Ikke fått e-post?

Derfor bør du sjekke søppelpost-mappa

Det kan være lurt å sjekke søpla av og til.

KAN VÆRE FEIL: Selv om Gmail og andre tjenester er svært gode på å sortere ut søppelpost, hender det de tar litt for hardt i. Foto: Pål Joakim Pollen
KAN VÆRE FEIL: Selv om Gmail og andre tjenester er svært gode på å sortere ut søppelpost, hender det de tar litt for hardt i. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Ved en ren tilfeldighet tittet jeg innom søppelpost-mappa i Gmail her om dagen. Bare timer tidligere hadde rektor på skolen sendt ut en viktig e-post om at vi foreldre måtte fylle ut et samtykkeskjema på nett dersom poden skulle kunne være med på utflukten fire dager senere.

Og jommen lå ikke den i søppelposten.

Den kunne fort ha gått meg hus forbi, og da jeg brukte litt mer tid i søppelposten fant jeg ut at det lå masse der som strengt tatt ikke var søppelpost – diverse nyhetsbrev jeg en gang i tiden har meldt meg på og den slags hadde feilaktig blitt kategorisert som søppelpost av Gmail.

Ikke at noen av dem er noe voldsomt savn, men søppelpost er det ikke. Bortett fra den ene Apple-eposten. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Ikke at noen av dem er noe voldsomt savn, men søppelpost er det ikke. Bortett fra den ene Apple-eposten. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Bruker avanserte filtre

Lukingen av søppelpost er en av egenskapene jeg setter mest pris på ved Gmail. Selv om jeg støtt og stadig får tilsendt svindel-eposter og lugubre tilbud om ditt og datt, havner de så og si aldri i innboksen min.

Der er Google-algoritmene gode. Ifølge Techlila går innkommende e-poster gjennom hundrevis av filtre, der hvert filter returnerer en score basert på hvor sannsynlig det er for at e-posten er søppel. Dernest gjøres en vekting av disse poengene før tjenesten avgjør om den skal havne i innboksen din eller i søppelpost-mappa.

I tillegg har alle brukere mulighet til å rapportere inn søppelpost. Dersom flere brukere flagger de samme e-postene, er det større sannsylighet for at den havner i søppelpost-mappa.

Sjekk mappa di!

Selv om søppelpost-mappa for de fleste inneholder nettopp søppelpost, kan det være at du vil oppleve det samme som meg – at det også kan ligge legitim e-post der som du burde ha fått med deg.

Også konkurrerende tjenester som Yahoo og Outlook.com (avbildet) har tilsvarende søppelpostmapper. I dette tilfellet har Microsoft truffet blink. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Også konkurrerende tjenester som Yahoo og Outlook.com (avbildet) har tilsvarende søppelpostmapper. I dette tilfellet har Microsoft truffet blink. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og enten du bruker Gmail eller andre konkurrerende tjenester som Yahoo, Outlook.com eller hva det måtte være, gjør du lurt i å titte innom mappa en gang i blant. Gmail sletter for eksempel automatisk e-poster som har ligget mer enn 30 dager i søppelposten.

Både på Gmail og Outlook.com finner du søppelposten i mappen merket «søppelpost», mens den heter «spam» på Yahoos e-posttjeneste.

Dersom en e-post er feilaktig kategorisert som søppelpost, kan du si i fra. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Dersom en e-post er feilaktig kategorisert som søppelpost, kan du si i fra. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ikke søppelpost?

Dersom du oppdager e-post der som ikke burde ha vært kategorisert som søppelpost, kan du hente den til innboksen igjen ved å trykke på «ikke søppelpost». I Gmails mobilapp gjør du det ved å trykke på … først.

Det kan virke som om tjenesten da er smart nok til å forstå at fremtidige e-poster fra denne avsenderen ikke skal filtreres bort.

Søk i søppelpost

Ikke alle vet at man kan søke i søppelpost-mappa – for eksempel om det er en e-post du ventet på men som aldri dukket opp.

Som standard søkes det ikke i søppelpost-mappa når du bruker Gmail-søket, men om du legger til in:spam etter søkeordene dine, søker du spesifikt i søppelpost-mappa.

Stopp abonnementet

Om du er lei av reklame-epost fra en nettbutikk eller lignende, er det bedre å stoppe nyhetsbrevet enn å rapportere det inn som søppel.

De fleste seriøse aktører har gjerne ei lenke i bunnen av e-posten som du kan trykke på for å melde deg av. Gmail gir deg ofte mulighet til å melde deg av direkte fra Gmail-appen (eller webversjonen også).

Derfor bør du sjekke søppelpost-mappa

I appen kan du trykke på … og deretter «avslutt abonnement», mens de samme ordene vises som ei lenke på toppen i webversjonen, som du ser over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer