Test av Dyson Pure Hot + Cool

Denne renser luften og varmer opp soverommet på et blunk

Men den har sin pris.

TRE-I-ETT: Dyson Pure Hot+Cool renser luften, varmer den opp og fungerer som vifte når det er varmt ute. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TRE-I-ETT: Dyson Pure Hot+Cool renser luften, varmer den opp og fungerer som vifte når det er varmt ute. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 11. april: Ved full effekt, det vil si i varmemodus, er forbruket på 2250 watt. I viftemodus er forbruket 40 watt.

Britiske Dyson, med sine spektakulære støvsugere og vifter, har de seneste årene kommet for fullt i Norge etter at Wilfa i 2015 tok over distribusjonen. VI har testet flere av selskapets produkter, blant annet en håndholdt støvsuger og en bladløs vifte til over 5000 kroner.

Denne gangen har vi hatt den kombinerte luftrenseren og viften Dyson Pure Hot+Cool inne på testbenken, eller på gulvet om du vil.

Selskapet som er kjent for sine gode vifter, har nå også en med innebygget HEPA-filter for å rense ut den dårlige luften i hjemmet. Ifølge Dyson kan luftrenseren fange opptil 99,95 prosent av allergener og forurensning ned til 0,1 mikroner (PM).

Dyson Pure Hot+Cool

Først kan vi se litt på designet til Dysons vifte og luftrenser. Hvis du har sett en Dyson-vifte før, vil designet være lett gjenkjennelig. Pure Hot+Cool har den ikoniske buen med et digert hull i midten, der luften fyker ut av en smal linje i selve buen.

Faktisk har den to lufteventiler: én som sender luften direkte mot deg, Dyson kaller det personlig modus, og én på sidene som sender luften bakover hvis du foretrekker det fremfor å få luftstrålen rett mot deg.

Pure Hot+Cool i kjent Dyson-stil. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Pure Hot+Cool i kjent Dyson-stil. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Merk at det er kun i kjølemodus at luften kan sendes bakover. Når varmen er påslått, er det kun mulig å bruke den personlige modusen.

Der støtten vanlig sitter på Dysons vifter, befinner luftrenseren seg. Øverst er det et LED-panel som viser informasjon om luftkvaliteten, temperatur og relativ luftfuktighet i sanntid. Den viser også aktiv modus, for eksempel auto eller natt, og filterets levetid.

HEPA-filteteret har for øvrig en estimert levetid på to år. Du varsles om når det bør erstattes med nye og du kan se statusen på enhetspanelet. Prisen er rundt 750 kroner for et nytt par.

Selve luftrenserdelen er mer eller mindre en sylinderformet grill og gir selve enheten et lekkert design.

Kjøler ikke ned

Det er verdt å merke seg at selv om viften heter hot+cool, altså varm og kjølig, er det ikke slik at viften er i stand til å kjøle ned rom. For å gjøre det må den trekke varme ut av rommet, slik som klimaanlegg fungerer.

I stedet fungerer viften (som alle andre vifter) ved at den spyler luft rundt i rommet og får den i bevegelse slik at man får en sval følelse.

Dog kan du fint bruke den som en varmeovn om vinteren. Varmedelen er svært så effektiv og varmer opp rommet på kort tid, naturligvis avhengig av størrelsen på rommet. Ønsket temperatur setter du med den medfølgende fjernkontrollen eller appen, og enheten starter automatisk viften når temperaturen synker til under det nivået. Vi savner for øvrig å kunne styre Pure Hot+Cool direkte uten å bruke fjernkontroll eller app, men enheten har kun en på/av-knapp.

Du kan feste fjernkontrollen til toppen av enheten når den ikke er i bruk.

Denne renser luften og varmer opp soverommet på et blunk

Temperaturen kan settes mellom 1-37 grader. Viften blåser like varmt hele tiden, så det er ikke noe poeng å sette høyere temperatur enn ønsket – da vil den bare jobbe lenger.

Varmefunksjonen er kanskje ikke noe du har behov for nå, men vi startet testingen tidlig i mars, og da var det fremdeles noen kuldegrader ute. I hvert fall på Østlandet.

Når det gjelder viftehastigheten, kan den justeres mellom 1 og 10 der de to laveste hastighetene brukes i nattmodusen. På de laveste nivåene er viften forholdsvis stillegående og vil neppe plage deg om natten, men på de høyeste nivåene er den mer støyende. Spesielt hvis du setter på varmen.

Effektiv rensing

Den unike funksjonen med Dyson Pure Hot+Cool er selvsagt den integrerte luftrenseren, og det er godt å se at flere selskaper satser stort på inneklima. Fokuset til Dyson ser i hovedsak ut til å være pollen og andre allergener, flyktige organiske forbindelser (VOC), matos og nitrogendioksid (NO₂).

Sistnevnte kommer fra ting som gasskokeplater og bileksos. Gasskokeplater er ikke så utbredt i Norge, men personer som bor nær bilveier med mye trafikk, risikerer å få eksos inn i boligen. Leiligheten som ble brukt under testingen av Pure Hot+Cool er nærmeste nabo til en av de mest trafikkerte veiene i Drammen, og et ypperlig sted for å teste luftforurensing innendørs. Her vises det tidvis større utslag på NO₂ i luften.

Dette renser Pure Hot+Cool:

  • PM0,1: Mikroskopiske partikler
  • PM2,5: Industrielle utslipp
  • PM 5,0: Bakterier
  • PM10: Pollen og allergener
  • Nitrogendioksid: Gasskokeplater og bileksos
  • Lukter: Gasser og matos
  • VOC*: Fra rengjøringsprodukter, duftlys mm.

*VOC = flyktige organiske forbindelser

Pollensesongen er også godt i gang, og luftrenseren viser også utslag på det. Samtidig skal den fjerne matos, slik at du gjerne kan sette den på kjøkkenet en stund etter du har brukt frityrgryten eller er ferdig med ribbemiddagen.

PS. For mer informasjon om flyktige organiske forbindelser og hva det kommer av, anbefaler vi at du leser vår test av Airthings Wave Plus.

Én ting Pure Hot+Cool hverken renser eller måler, er karbondioksidnivå.

Du varsles når du bør bytte ut HEPA-filterne. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Du varsles når du bør bytte ut HEPA-filterne. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Frisk luft

Vi har for øvrig brukt luftkvalitetmålere fra Airthings og Netatmo sammen med Dysons egen, for å undersøke om målerne viser det samme, noe de stort sett gjør. Som vi skrev i testen av Wave Plus, er det til tider litt vanskelig å si om luftkvaliteten blir bedre eller ei selv om måleren indikerer at den er god. Ofte er det snakk om en placebo-effekt (eller er det nosebo?) hvor man tror at luften er friskere bare fordi målingen viser det.

Det vi kan si er at luften i det minste føles bedre. Luften som sendes ut av viften er renset gjennomen filterne til maskinen, og den føles god og frisk, og spesielt gjelder det den varme luften som ikke føles så tørr og innestengt som fra mer tradisjonelle varmeovner.

Filterne sørger for at det er frisk luft som strømmer ut fra Dyson Pure Hot+Cool. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Filterne sørger for at det er frisk luft som strømmer ut fra Dyson Pure Hot+Cool. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Solid app

Selv om du kan styre Pure Hot+Cool med fjernkontrollen og se luftkvaliteten i sanntid på LED-panelet, får du enda mer kontroll ved å bruke Dyson Link-appen som er tilgjengelig for Android- og iOS-enheter.

Appen viser også informasjon om luftkvaliteten utendørs ved boligen hvis du ønsker det.

Appen viser luftkvalitet både innendørs og ute. Foto: skjermdump
Appen viser luftkvalitet både innendørs og ute. Foto: skjermdump Vis mer

Du oppretter en konto og følger anvisningene på skjermen for å koble appen mot luftrenseren. Gjør du dette, kan du også styre enheten og se luftkvaliteten på mobilen selv om du ikke er hjemme.

Auto- og nattmodus:

  • Auto: Starter luftrenseren og viften automatisk når luftkvaliteten er dårlig, og stanser når luftkvaliteten er tilfredsstillende
  • Natt: Viftehastighet på maksimalt 2

I tillegg har du tidsur slik at Pure Hot+Cool slås av automatisk etter en satt tid. Her kan du velge fra 15 minutter og opptil 9 timer.

En artig ting som kun er mulig i appen, er at du kan styre svingingen manuelt. Du kan velge antall grader luftrenseren skal svinges, 0, 45, 90, 180 eller 350 grader, og her kan du også velge hvor utgangspunktet er. Slik at du kan sende luftstrømmen den veien du ønsker uten å flytte på produktet.

Du har full oversikt i Dyson-appen. Her kan du også manuelt justere sviningen til luftrenseren. Foto: skjermdump
Du har full oversikt i Dyson-appen. Her kan du også manuelt justere sviningen til luftrenseren. Foto: skjermdump Vis mer

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Dyson Pure Hot+Cool gjør jobben godt. Varmedelen er rask og effektiv, dog avhengig av romstørrelse, og viften sender ut renset og frisk luft.

Du bør dog være klar over at slike vifter på ingen måter kan kjøle ned boligen din, der bruken av «cool» kan være litt misvisende.

Denne renser luften og varmer opp soverommet på et blunk

Luftrensingen er desidert det vi liker best ved enheten, spesielt i disse dager med mye forurensing fra fossilbiler, samt pollen og andre allergener i luften. Samtidig liker vi godt hvor enkelt det er å styre Pure Hot+Cool, både fra app og fjernkontroll, men som nevnt savner litt flere muligheter direkte på produktet.

Det som derimot taler imot Dysons tre-i-ett-løsning er først og fremst prisen. Noen vil kanskje si at man ikke kan sette en pris på god luftkvalitet, men 6500 kroner vil nok virke avskrekkende for mange. Du får sikkert kjøpt en vifte, varmeovn og en luftrenser til samme pris, men neppe en enhet med alle tre funksjoner.

Testresultat

Dyson Pure Hot+Cool

Renser luften effektivt, super oppvarming, enkel i bruk, god oversiktlig app som viser luftkvalitet i sanntid, rask oppvarming, stillegående.

Høy pris, få styremuligheter direkte på enheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer