TP-Link lanserer verdens første 802.11ad-ruter

Denne skal tredoble hastigheten på det trådløse nettet ditt

Sliter du med hastigheten på trådløsnettet ditt? Du er ikke alene. Men nå kommer en ny trådløsstandard som tar sikte på å endre alt.

NY STANDARD: Den første 802.11ad-ruteren kommer i butikkene i oktober. Den har åtte eksterne antenner, og kommuniserer i både 2,4, 5 og 60 GHz-frekvensbåndene. Foto: Produsenten
NY STANDARD: Den første 802.11ad-ruteren kommer i butikkene i oktober. Den har åtte eksterne antenner, og kommuniserer i både 2,4, 5 og 60 GHz-frekvensbåndene. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TP-Link har nettopp lansert verdens første trådløse 802.11ad-ruter. I motsetning til dagens rutere, som kommuniserer i 2,4 og 5 GHz-frekvensbåndene, kan TP-Link Talon AD7200 også kommunisere med kompatibelt utstyr i 60GHz-båndet. Ruteren ble første gang vist fram under årets CES-messe i Las Vegas.

Hva er bra med 60 GHz?

Den aller største fordelen ved å ta i bruk 60 GHz-båndet, er den store båndbredden som er mulig å oppnå der. Ruteren fra TP-Link skal klare en teoretisk overføringshastighet på inntil 4,6 Gbps i 60 GHz-båndet mellom to 802.11ad-enheter i samme rom. Dette tilsvarer en fil på 1 GB på under tre sekunder ...

Det er nesten tre ganger raskere enn det raskeste trådløsutstyret på markedet i dag. Vi poengterer «teoretisk», da all erfaring tilsier at opplevd hastighet ligger godt under spesifikasjonene.

Vel så viktig er den store båndbredden når mange enheter er tilkoblet samtidig og skal dele på ressursene uten forsinkelse. Tenk deg en motorvei som plutselig utvides fra to til seks filer. Da blir det både god plass til flere biler, høyere hastigheter og langt færre forsinkelser.

En annen viktig fordel er at frekvensene ligger så høyt at signalet ikke forstyrrer eller forstyrres av annet utstyr. Ikke en gang naboens nye 802.11ad-ruter er et potensielt forstyrrende element. Rekkevidden er nemlig betydelig kortere enn i 2,4 og 5GHz-båndet. Effekten avtar gjerne kraftig allerede etter 3-5 meter og signalet stoppes effektivt av vegger og etasjeskiller. I tillegg støtter standarden avanserte krypteringsalgoritmer for sikker kommunikasjon.

Heldigvis vil ruteren fra TP-Link og kommende 802.11ad-utstyr være kompatible med 802.11ac og de andre, eksisterende 802.11-standardene. Det betyr at når 60GHz-signalet forsvinner, svitsjer den automatisk over på 5 eller 2,4GHz-båndet, slik at du slipper å miste forbindelsen. 802.11ad kan derfor ikke ses på som en erstatter, men et tillegg til de eksisterende standardene.

Kan erstatte kablene dine

802.11ad-standarden kan også komme til nytte på andre måter. Wi-Fi Alliance står bak WiGig - som er spesifisert under 802.11ad-standarden. WiGig (Wireless Gigabit) tar sikte på å erstatte kabler mellom dingsene dine, for eksempel mellom kabelboks og TV, mellom PC og skjerm, mellom PC og lagringsutstyr og mellom forsterker og høyttalere.

I prinsippet kan alle typer kabler (foruten strømkabler) erstattes med denne teknikken, siden kapasiteten er langt høyere enn selv de mest krevende bruksområder som er aktuelle. Resultatet blir mindre kabelspaghetti på gulvet og bak TV-benken.

TRÅDLØS DOKK: HP Wireless dock kommuniserer trådløst med PC-en, uten at det går på bekostning av antall tilkoblinger eller hastigheter. Foto: HP
TRÅDLØS DOKK: HP Wireless dock kommuniserer trådløst med PC-en, uten at det går på bekostning av antall tilkoblinger eller hastigheter. Foto: HP Vis mer

WiGig-utstyr finnes allerede i markedet, deriblant HP Wireless Dock. Når den WiGig-kompatible PC-en eller nettbrettet befinner seg i umiddelbar nærhet, kobles den automatisk til dokken, og gir enheten blant annet fire USB 3.0-porter, tre skjermutganger, kablet gigabit-nettverk, hodetelefon-utgang og mikrofon.

Også Samsung, Sony, Apple, Dell, Cisco og Panasonic støtter WiGig, og vil komme med produkter som støtter 802.11ad/WiGig i tiden som kommer, inkludert både PC-er, mobiler og nettbrett.

Den omtalte 802.11ad-ruteren fra TP-Link er ventet i butikkene i oktober, veiledende pris er satt til 3.490 kroner. Vi kommer tilbake med flere detaljer når vi har fått testet den.

Les også:
Flere saker om ny teknologi
Bli med inn i verdens stilleste rom


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer