Google Titan

Denne lille Google-dingsen skal gjøre deg tryggere på nett

Ekstra sikkerhet i tillegg til passordet.

EKSTRA SIKKERHET: Med Google Titan holder det ikke lenger bare med passordet. Du må også trykke på en av disse knappene for å logge på. Foto: Google
EKSTRA SIKKERHET: Med Google Titan holder det ikke lenger bare med passordet. Du må også trykke på en av disse knappene for å logge på. Foto: Google Vis mer
Publisert

Å logge på en nettjeneste bare med brukernavn og passord er ganske sårbart.

Får noen tak i passordet ditt kan de opptre som deg, og er du blant dem som stort sett bruker det samme passordet overalt, holder det at ett nettsted opplever et datainnbrudd før alle de andre kontiene dine også blir utrygge.

En ekstra faktor

Derfor har vi ved flere anledninger anbefalt deg å bruke tofaktorautentisering på nettjenestene som støtter det.

Med en slik funksjon aktivert, må du i tillegg til passordet også kunne oppgi en engangskode når du logger inn – typisk en du får på SMS, ei kodebrikke eller via en app.

Da spiller det liten rolle om noen på den andre siden av kloden får tak i passordet.

Google Titan

Google har nå lansert et nytt produkt – Google Titan. I pakken får man med to dingser – en til å ha på nøkkelknippet til bruk på farten og én som kan puttes i USB-porten på PC-en.

PLUGG INN: Med Titan må du også ha en fysisk plugg for å logge på, i tillegg til passordet. Foto: Google
PLUGG INN: Med Titan må du også ha en fysisk plugg for å logge på, i tillegg til passordet. Foto: Google Vis mer

Vil du logge på Google-kontoen din fra en ny PC, telefon eller lignende, logger du inn på vanlig måte med brukernavn og passord. Men så snart dette er gjort, blir du også bedt om å trykke på knappen på Titan-enheten, altså som en slags forenklet variant av å motta en engangskode og taste den inn.

Titan fungerer også med andre tjenester, som Dropbox og Facebook og er basert på den åpne Fido-standarden. I det hele tatt minner produktet om Yubikey, som vi skrev om allerede for ni år siden.

Bruker det selv

Internt hos Google bruker de ansatte denne løsningen selv, for å sikre seg mot datatyveri og andre uhumskheter.

Bluetooth-utgaven fungerer både med iOS og Android, mens USB-utgaven da brukes på PC-er, men den kan også fungere med Android-telefoner som støtter NFC.

Nå er produktet lagt ut for salg i den amerikanske Google-butikken, til en pris på 50 dollar, eller da drøye 400 kroner. Hvorvidt det blir å få kjøpt her til lands, gjenstår å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer