Desktop-prosessor i bærbare PCer

Desktop-prosessor i en bærbar PC. Fy-ordene har vært mange, og fortsatt rynker mange på nesen. Vi har derimot testet en rekke slike maskiner, og har ikke støtt på nevneverdige problemer.

Den mobile utgaven av Pentium 4 er en mer avansert prosessor, og koster mer enn desktop-utgaven.
Den mobile utgaven av Pentium 4 er en mer avansert prosessor, og koster mer enn desktop-utgaven. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det begynner å bli en stund siden vi så de første bærbare PCene utstyrt med desktop-utgaven av P4-prosessoren, og nå har nesten alle de store produsentene desktop-modeller i sine porteføljer.

Formålet fra produsentenes side har ganske enkelt vært å kunne tilby billigere og kraftigere bærbare, og dermed enklere lokke kjøpere over fra en stasjonær tilværelse. Mange forståsegpåere var derimote raske med å dømme løsningene nord og ned, og begrunnet det med at faren for overoppheting ville være stor, noe som videre kunne forårsake maskinkrasj og datatap.

I praksis er det bare meldt om et par tilfeller der maskiner har slått seg plutselig av under ekstrem belastning, etter at millioner av maskiner er solgt. Velger du anerkjente merker og leverandører er problemet eliminert i 2003, men det er en del andre ting du bør være klar over.

Forskjeller

Amilo D-serien fra Fujitsu-Siemens er blant de mest populære PCene med desktop-prosessor. Maskinene er relativt tunge, og støynivået er noe høyere enn på mange konkurrenter med mobile-prosessor.
Amilo D-serien fra Fujitsu-Siemens er blant de mest populære PCene med desktop-prosessor. Maskinene er relativt tunge, og støynivået er noe høyere enn på mange konkurrenter med mobile-prosessor. Vis mer


Tradisjonelle mobile-prosessorer har egenskaper som gjør dem spesielt velegnet til bruk i bærbare PCer; de bruker lite strøm, utvikler lite varme, og tilpasser klokkehastigheten etter belastningen. Ulempen er først og fremst prisen, som ligger godt over de masseproduserte desktop-prosessorene.

Desktop-varianten av P4-prosessoren har på den annen side en enklere arkitektur, og mangler blant annet de avanserte strømsparings- og klokkereguleringsmekanismene som finnes i mobile-prosessoren. Den krever kraftigere kjøleapparat og bruker generelt mer strøm. Kraftig kjøling betyr ofte en vifte med høy omdreiningshastighet, og dermed også mer støy. Men P4-prosessoren er billig og masseprodusert, og er hakket raskere enn tilsvarende mobile-prosessor, hvis den får nok kjøling, riktig nok. Klokkehastigheten settes nemlig automatisk ned dersom prosessoren blir farlig varm.

Men det er som regel mer enn bare prosessoren som er hentet fra den stasjonære verden i desktop-bærbare, brikker og broer på hovedkortet følger også som regel med. Dette er også utstyr som er masseprodusert, og som bidrar til å holde prisen på sluttproduktet nede.

Ikke svart-hvitt

Vi har testet mange desktop-bærbare det siste halvåret, og når det gjelder støynivået, er det sjelden at vi kan "lytte" oss til hvilken prosessor som sitter i maskinen. Batterilevetiden er det også vanskelig å si noe generelt om, utover at de billigste modellene skårer ofte dårligst, og levetid på under halvannen time er ikke uvanlig.

De litt dyrere maskinene har ofte batterikapasitet som kan måle seg med mobile-bærbare. Men da er ofte batteriene store, noe som fører til tyngre maskiner. Og nettopp dette vil kanskje være den største ankepunktet når folk tenker bærbart; 3,5 - 4 kg er nok over smertegrensen for mange. Men for alle som ikke løper fra møte til møte og krever minst mulig å dra på, vil vekten normalt være av av mindre betydning.

Så da spørs det da - hva som er viktig for deg. De letteste og støysvakeste maskinene finner du ikke blant desktop-bærbare. Der finner du derimot de kjappeste, generelt med et meget høyt utstyrsnivå, gjerne til lett fordøyelige priser.

Vi kaller dem desktop-erstattere, og denne er den beste vi har testet så langt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer