Derfor er mange nettsteder nede

Flere internasjonale giganter er nede for telling. Her er forklaringen på hva som skaper nettproblemer.

STORTRØBBEL: Mange store nettsider er nede i formiddagstimene i dag. Foto: Pål Joakim Pollen
STORTRØBBEL: Mange store nettsider er nede i formiddagstimene i dag. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spotify, CNN, Twitter, PayPal, eBay, Amazon … listen er lang over nettsteder som har store problemer i formiddagstimene tirsdag, ifølge nettsiden Downdetector, som alltid har oversikt over hvilke nettsider er nede.

Mange av dem lastes ikke inn i det hele tatt, mens enkelte har probemer med deler av nettsiden, for eksempel der bilder på nettsiden ikke lastes inn.

Trøbbel hos Fastly

Årsaken skal være at tjenesten Fastly er nede for telling. Fastly er et såkalt «content delivery network» (CDN) mange større aktører benytter seg av, som kort fortalt er en ditribusjonstjeneste som har mange servere plassert rundtom på kloden.

Innhold fra nettsider kopieres da til alle disse serverne, og så kan de servere innholdet sitt fra servere som er lokalisert geografisk nærmere dem som besøker siden.

Det gir bedre ytelse og raskere responstid, og samme type teknologi brukes for eksempel av Netflix og andre lignende tjenester for å kutte ned ventetiden fra du trykker play til innholdet sees på skjermen. Ventetiden blir kortere om innholdet leveres fra en server i Norge enn en som står i USA, for eksempel.

Besøker man nettsiden til Fastly, som er blant de større aktørene i dette markedet, får man bare opp teksten «connection failure».

Også trøbbel i Norge

Enkelte norske nettsider er også berørt av hendelsen.

Blant annet melder VG at de er berørt, og også her i huset har videoplattformen som brukes både av Dinside og Dagbladet store problemer, og klarer i skrivende stund ikke å levere videoer.

Bare å vente

Heldigvis er det ikke veldig ofte det skjer at såpass store aktører går ned for telling, men når det gjør det, rammer det brått veldig mange nettsider. Akkurat hva problemet skyldes er foreløpig uklart - det kan være alt fra en teknisk feil til et dataangrep.

Det er med andre ord ikke bare hos deg det er trøbbel i dag, men vanligvis er det bare å smøre seg med tålmodighet og prøve litt senere.

Oppdatert 1250: Fastly har nå oppdatert statusrapporten sin med informasjon om at de har identifisert problemet og jobber med å fikse det:

Derfor er mange nettsteder nede

Oppdatert klokka 15: Fastly hevder nå at feilen er fikset, men at nettsteder vil ha noe redusert ytelse frem til alt er blitt oppdatert igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer