Derfor framstår MacOS som bedre enn Windows

KOMMENTAR: Forklaringen på hvorfor MacOS byr på færre irritasjoner enn Windows er enkel.

Derfor framstår MacOS som bedre enn Windows
Publisert
Sist oppdatert

Tittelen på denne kommentaren vil garantert føre til mange ukontrollerte følelsesutbrudd i debatten under, men før du lar raseriet - eller begeistringen - ta overhånd, ber jeg deg sette av noen minutter til å lese hele teksten.

For å kunne avgjøre hva som er best av verdens to mest utbredte operativsystemer for personlige datamaskiner må man nemlig se ting i en større sammenheng.

Ved kilden er selv den skitneste elv skinnende ren, heter det i ordtaket. Tilsmussingen skjer underveis, med mindre man legger elven i rør. Og der rører vi kanskje ved den største forskjellen mellom Windows og MacOS. La meg utdype hva jeg legger i det.

Problemløsning i Windows har vært mitt mellomnavn siden før jeg ble MCP-sertifisert på Windows 95 for 15 år siden. Så sent som i går kveld ble jeg sittende med en bærbar PC som min kones venninne hadde satt igjen til meg. Den var så veldig treg, syntes hun. Historien hadde gjentatt seg, for nte gang.

PC-en var grei nok den, ikke noe beist, men med helt kurant prosessor og godt med minne. Men Windows var så treg at jeg vil karakterisere maskinen som mer eller mindre ubrukelig. Viften gikk konstant på høyt turtall og minnet mer om en hårføner enn en PC-kjøler. Jeg fikk etter hvert tråklet meg gjennom listene over installerte programmer og kjørende prosesser, som ikke overraskende var overfylt av alskens søppel.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør for DinSide Data Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er redaktør for DinSide Data Foto: Per Ervland Vis mer


Foruten Spotify og et par spill var det nesten ingenting på listene som eieren selv hadde installert. Likevel fant jeg ikke mindre enn 9 "hjelpeprogrammer" fra PC-produsenten, til forskjellige funksjoner hun verken har eller vil komme til å bruke, et par utløpte internettsikkerhetsprogrammer som pumpet ut advarsler om å fornye lisensen, noen online oppdateringstjenester, menylinje fra AOL(!) i nettleseren, pluss produsentens egen menylinje med ubrukelige hurtigknapper og søkebokser, og jeg vet ikke hva.

Dette er en trend som har aksellerert de siste årene, takket være PC-produsenter som i den beintøffe konkurransen om kundene finansierer stadig større deler av kostnadene sine gjennom avtaler med leverandører av crapware - alt for å tilby produktene til lavest mulig pris. For deg som PC-kjøper betyr det billige PC-er, for PC-produsentene betyr det ikke bare lavere kostnader, men også at du vil få lyst på en ny maskin lenge før du egentlig hadde behøvd. Det er også konklusjonen i denne studien.

Bare prosessen med å deaktivere og avinstallere faenskapet tok nesten halve kvelden, og selv da hun kom for å hente PC-en en halvtime etter sengetid, og jeg mottok den sedvanlige rødvinsflasken, kunne ikke maskinen karakteriseres som mer enn halvfrisk. Jeg får den sikkert tilbake i helgen.

Men nok en gang hadde det slått meg: Denne kvinnen ante ikke hvorfor hennes relativt nye PC ikke fungerte som forventet, men heller oppførte seg som en flue i sirup. Hun hadde ingen forutsetninger for å vite at PC-en var fylt med crapware, og enda mindre forutsetninger for å vite hva hun kunne gjøre med problemet. Hun kunne helt sikkert funnet på å legge skylden på Microsoft, hvis hun mot formodning skulle havne i en teknologidiskusjon en gang, og skulle behøve å komme med et lyst innlegg. Hva vet jeg.

I Apples strenge, lukkede univers er situasjonen en helt annen, der går elven i rør. Og jeg er overbevist om at min kones venninne, som selvfølgelig er klinisk renset for undertegnedes nerde-gener, hadde blitt helfrelst så snart hun hadde fått prøve en ny Mac.

Ikke på grunn av at MacOS i utgangspunktet er bedre enn Windows, men fordi Apple har full kontroll over hele prosessen fra første skrue i kabinettet til siste ikon på skrivebordet, og overhodet ikke tillater tilsmussing fra tredjepart underveis. Det må kunden riktig nok betale litt ekstra for, men jeg har ikke noen problemer med å forstå at flere og flere føler at det er verdt det - for å slippe unna problemene.

For en PC-nerd som meg selv er situasjonen en helt annen. Det første jeg gjør når jeg får en ny PC er å formatere harddisken og installere Windows fra bunn av. Deretter går jeg direkte til produsentene av komponentene og laster ned oppdaterte drivere. Når jeg installerer programmer velger jeg alltid tilpasset installasjon, for å forsikre meg om at jeg kun får det jeg trenger, uten ubehagelige vedheng. Deretter lager jeg et speilbilde av oppsettet, slik at jeg kan gjenopprette maskinen til utgangspunktet hvis det skulle bli behov. Det tar i tilfelle under fem minutter.

Resultatet er at jeg sjelden eller aldri opplever de store utfordringene med Windows. Jeg liker faktisk Windows veldig godt. Det er kompatibelt med nær sagt 100% av aktuelt utstyr, langt mer enn MacOS, og Windows 7 ser bra ut og fungerer godt selv på beskjeden maskinvare. Utvalget av programmer, ikke minst gratisprogrammer, er også mange ganger større enn hva tilfellet er med MacOS, og min selvbygde PC kan jeg gjøre hva jeg vil med på utstyrssiden. Jeg har ganske enkelt full frihet. Og virus-trusler? De er etter min mening overdrevet. Sterkt overdrevet.

Jeg har også en Mac, men faktorene jeg har beskrevet over gjør at jeg som regel foretrekker Windows. Samtidig innser jeg at jeg ikke akkurat er noen mainstream-bruker, og at det faktisk er færre og færre som opplever Windows i sin reneste form, i tråd med Microsofts intensjoner. Men så lenge 9 av 10 datamaskiner fortsatt har Windows i bunn, ser de sannsynligvis ikke noen grunn til å gjøre noe med situasjonen. Det vil imidlertid neppe vare evig.

Uansett: Skal man først sammenligne Windows mot MacOS må man ta utgangspunkt i kilden. Og den finner du verken hos HP, Acer, Toshiba eller noen av de andre PC-produsentene. Derfor blir sjelden sammenligningen helt rettferdig. Det vet ikke menigmannen eller -kvinnen, som gang på gang fortviler over at Windows henger, og ikke vet sine arme råd.

Det har Apple alt å vinne på.

Les også: Android er bedre enn iPhone

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer