Det eneste passordet du må huske

Går det surr eller bruker du det samme hver gang? Du kan unngå begge deler.

Nå trenger du ikke å skrive opp alle passordene dine på gule lapper lenger.
Nå trenger du ikke å skrive opp alle passordene dine på gule lapper lenger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forvirret? Vi skal være enige med deg om at overskrift og ingress er noe motsigende, men hvis du leser videre, skal vi prøve å klare opp.

Vi skrev i går om hvor lett det er å cracke passordet ditt - selv passord på 7-8 tegn med både tall og bokstaver er lett å cracke på sekunder med en middels god PC i dag.

Dog er det selvsagt ikke bare-bare å bytte ut alle passordene sine med lange og avanserte passord - det blir veldig mye å huske på for en som må tenke seg om to ganger før han taster PIN-koden sin på Rema, for å si det sånn.

Nettopp derfor finnes løsninger som dagens program, LastPass. Lastpass er en såkalt password manager som hjelper deg å holde rede på passordene dine, så lenge du klarer å huske ETT passord.

Når du har logget inn, kan du se hvilke passord som er lagret på brukeren din. Disse er ikke lagret i klartekst hos LastPass og dekrypteres "live".
Når du har logget inn, kan du se hvilke passord som er lagret på brukeren din. Disse er ikke lagret i klartekst hos LastPass og dekrypteres "live". Vis mer

Gratis for alle plattformer

I motsetning til 1password, som ble nevnt i denne artikkelen, er LastPass fullstendig gratis, og det er også kompatibelt med både Windows, OSX og Linux.

I tillegg har det muligheten for å logge inn via web (noe 1password kun har for utvalgte beta-brukere foreløpig) slik at du kan finne passordene dine selv om du bruker en maskin der du ikke har installert LastPass.

Norske Facebook-stjålet

LastPass fungerer som en utvidelse til nettleseren din og erstatter den innbakte passordfunksjonen med en som er langt sikrere. Når du har installert LastPass for første gang og tatt en omstart av nettleseren din, blir du presentert en nettside for å registrere brukerkontoen din. Husk at passordet du taster inn her er det ene passordet du ikke må glemme. Du angir i tillegg e-postadresse og et (valgfritt) passordhint, og det er faktisk det eneste LastPass lagrer på sine servere. Selve passordet krypteres med 256-bit AES (det samme som det amerikanske bruker på Top Secret-dokumenter, i følge LastPass selv) før du sender det fra deg.

Det eneste passordet du må huske

Nå er du oppe og kjøre, og du kan enten legge til nye konti manuelt, eller legge dem til etter hvert som du surfer på nettet. Logger du f.eks. inn på Gmail, blir du spurt om du vil lagre brukernavnet og passordet i LastPass. Når passordet først er lagret der, kan du på et senere tidspunkt bare trykke på en knapp i nettleseren for å logge inn, så fremt du har logget inn med LastPass-master-passordet ditt.

Genererer sterke passord

En annen kjekk funksjon er muligheten for å generere sterke passord. Når du registrerer deg på et nytt nettsted kan du klikke på en knapp i LastPass og få utvidelsen til å generere et tilfeldig passord for deg, og igjen - det er ikke så farlig om ikke du husker passordet så lenge du kan master-passordet.

LastPass kan også fylle ut skjemaer for deg. Ved å opprette identiteter (f.eks. din private og jobb-relaterte) kan du fylle ut lange skjemaer med ett klikk, slik at du slipper å taste inn navn, adresse og andre ting hver gang du registrerer deg et sted. LastPass kan også ta vare på kredittkortinformasjonen din.

Aldri mer nettsvindel?

Som antydet lagres en krypert utgave av passordene dine på LastPass' servere. Disse er tilgjengelige dersom du logger på LastPass' nettjeneste, som kan være kjekt dersom du sitter på en nettcafé og ikke vil installere utvidelsen i nettleseren din. Smart er det også at du kan taste inn passord ved å bruke musen på et "tastatur" på skjermen, slik at eventuelle keyloggere ikke snapper opp passord du taster inn.

Med dette "tastaturet" kan du unngå keyloggere på maskinen du sitter på.
Med dette "tastaturet" kan du unngå keyloggere på maskinen du sitter på. Vis mer

Du kan også ta med deg passordene (igjen - kryptert) på en minneplugg. Dessuten synkroniseres LastPass automatisk på tvers av nettlesere du bruker, enten de er på samme maskin eller mellom jobb- og hjemme-pc. Du finner også en mobilversjon på m.lastpass.com hvis du vil ha tilgang til passordene dine via mobiltelefonen.

Skeptikere vil også sette pris på at det faktisk er mulig å slette kontoen sin hos LastPass.

Fra før hadde undertegnede alle passord lagret i 1password, og overføringen gikk smertefritt. Alt du trenger å gjøre er å eksportere passordene til en .txt-fil (denne må du slette når du er ferdig, selvsagt) og lime innholdet inn i LastPass.

Så - bytter jeg? Ja, men ikke fordi LastPass er bedre på alle punkter. 1password er litt mer elegant etter mine preferanser, men nøkkelargumentet for meg var tilgjengeligheten via web (gratis er selvsagt også et godt argument) slik at jeg har dem tilgjengelige over alt.

Enkle passord er lette å cracke, og kanskje er det på tide å bytte ut alle passordene du har lagret rundt om kring til noen langt mer kryptiske? For å slippe å huske dem alle, installerer du LastPass. Det var hele artikkelen oppsummert i ett avsnitt.

Du finner alt du trenger å vite på https://lastpass.com/

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer