Windows

Denne bokstaven krasjer Windows

Derfor bør du oppdatere PC-en din.

«Æ»: Ett enkelt tegn kan krasje PC-en din. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
«Æ»: Ett enkelt tegn kan krasje PC-en din. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Vi har tidligere omtalt flere saker om meldinger og nettsider som kan krasje iPhonen din, men andre enheter er på ingen måte immune mot dette de heller.

To forskere ved Googles Project Zero-avdeling har avdekket at ett enkelt tegn på en nettside kan krasje PC-en din.

Tegnet det er snakk om er en tilpasset utgave av den kjente bokstaven «Æ», og hvis den er implementert riktig i en nettside, får den PC-en din til å krasje når du besøker nettstedet.

Slik ser den aktuelle Æ-en ut, som krasjer Windows 10-maskiner som ikke er oppdatert.
Slik ser den aktuelle Æ-en ut, som krasjer Windows 10-maskiner som ikke er oppdatert. Vis mer

Angrepet innebærer riktignok at offeret må lures til å laste ned den nødvendige fonten fra nettsiden.

Installer februar-oppdateringen

Google oppdaget svakheten i november i fjor og gav som vanlig Microsoft 90 dager på å fikse problemet før de offentliggjorde det. Tom’s Guide skriver at det så langt ikke er rapportert om tilfeller der noen har benyttet svakheten i et angrep, men nå som den er offentliggjort kan det komme tilfeller.

Derfor gjør du lurt i å oppdatere PC-en din, dersom du har Windows 10. Ifølge nettstedet ser det kun ut til at Windows 10 er rammet av svakheten og at Windows 8.1, som er den andre versjonen av Windows som fortsatt er støttet av Microsoft, ikke berøres av samme problem.

Microsoft slapp nemlig en oppdatering i februar som tetter dette hullet, og har du ikke installert den ennå, bør du gjøre det nå.

Så sitter du med en Windows 10-PC bør du åpne innstillinger, navigere til Oppdatering og sikkerhet, Windows Update og trykke «Se etter oppdateringer».

Test det selv

PS. Hvis du er litt eventyrlysten og ønsker å se hvordan det ser ut når PC-en din krasjer på grunn av dette tegnet, kan du besøke denne Project Zero-nettsiden der Google skriver om svakheten i detalj, men også har lagt ut et konseptbevis.

PC-en din krasjer ikke automatisk når du trykker på lenka over, men du må laste ned filen som ligger litt lenger ned på siden.

De to PC-ene undertegnede har på hjemmekontoret, er «dessverre» oppdatert så her har jeg ikke fått testet svakheten. Jeg har uansett opplevd nok av PC-er som krasjer ...

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer