ulempen er flerdelt - for det første har du ingen garanti for at nettjenesten ikke blir hacket en dag, eller at de går konkurs, og de fleste nettjenester for backup har også en løpende abonnementskostnad. Dog skal det sies at det også fungerer som en trygghetsfaktor, siden det da er innlysende at selskapet tjener penger.

Backupløsninger på nett er heller ikke veldig raskt, og med en ADSL-linje kan det ta flere uker før du har fått lastet opp alt det du ønsker.

Den store backup-dagen


Mozy.com - Mozy.com har rykte på seg for å være den fremste løsningen for backup over nettet. Mot $5 pr måned (ca. 28 kroner med dagens kurs) får du ubegrenset lagringsplass, og klarer du deg med 2Gb er tjenesten gratis. Mozy fungerer ved at du laster ned et klientprogram der du kan sette opp kataloger som skal speiles mot en virtuell disk på nettet, og denne disken kan du så koble opp som en bare-les-stasjon direkte i Windows eller OS X (skrivingen kan kun gjøres via backup-klienten). Mozy krypterer all trafikk, og har ekstra kraftig kryptering på filene som ligger lagret hos dem. I tillegg kan klientprogramvaren settes opp til å surre og gå i bakgrunnen, og når alt er lastet opp, vil endringer på filer og nye filer i katalogene du har valgt ut automatisk bli lastet opp til Mozy.

URL: http://mozy.com/home

Alternativer:
Carbonite (http://www.carbonite.com/)
iDrive (http://www.idrive.com/)
Mamut Online Backup (norsk, http://www.mamut.com/no/onlinebackup/)

Generell backup til ekstern disk

I dette avsnittet ser vi på programmer for å ta generell backup. Selvsagt kan du kopiere ut filer selv og holde styr på hva som ligger hvor, men et skikkelig backup-program gjør denne jobben enklere for deg. Her er noen godbiter:

Den store backup-dagen


Time Machine (Mac) - Time Machine var en av de store nyhetene i OS X Leopard og fungerer svært enkelt. Alt du trenger å gjøre er å koble til en ekstern harddisk, velge hvilke kataloger du vil sørge for å ha backup av, og så gjøres resten i bakgrunnen. Fordelen er at alle endringer tas backup av. Har du vært uheldig å slette noen filer fra en katalog, kjører du Time Machine og reiser tilbake i tid til det tidspunktet der katalogen inneholder filene du vil ha ut. Det samme gjelder innstillinger du har tuklet med og andre ting.

Alternativ: Flyback (Linux, http://code.google.com/p/flyback/)

[La] den ligge i en bankboks eller hjemme hos mor og far.


Synctoy - Dette er et gratisprogram fra Microsoft som kan brukes for å holde to kataloger oppdaterte slik at de inneholder det samme. Dermed kan du legge inn f.eks. katalogen der du har alle bildene dine og sørge for at de blir speilet på en ekstern harddisk uten at du trenger å løfte en finger. Vi anbefaler å ha en egen harddisk dedikert til denne type backup, og at du vanligvis lar den ligge i en bankboks eller hjemme hos mor og far. En gang i blant henter du den, kobler den til, synkroniserer og legger den tilbake. Da er du ganske godt sikret.

Vi har også skrevet om Synctoy tidligere.

URL: http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/prophoto/synctoy.mspx

Alternativ: Allway Sync (http://www.allwaysync.com/)

Acronis TrueImage - Dette programmet koster 50 Euro, men er vel verdt pengene. Dette programmet lager en fullstendig backup av disken din som du på et senere tidspunkt kan gjenopprette - kjekt hvis du har en tendens til å være litt ukritisk med ting du laster ned, eller bare vil sikre "hele smala". Du kan lese mer om programmet i denne artikkelen og laste ned en prøveversjon fra produsentens hjemmesider:

http://eu.acronis.com/homecomputing/products/trueimage/

Backup av e-post

Her er det ett program som stikker seg frem - MailStore, og det er også helt gratis. Undertegnede har god erfaring med dette programmet, som også har innebygget støtte for å brenne ut epostarkiv på DVD. MailStore støtter de fleste kjente epostløsninger; også Gmail via IMAP.

Den store backup-dagen


Les mer om programmet i denne artikkelen.

URL: http://www.mailstore.com/en/mailstore-home.aspx

Backup av bilder

For undertegnedes del, er bildekatalogen det mest kjære på harddisken. Her vil jeg spesielt trekke frem Picasa, som har utmerkede muligheter for å ta backup til CD og DVD. Du kan vise bildene det ikke har blitt tatt backup av, og programmet brenner DVD- og CD-plater på en slik måte at du automagisk blir spurt om du vil kopiere inn bildene når du setter inn plata på et senere tidspunkt. Du har også 250MB gratis lagringsplass på web, som kan oppgraderes mot betaling.

Picasa har dessuten mange andre funksjoner og bør vurderes som "programmet som holder styr på bildene dine" for mange Windowsbrukere.

Les mer om Picasa i denne artikkelen
URL: http://picasa.google.com/

Alternativ: Photo backup (http://www.onthegosoft.com/photo_backup.htm)

Din favoritt?

Det finnes et hav av programmer, og du har muligens en favoritt som ikke er nevnt i denne artikkelen. Kanskje vil du hjelpe DinSides lesere og dele dine erfaringer med andre programmer? Bruk i så fall debatten under denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer