Det handler om å tørre

KOMMENTAR: Hva hadde Apple vært uten Steve Jobs?

Steve Jobs hadde en uvanlig god teft for hva folk ønsket seg. Her fra lanseringen av iPad i januar i fjor. Foto: Apple
Steve Jobs hadde en uvanlig god teft for hva folk ønsket seg. Her fra lanseringen av iPad i januar i fjor. Foto: Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jobs og Apple fokuserte på brukeropplevelsen, der mange av konkurrentene først og fremst tenkte teknologi.


Da jeg åpnet Twitter på mobilen min i morges, stod meldingene om tidligere Apple-sjef Steve Jobs' bortgang i kø. De kom ikke bare fra teknologikilder, men også fra kunstnere, samfunnsdebattanter, barndomskompiser og statsoverhoder. At Jobs var et globalt teknologiikon for vår tid, er hevet over en hver tvil.

Jobs grunnla Apple i 1976, men det er først og fremst hans siste periode i selskapet - fra 1996 og fram til han nylig gikk av som leder på grunn av kreftsykdommen, han vil bli husket for. I denne perioden løftet han Apple fra å være på kanten av stupet, til å bli verdens kanskje aller sterkeste merkenavn.

Han var kjent for å være egenrådig og ikke alltid like enkel å jobbe sammen med. Han var definitivt ikke typen som likte kompromisser, men en perfeksjonist som aldri godtok hasteløsninger. Enten skulle ting fungere perfekt, eller så fikk det være. Dette, kombinert med en unik teft for hva kundene ønsket seg, har gitt oss paradigmeskiftere som iPod, iPhone og iPad - produkter som først og fremst gjorde at avansert teknologi plutselig ble veldig enkel å bruke.

Jobs og Apple fokuserte på brukeropplevelsen, der mange av konkurrentene først og fremst tenkte teknologi.

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland Vis mer


Eller, for å sitere kollega Blix da han testet iPhone 3G: "Den store skjermen, hvor alle funksjonene ligger lett tilgjengelig med sine ikoner, er som et fristende koldtbord, ikke som et fremmed kjøkken hvor du finner alt mer eller mindre bortgjemt i forskjellige skap og skuffer."

Jobs var en innovatør, men det handler ikke alltid om å være først, men å tørre å stå opp mot ingeniører og teknologiske bedrevitere som ikke alltid befinner seg på samme planet som "folk flest". Jeg husker godt alle som fnøs av iPhone da den ble lansert, og som anså den som et leketøy som for alltid ville være et smalt nisjeprodukt. Går det an å bomme styggere?

I dag er iPhone og iPad selve malen for det meste som kommer på mobil- og nettbrett-fronten, og det er mye takket være én manns makt, visjoner og urokkelige tro på egne vurderingsevner.

Apple, og teknologiverden generelt, har mistet en av sine aller største. Hans etterfølger Tim Cook har store sko å fylle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer