Derfor nekter Netflix å innføre offline-støtte

Mener nordmenn har mer enn god nok nettilgang.

PÅ NORGESBESØK: Produktinnovasjonssjef Chris Jaffe og kommunikasjonssjef Joris Evers i Netflix møtte norske journalister etter å ha studert nordmenns Netflix-bruk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PÅ NORGESBESØK: Produktinnovasjonssjef Chris Jaffe og kommunikasjonssjef Joris Evers i Netflix møtte norske journalister etter å ha studert nordmenns Netflix-bruk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nordmenn er mer avslappa og balanserte. Dere klarer å følge med på hva som skjer rundt dere samtidig som dere ser en film, forteller produktinnovasjonssjef Chris Jaffe i Netflix til Dinside.

- Og dere har så bra nettilgang! Dere har 4G overalt, og kan gå inn på hvilken som helst kafé og få rask WiFi. Det er mye bedre enn hva vi har i Silicon Valley, sier Netflix sin kommunikasjonssjef, Joris Evers.

De siste fem dagene har de sittet i stuene til norske Netflix-kunder. Observert og notert, som en slags David Attenborough, for å lære om de innfødtes oppførsel. Og om det de ser på som den overraskende gode nettilgangen vår.

Så god, at Netflix mener nordmenn ikke trenger å etterlyse en av våre mest etterlyste funksjoner.

Netflix vs. Viaplay vs. HBO Nordic – hvilken bør du velge?

Offline-støtte i Netflix?

Å se Netflix i stua er for de aller fleste av oss null problem. Samme midt i en by med godt mobilnett, eller på en kafé med WiFi. Men sett deg i en bil som suser avgårde i 100 km/t på E18, og du vil slite. Sett deg på et tog med NSBs WiFi, og du får beskjed om at Netflix rett og slett er blokkert.

Ønsker du deg offline-støtte i Netflix?

(Avsluttet)
Ja(94%) 16583
Nei(6%) 1044
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


En mulig løsning: Offline-støtte. Muligheten til å laste ned filmene på forhånd, så du ikke trenger nettilgang i det hele tatt. Viaplay har det. Musikktjenester som Spotify og Wimp har det. Men Netflix har det ikke.

- Og problemet med dårlig nettilgang vil forsvinne før Netflix får offline-støtte, sier Evers.

Les også: Slik får du sett film på nettbrettet uten internett

Ikke enkelt nok

Til tross for høylytte protester fra de oppmøtte journalistene, nekter Netflix for at offline-støtte er en god idé.

AVHENGIG AV NETT: For å se Netflix-innhold på farten må du også i framtida har nettilgang. Offline-støtte vil de nemlig ikke innføre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
AVHENGIG AV NETT: For å se Netflix-innhold på farten må du også i framtida har nettilgang. Offline-støtte vil de nemlig ikke innføre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

De hevder det er flere grunner til dette, blant annet:

 • Brukervennlighet: Netflix vil være så enkelt som overhodet mulig, og tror det blir for komplisert å la oss laste ned enkelte filmer.
 • Lisensiering: Netflix nekter for at det er juridisk trøbbel som stanser offline-støtte, men ser for seg at funksjonen uansett ikke ville blitt støttet av alt innhold, og derfor ikke brukervennlig nok.
 • Lagringsplass: Netflix synes offline-støtte for musikk gir mye mer mening, da musikk tar langt mindre plass enn film.

 • Interessen: Netflix innrømmer at de stadig får spørsmål om offline-støtte, men kaller den likevel for en «nisjefunksjon» ikke mange nok vil bruke.
 • Prinsippet: Netflix ler av tanken på at «framtida er offline», og tror problemer med dårlig nettilgang snart er historie.
- Men vi utforsker muligheten til å ha «cacher» med Netflix-innhold på for eksempel fly, avslører Evers.

Med dette mener han at Netflix-filmer og TV-serier kan være lagret på flyets egne servere, slik at du kan strømme innholdet uavhengig av internett.

Ikke Spotify for film

- Nordmenn opplever fortsatt at amerikanere har mer Netflix-innhold enn oss. Vil det være slik framover?

FRAMTIDA: Netflix sin egen serie House of Cards er tilgjengelig i 4K, men ikke i 3D. Det sier sitt om hva Netflix mener er framtida. Foto: SAMSUNG / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FRAMTIDA: Netflix sin egen serie House of Cards er tilgjengelig i 4K, men ikke i 3D. Det sier sitt om hva Netflix mener er framtida. Foto: SAMSUNG / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- Vi vil være en global aktør, hvor alt innhold er tilgjengelig overalt. Det er derfor vi lager eget innhold, så vi kan kontrollere dette selv. TV-rettigheter er mye mer komplisert enn for musikk. Noen sier vi er «Spotify for film», men det er vi ikke. Spotify betaler artistene per avspilling i etterkant, mens vi betaler for innholdet på forhånd, svarer Jaffe.

Les også: Slik finner du de beste filmene på Netflix

- Mange ser også på Netflix som motgiften mot piratkopiering av film, slik Spotify kan være for musikk. Er dere det?

- Netflix er ikke svaret på piratkopiering. Men om innholdet er lettere tilgjengelig på for eksempel Netflix, vil folk velge det. Vi ser at piratkopieringen går ned i landene vi lanseres i.

Mer 4K enn 3D

- Nordmenn har fortsatt ikke tilgang på 3D-innhold. Hvor mye fokuserer dere egentlig på 3D?

Her ser vi Netflix

 • Ifølge Netflix-representantene ser de fleste av oss Netflix på TV-en.
 • Smart-TV-er, altså apper på selve TV-apparatet, er den raskest voksende måten å få Netflix-innholdet til TV-skjermen.
 • Tidligere var spillkonsoller som Xbox og Playstation de mest brukte metodene.
 • Nettbrett og telefoner står for en liten del av bruken. Netflix ser at det for det meste er barn som bruker dette.

 • - Framtida er mer 4K enn 3D. Vi har prøvd 3D, men... Framtida er mer 4K enn 3D. Og ikke minst flere bilder i sekundet og HDR (High-dynamic-range). Joda, du ser litt forskjell på 4K og 1080p, men med høyere bilderate og HDR så «popper» virkelig bildet, hevder Jaffe.

  Les også: Superoppløsning til tross – ekspertene vil ha høyere bilderate og Slik ser du Netflix i 4K

  - Hva med stemmestyring?

  - Vi støtter allerede stemmestyring på Xbox, og dere vil se langt mer av det om 6 til 18 måneder. Men det må være enkelt, ikke «jeg-vil-se-Orange-is-the-new-black».

  - Hva annet kan vi vente av Netflix i nærmeste framtid?

  - Når du ser rundt deg på stuebordet, hva ligger der? Et nettbrett eller en mobil. Du kan allerede velge innhold på dem og vise det på TV-en, men vi vil se mer på hva annet de kan brukes til. Vi ser på det som peanøttsmør og sjokoladepålegg, som amerikanere liker å blande. Det neste halvåret vil dere se spennende ting der.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer