Nettnøytraliteten fjernet i USA, men består i Norge

Derfor bør vi også bry oss om nettnøytralitet

Mens amerikanerne raser, trekker mange nordmenn på skuldrene. Men debatten går for fullt også i Norge.

PROVOSERER: Mange amerikanere har de siste ukene protestert mot FCC sin fjerning av reglene for nettnøytralitet. Men det er ikke bare i USA denne debatten er aktuell; også i Norge bør vi være bevisst på hva nettnøytralitet er for noe. Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
PROVOSERER: Mange amerikanere har de siste ukene protestert mot FCC sin fjerning av reglene for nettnøytralitet. Men det er ikke bare i USA denne debatten er aktuell; også i Norge bør vi være bevisst på hva nettnøytralitet er for noe. Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ajit Pai blir av mange titulert som internetts mest forhatte mann. Han har nemlig sørget for å fjerne de amerikanske reglene for nettnøytralitet.

Hvordan et fremmedord mange aldri har hørt om kan skape så enormt raseri, er ikke så vanskelig å forklare: Nettnøytralitet handler om å behandle all trafikk på internett likt.

Det motsatte er derfor å for eksempel måtte betale ekstra for spesifikt innhold, og da er det ikke så rart at mange blir provosert.

Samtidig kom Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) i dag med sin vurdering av Telias Music Freedom, som lar kundene strømme musikk fra enkelte tjenester helt gratis. Nkom er, akkurat som de var da Telenors Music Freedom ble vurdert, kritisk.

Nkom konkluderer med at Music Freedom-tilbudene «har en uheldig virkning» på både kundenes valgfrihet og konkurransesituasjonen til musikktjenester. Og her er det altså Norges regler for nettnøytralitet musikktjenestene vurderes opp mot.

Men hva har egentlig dette med nettnøytralitet å gjøre? Hva er det som har skjedd med nettnøytraliteten i USA? Og ikke minst: Hvorfor skal man bry seg om alt dette i Norge? Her er det viktigste du må vite.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer