Bokstaven «J» erstatter smilefjes

Derfor dukker «J» opp i e-postene dine

Ingen har ment å sende bokstaven til deg, og du kan sende den uten å vite det selv.

MYSTISK: Her har vi sendt en e-post med et smilefjes fra Outlook. Men på mobilen blir det bare en «J». Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MYSTISK: Her har vi sendt en e-post med et smilefjes fra Outlook. Men på mobilen blir det bare en «J». Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

«Det høres bra ut! J».

Dette ser kanskje ut som en e-post signert av en som heter Jørgen, Johanna, Jacobsen eller noe slikt. Men det er det overhodet ikke.

Det er bare ett av utallige eksempler på e-poster vi har mottatt som avsluttes med nettopp bokstaven J. Vi tipper du har opplevd det selv; at disse J-ene dukker opp i e-poster uten mål og mening.

Dinside har undersøkt hvorfor.

MISTES PÅ VEIEN: Her ser du e-posten slik den ble skrevet i Outlook, og hvordan den samme e-posten ser ut på mobilen. Smilefjeset har blitt en «J». Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MISTES PÅ VEIEN: Her ser du e-posten slik den ble skrevet i Outlook, og hvordan den samme e-posten ser ut på mobilen. Smilefjeset har blitt en «J». Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hva er J-en?

For å ta det første først: J-en er egentlig et smilefjes, som overraskende mange bruker selv i jobbsammenheng.

Når vi skriver «:)» på jobbens Outlook-klient omdannes denne automatisk til smileikonet «☺». Og når vi sender denne til vår private Gmail får vi ikke opp noen av delene på mobilen, men en «J».

Så hver gang du ser en enkeltstående «J», skal det egentlig være et smilefjes der. Såpass har du kanskje skjønt allerede.

WINGDINGS: Legg merke til fonten i linjen øverst i Word. Smilefjeset vi kopierer ut av e-posten er skrevet i Wingdings, og når vi endrer fonten dukker J-en opp. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
WINGDINGS: Legg merke til fonten i linjen øverst i Word. Smilefjeset vi kopierer ut av e-posten er skrevet i Wingdings, og når vi endrer fonten dukker J-en opp. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hvorfor en J?

Neste spørsmål er hvorfor det er slik.

Når vi ser på den samme e-posten på Gmail.com på PC-en, ser vi smilefjeset. Og når vi kopierer over fjeset til Word, viser det seg at smilefjeset egentlig er et tegn skrevet med fonten Wingdings.

Det forklarer hvorfor smilefjesene vises riktig noen ganger, men bare blir en bokstav andre ganger; for eksempel e-post-leseren på mobilen kan ikke vise tekst i fonten Wingdings.

Når vi videre gjør om fonten på smilefjeset fra Wingdings til for eksempel Arial, dukker nettopp bokstaven «J» opp. «☺» er altså Wingdings sitt ikon for denne bokstaven.

STOPP J-EN: Når du skriver et tradisjonelt «:)»-smilefjes i Outlook bytter programmet dette om til en «J» i fonten Wingdings. Men du kan stanse endringen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STOPP J-EN: Når du skriver et tradisjonelt «:)»-smilefjes i Outlook bytter programmet dette om til en «J» i fonten Wingdings. Men du kan stanse endringen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Finnes det en løsning?

Vilkårlige J-er i e-poster er altså smilefjes som egentlig skal vises i fonten Wingdings.

Ikke bare blide fjes

  • Det er ikke bare smilefjes som kan dukke opp som en bokstav. Outlook konverterer alle de tre gradene av menneskelige følelser med bokstaver, som ikke alltid vises i Wingdings-fonten.
  • «:)» blir som sagt «J»
  • «:|» blir en «K»
  • «:(» blir en «L»

Så langt vi kan se ut fra blogginnlegg, forumposter og artikler, om det som inntil Donald Trumps valgseier kunne anses som et relativt reelt verdensproblem, gjelder det først og fremst e-poster skrevet i Microsofts programmer som Outlook.

Her har noen ivrige utviklere fått det for seg at det er smart å automatisk erstatte kolon og parantes med en Wingdings-«J».

Løsningen på problemet er dermed å aldri la noen erstatte smilefjesene dine med denne tullete løsningen. Enten ved å endre programmets automatiske erstatningsregel, eller ved å øyeblikkelig trykke backspace når det skjer.

La oss sammen gjøre smilefjes «great again».

Denne saken har vært publisert på Dinside også tidligere

LES OGSÅ:
Er det riktig å bruke smilefjes på jobben?
Sjekk ut de nye smilefjesene som snart kommer på iPhone
Slik bruker du Snapchats nye video-emojier

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer