Personlighetstester på Facebook – hva er farene?

Derfor bør du takke nei til Facebook-tester

KOMMENTAR: Når du må gi fra deg alle bildene dine for å få ett tilbake, er det ikke verdt det.

TAKK NEI: Deler vennene dine slike tester på Facebook? Da burde du kanskje heller dele denne artikkelen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TAKK NEI: Deler vennene dine slike tester på Facebook? Da burde du kanskje heller dele denne artikkelen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Skremmende mange nordmenn har et skremmende stort behov for å se hvordan de vil se ut som filmstjerner. Eller som damer. Eller som gamle.

Ikke bare se det selv, heller, men dele det på Facebook så alle kan få se navnet deres på en falsk Hollywoord-stjerne ved siden av et bilde av fjeset deres brunere enn hva norsk vinter skulle tilsi.

Ikke er det morsomt. Ikke er testene reelle. Og ikke er det særlig smart å bruke dem.

Her er 5 ting du må spørre deg om før du også tar en slik Facebook-«test».

#1: Hva sier siden at de kommer til å gjøre?

Inngangsporten til disse testene er som regel andres deling av sine egne resultater, som fører deg til nettsider proppet fulle av «morsomme tester».

Blar du deg forbi disse, som hverken er morsomme eller tester, finner du lenker til vilkår og personvernerklæringene. Jeg tviler på at noen leser dem, men det burde de.

Her er for eksempel hva en av de største aktørene forteller i vilkårene sine:

  • Du gir dem fri og ubegrenset tilgang til å bruke, kopiere, publisere og endre all informasjon du gir dem.
  • Du gir dem også lov til å gi andre lov til å gjøre alt dette.
  • De skriver videre at informasjonen bare skal brukes for å gjennomføre avtalen mellom dere – som å vise deg hvordan du ser ut som en filmstjerne.

For å fikle med bildene dine, for eksempel «gjøre deg til en filmstjerne», må siden få tilgang til å fikle med bildene dine. Og bruker siden tredjepartsløsninger for å få det til rent teknisk, må de gi andre denne tilgangen, også.

Det sier seg selv, og er i utgangspunktet relativt uproblematisk. Vi godtar slike vilkår nærmest daglig. Men da fra aktører vi kjenner fra før, har tillit til og som lever av denne tilliten.

LES DETTE: Her er boksen man får opp, hvor man får se hva man takker ja til ved å bruke en slik test. Det kan være ganske skremmende. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LES DETTE: Her er boksen man får opp, hvor man får se hva man takker ja til ved å bruke en slik test. Det kan være ganske skremmende. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#2: Hva godtar du at siden får tilgang til?

Én ting er hva vilkårene sier de vil ha tilgang på, noe annet er å se det svart på hvitt.

Når du logger deg inn med Facebook-kontoen din på slike testsider, får du opp en boks som viser deg nøyaktig hva du takker ja til.

For å la ett av disse stedene vise meg hvordan jeg vil se ut som en filmstjerne, ber de om å få tilgang til blant annet:

  • Min offentlige profil: Navnet mitt, profilbildet mitt, alderen min, kjønnet mitt og «annen offentlig informasjon».
  • Alle mine bilder: De 637 bildene jeg har lastet opp siden tidenes morgen, og de 314 bildene jeg er merket i. Altså nærmere 1.000 bilder, for å få ett tilbake.
  • Min e-postadresse: Uten at det gis noen videre forklaring på hvorfor.

Hva skal de med alt dette, når resultatet bare er et bilde av en stjerne med navnet mitt i og profilbildet mitt i bruntoner? Det er et spørsmål langt flere burde stille seg.

#3: Hva håper du egentlig å oppnå med dette?

La oss si at du har stilt deg alle disse spørsmålene, og funnet ut at «ja, dette er jeg faktisk villig til for å se hvordan jeg vil se ut som en filmstjerne».

Virkelig? Greit, greit, la oss bare si det. Men hva er det du håper å oppnå?

  • Tror du slike nettsider har en krystallkule som kan vise deg scener fra et parallelt univers hvor du nipper til økologiske drinker på en premierefest i Hollywood?
  • Eller er det mer trolig at det beste du kan håpe på er et bilde av en Hollywood-stjerne med ditt navn skrevet oppå, ved siden av et profilbilde som har blitt bruntonet – omtrent på linje med hva den 10 år gamle nevøen din kan få til på telefon sin?

Spoiler-advarsel: Det er det siste som er realiteten. Og selv om det sies at humor ikke kan diskuteres, våger jeg meg utpå med denne påstanden: Det er ikke særlig morsomt.

#4: Hva risikerer du med alt dette?

Fortsatt usikker? Da bør du vite at misbruk av informasjon fra sosiale medier ikke er en teoretisk fare, men en veldig reell fare. Også for nordmenn.

Hvor disse navnene og bildene kommer fra er ofte umulig å vite. De kan finnes på Facebook selv, gjennom enkle søk eller stamme fra lekkasjer.

Men poenget er dette: Jo flere som har tilgang til dine data, jo større er faren for at dataene havner på avveie.

#5: Går dette utover vennene dine, også?

For å sette spikeren i kista: Du ødelegger ikke bare for deg selv. Du ødelegger for vennene dine, også.

De hundrevis av bildene du deler ut for å se deg selv som en filmstjerne, inneholder også bilder av vennene dine. Med mindre alle bilder du selv har lastet opp og er merket i er selfier. Det håper jeg virkelig ikke.

Og når du deler resultatet, deler du også en aksept for at dette er greit. Du kan ikke regne med at alle vennene dine leser Dinside eller sjekker vilkårene før de også prøver. Det er gode grunner til at anbefalinger i venneflokken er alle reklamefolks våte drøm – det har kraftig påvirkning.

Nei, jeg kan ikke påvise at informasjon fra personlighetstester misbrukes. Eller konstatere at det er farlig. Men jeg kan slå opp en åpen dør, åpnet av langt klokere folk enn meg, og si med den største sikkerhet:

Det er ikke verdt det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer