Denne sørger for musestille PC

MINITEST: Strømforsyningen kan være PCens største støykilde. Med denne kan vi garantere absolutt stillhet.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke ofte vi har gleden av å teste "norsk" elektronikk. Sist undertegnede gjorde det var da han testet MP3-spilleren Asono Mica for et par år tilbake. Vi har imidlertid vært klar over at Microplex i Sarpsborg har utviklet strømforsyninger til PC i flere år, og at disse har fått meget gode skussmål i diverse tester.

Den sju år gamle bedriften har blant annet spesialisert seg på støysvake elektronikk- og datakomponenter, deriblant vifter, vannkjølingssystemer, spesialkabinetter til PC osv. Sentralt i satsningen er bedriftens eget merkenavn "Mist", og da først og fremst de velrenommerte Mist-strømforsyningene.

Tredje generasjon

I starten var disse bare modifikasjoner av eksisterende produkter fra andre leverandører, men de senere år har Microplex stått for store deler av utviklingen av produktene selv.

Nylig kom den tredje revisjonen av Microplex egenutviklede 500W strømforsyning, som så dagens lys første gang i 2005. DinSide var blant de første som kikket på den første generasjonen, du finner omtalen her.

Nytt fra forrige revisjon (2006) er en ny og mer effektiv PFC-krets (Power Factor Correction), samt en ny 12 cm vifte med enda mer stillegående lager og lavere turtall enn forgjengeren, uten at det skal ha gått på bekostning av evnen til å forflytte luft.

Å montere en ny strømforsyning er såre enkelt. Først må du ta ut den gamle. Løsne de fire skruene som holder den på plass (baksiden av kabinettet), fjern alle tilkoblinger til hovedkort og enheter, og vipp ut. Smett den nye på plass og koble til igjen. I vårt tilfelle var prosessen unnagjort på under 5 minutter.
Å montere en ny strømforsyning er såre enkelt. Først må du ta ut den gamle. Løsne de fire skruene som holder den på plass (baksiden av kabinettet), fjern alle tilkoblinger til hovedkort og enheter, og vipp ut. Smett den nye på plass og koble til igjen. I vårt tilfelle var prosessen unnagjort på under 5 minutter. Vis mer


Forsyningen kommer i to utgaver, en med kabler påmontert, og en der kabler kobles til etter behov. Den kommer også i en 600W-utgave. Å koble kabler til etter behov kan for øvrig være meget praktisk, spesielt hvis det er trangt i PC-kabinettet ditt.

Vi har derimot sett nærmere på versjonen som har kablene påmontert, og bunten er så stor at vi måtte være litt kreative for å få plass til alt i vårt microATX-kabinett. På den annen side: modellen med påmonterte kabler kan fort vise seg å være rimeligere, spesielt dersom du har mange enheter i PCen som trenger strømtilførsel.

Det ble trangt i kabinettet med den store bunten med kabelstrømper, men brønnen med 3,5"-plasser var ledig fordi harddisken var montert i strikker. Alle ubrukte kabler ble dermed plassert der.
Det ble trangt i kabinettet med den store bunten med kabelstrømper, men brønnen med 3,5"-plasser var ledig fordi harddisken var montert i strikker. Alle ubrukte kabler ble dermed plassert der. Vis mer


Enestående støysvak

Ved å presse inn bøylene på siden av kontakten når den sitter i for eksempel DVD-brenneren eller harddisken, skyves den løs fra enheten. Dermed slipper man å rive og slite, noe alle som driver med PC-bygging/oppgradering kjenner til.
Ved å presse inn bøylene på siden av kontakten når den sitter i for eksempel DVD-brenneren eller harddisken, skyves den løs fra enheten. Dermed slipper man å rive og slite, noe alle som driver med PC-bygging/oppgradering kjenner til. Vis mer


Vi har ikke for vane å teste strømforsyninger på DinSide.no, men vi har kjørt minitester og omtaler av noen støysvake forsyninger tidligere. Det er først og fremst opplevelsene under tilkobling og bruk vi sier noe om, og her troner den nye Mist-forsyningen helt i toppen.

En rekke utenlandske og uavhengige testmagasiner har i tillegg kjørt mer inngående tester (også stresstester), og samtlige gir Mist gode skussmål.

Dette er rett og slett den klart mest støysvake strømforsyningen med vifte vi har opplevd. I vårt InWin-kabinett sitter nå et vifteløst hovedkort, dobbelkjernet AMD Athlon 64-prosessor med Cool'n Quiet aktivert, passivt kjølet Nvidia 7600 grafikkort og en Seagate 500 GB harddisk i strikker. PCen er så stillegående at man må legge øret helt inntil kassen for å høre om den er i gang eller ikke.

Vi gir også honnør for strømpluggene som Microplex har valgt. Disse har skyvebøyler slik at det blir veldig enkelt å koble fra strøm til enheter som harddisk og DVD-brenner. Dette kan i andre tilfeller ofte være et sant mareritt.

Denne sørger for musestille PC


De tekniske detaljene omkring strømforsyningen finner du på denne siden hos produsenten. Veiledende pris på Mist 500W er i skrivende stund 795 kroner inkl mva.

Les også:
Ivan boret hull i veggen og ble kvitt PC-støyen for godt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer