Denne banker Powerpoint

- Et av de beste presentasjonsverktøyene vi har prøvd, og det er nettbasert!

SlideRocket er et lovende, nettbasert alternativ til Powerpoint. Foto: sliderocket.com
SlideRocket er et lovende, nettbasert alternativ til Powerpoint. Foto: sliderocket.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kort og godt virker løsningene i SlideRocket veldig gjennomtenkt.For mange er Microsoft Powerpoint synonymt med det å lage presentasjoner, selv om det finnes mange alternative programmer man kan bruke. Flere er attpåtil helt gratis: Zoho Writer, thinkfree, 280 slides og selvsagt - OpenOffice.org.

Sjekk også vår søsterpublikasjon digi.nos samling av gratisprogrammer, i tillegg til vår egen samling som du finner her.

Vi har sett nærmere på nok et tilskudd i kategorien for gratis, nettbaserte presentasjonsverktøy - SlideRocket.

Lover mye

SlideRocket er ikke snaue når det kommer til ambisjoner. I tillegg til å tilby lagring av presentasjoner on-line, lover produsenten et bedre grensesnitt enn Powerpoint, en offline klient som synkroniseres med kontoen din på nett og import av ppt-filer (Powerpoint).

Det er ikke lite for et nettbasert, og ikke minst gratis, alternativ. Holder de det de lover?

Lett å lage

Vi begynner med å lage en ny presentasjon. Her kan du velge mellom fem temaer, eller kjøre din egen stil ved å lage ditt eget.

Enkelt, pent og oversiktlig. Foto: sliderocket.com
Enkelt, pent og oversiktlig. Foto: sliderocket.com Vis mer


Til venstre ligger tekst- og grafiske verktøy, i tillegg til tabeller og grafer. Til høyre er objektmenyen og nederst ligger en oversikt over lysarkene i presentasjonen din.
Når du velger et objekt i presentasjonen, får du en meny til høyre hvor du kan velge alt fra skrifttype til effekter.

Her legger man til overganger og andre effekter, for eksempel «Reflection» som gir deg et speilbilde under selve objektet - En effekt man kan se på nesten samtlige web 2.0-sider.

Importere Powerpoint-presentasjoner - og mer

SlideRocket lovet oss importering av Powerpoint-filer, derfor ble vi litt skuffet da denne meldingen dukket opp:

Det var ikke dette vi ventet oss etter å ha kikket på hjemmesiden til SlideRocket. Foto: sliderocket.com
Det var ikke dette vi ventet oss etter å ha kikket på hjemmesiden til SlideRocket. Foto: sliderocket.com Vis mer


Uansett vil brorparten av Powerpoint-presentasjonen være der, og arbeidet vil ligge i å tilpasse den til SlideRocket. Merk også at det tok et par minutter å konvertere en Powerpoint-presentasjon med ni lysark. Det virker dessuten som om produsenten jobber med saken, da alt står listet opp under «Known Issues» i utviklingsloggen.

Nok å velge mellom. Foto: sliderocket.com
Nok å velge mellom. Foto: sliderocket.com Vis mer

Det er ikke bare Powerpoint-presentasjoner du kan importere - SlideRocket lar deg søke etter Flickr-bilder, kommersielle bildeleverandører og i et eget bibliotek på siden.
Velger du å bruke Flickr kan du attpåtil velge å kun søke etter bilder med Creative Commons-lisens (Wikipedia).


I dette tilfellet må det være rimelig å si at det banker «Clip Art» i Powerpoint ned i støvlene.

En nettjeneste som fungerer uten nett

Et ankepunkt for mange når det gjelder å ta det store spranget fra en tradisjonell klient til en nettbasert, er tilgjengelighet. Hva hvis de ikke har nett der man skal holde presentasjonen?

SlideRockets løsning på dette er å tilby en offline klient basert på Adobe Air. Det beste med dette er at det faktisk fungerer overraskende bra! Når du har lastet ned programmet, får du en oversikt over presentasjoner du har lastet ned og hvilke som er tilgjengelige på nett.

SlideRocket lover oss et reelt alternativ til Powerpoint - Og vi liker det vi ser. Foto: sliderocket.com
SlideRocket lover oss et reelt alternativ til Powerpoint - Og vi liker det vi ser. Foto: sliderocket.com Vis merDeretter er det bare å velge hvilke presentasjoner du vil laste ned, og åpne de i den integrerte avspilleren.

Ikke bare presentasjoner

SlideRocket retter seg mot bedriftsmarkedet ved å tilby løsninger for samarbeid og deling av presentasjoner. Det er mulig å tagge presentasjonene, passord-beskytte dem og invitere enkeltpersoner via e-post, i tillegg til å legge de på nettsider.

Under beta-testingen vil hele nettjenesten være gratis, men produsenten planlegger å tilby betal-løsninger for bedrifter i tillegg til å ha en gratisversjon når det kommer en ferdig versjon.

Dessverre har vi ikke fått testet dette ordentlig, da beta-kontoen vår var begrenset til maks en bruker.

Lovende alternativ

SlideRocket er fortsatt på et tidlig beta-stadium, og det kan av og til merkes. Når vi la til en tung animasjon på teksten i en presentasjon, ble Firefox merkbart tregere og presentasjonen hang seg opp. Blir slike effekter for tungt for en nettapplikasjon? Det er imidlertid verdt å merke seg at animerte overganger mellom lysarkene går helt fint.

Et annet ankepunkt er mangelen på hjelpemidler under selve visningen av presentasjonen. Man kan ikke se hvor mye tid som har gått, hvilket lysark som er det neste eller kommentarer under lysarkene.

Det er et par hendige løsninger som gjør sliderocket til et reelt alternativ. Når du drar og flytter ting i presentasjonen din, dukker det opp en horisontal og en vertikal grønn strek som indikerer at objektet er sentrert. En annen flott funksjon er at SlideRocket kan hente data fra Google Spreadsheets (se demo-video her), og ikke minst integrasjonen med Flickr (for å hente bilder til presentasjonen), en rekke sitater og kommersielle bildeleverandører (stock photos). Kort og godt virker løsningene i SlideRocket veldig gjennomtenkt.

Og siden SlideRocket fortsatt er i beta, er dette en nettjeneste Microsoft og alle andre burde være oppmerksomme på.

Her er et eksempel på en rask presentasjon laget med SlideRocket:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer