Midjourney:

Det kuleste på nettet akkurat nå

Vi kan ikke huske sist vi ble så imponerte.

BESKRIV BILDET: Og boom, så får du servert et bilde generert av kunstig intelligens. Foto: Pål Joakim Pollen
BESKRIV BILDET: Og boom, så får du servert et bilde generert av kunstig intelligens. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skjer mye spennende innenfor kunstig intelligens for tiden, og blant det hotteste på nettet akkurat nå er tjenester som kan generere troverdige bilder basert på en beskrivelse man selv skriver inn.

Blant de mest populære finner vi Dall·E 2 fra OpenAI (grunnlagt blant annet av Elon Musk) og Midjourney, som blant annet ble brukt til å lage coverbildet til juni-utgaven av magasinet The Economist.

Google har også vist glimt av sin Imagen-teknologi, men den er, i hvert fall foreløpig, ikke gjort tilgjengelig for publikum.

«Tegner» det du ber om

Mens Dall·E 2 er i lukket beta der man må «står i kø» for å få invitasjon (vi venter fortsatt på vår), er Midjourney i åpen beta slik at alle som vil kan prøve.

Vi tør ikke tenke på hvor mye tid vi brukte sist helg på å lage bilder med Midjourney (og se på det andre har laget), og vi fikk mang en gang hakeslepp over noen av bildene som genereres.

Alt du trenger å gjøre er altså å beskrive bildet du vil ha med helt fri fantasi. Etter et lite minutt får du fire utkast, og du kan forstørre opp utkastene til større varianter.

Her er et eksempel. Vi skriver old sad man sitting alone in a dark bar with a glass of whiskey on the counter:

Så kan vi gå videre og forstørre opp ett av bildene som ble generert:

Det kuleste på nettet akkurat nå

Som du ser fikk dette bilde et maleri-preg, men du står fritt til å legge til navn på en kunstner om du vil ha det i denne kunstnerens stil, eller ord som photorealistic, cartoon, disney style eller lignende for å påvirke hvordan bildet blir seende ut. Det er også mulig å legge til URL-en til et annet bilde som Midjourney da bruker som inspirasjon med tanke på farger, stil, komposisjon og lignende.

Under har vi for eksempel bedt om noe så enkelt som the last supper cyberpunk, i håp om å få gjengitt en fremtidsutgave av det kjente Leonardo da Vinci-bildet. Og Midjourney skuffer ikke:

Det kuleste på nettet akkurat nå

Det er mye å lære av andre brukere også, for det finnes mange offentlige kanaler der folk sender inn beskrivelser (såkalte «prompts») slik at resultatene kan sees av alle.

Her ser du et par eksempler på folk som bruker litt flere ord enn oss:

Det kuleste på nettet akkurat nå
Det kuleste på nettet akkurat nå

Trenes opp av bilder

Både Midjourney og Dall·E 2 er basert på det man kaller «deep learning», og som i stor grad tilsvarer hvordan den menneskelige hjernen fungerer.

Her trenes systemet opp ved å mates med millioner – ja sikkert milliarder – av bilder med tilhørende beskrivelser. Med nok data klarer algoritmene å dra slutninger om hvilke ord som beskriver hva i bildet, enten det er objekter i bildet, stilen, stemningen eller lignende.

Det er riktignok ikke alltid Midjourneys algoritmer treffer helt det du ber om, men da er det bare å prøve igjen – enten med samme tekst, eller med små endringer.

«Donald Trump drawn by a five year old with crayons»
«Donald Trump drawn by a five year old with crayons» Vis mer

Du kan prøve selv

Som nevnt er Midjourney i åpen beta, som betyr at alle som vil kan prøve. Du finner ikke Midjourney på en nettside, men som en «bot» i chattetjenesten Discord, som er gratis å laste ned og bruke. Om du bruker Slack på jobben vil nok Discord føles ganske kjent.

Du blir med i betaen ved å trykke «join the beta» på Midjourneys nettside. Da må du logge på med Discord, eller da eventuelt registrere deg om du ikke har en bruker der fra før. Discord kan både brukes direkte i nettleseren, som egen app for PC eller som egen app på mobil/nettbrett.

Det finnes gode instruksjoner om hva du kan gjøre – for eksempel en enkel guide til hvordan du lager ditt første bilde. Det er ikke verre enn å skrive /imagine etterfulgt av din beskrivelse i en av «newbie»-kanalene, så kommer det fire bilder i løpet av et lite minutt.

Mange benytter seg også av tredjepartstjenester som Promptomania for å få hjelp til å bygge beskrivelser.

Begrenset gratisversjon

Nye brukere får tildelt cirka 25 genereringer, og du bruker rundt to om du først lager fire miniatyrbilder og deretter forstørrer ett av dem, for eksempel. Det gjør du ved å trykke på U1-U4-knappene. Du kan også lage nye varianter av ett av bildene ved å bruke V1-V4-knappene.

Her har vi trykket for å oppskalere det første bildet (øverst til venstre). U2 er øverst til høyre.
Her har vi trykket for å oppskalere det første bildet (øverst til venstre). U2 er øverst til høyre. Vis mer

Når de er brukt opp må du betale for deg om du vil fortsette. Det finnes to trinn for betaling:

  • 10 dollar (ca 100 kroner) per måned for cirka 200 genereringer, som du da også kan gjøre «privat» uten at det vises for alle. Om du bruker opp din tilmålte mengde før måneden er over, kan du eventuelt betale $4 (40 kroner) for cirka 60 nye genereringer.
  • 30 dollar (ca 300 kroner) per måned for et ubegrenset antall genereringer. Foretar du mer enn cirka 900 av dem i løpet av måneden vil resten gå tregere - i såkalt «relax»-modus. Du kan bruke denne modusen ellers også, hvis du vil spare på det raske genereringene.

Grunnen til at vi bruker «cirka» er at du egentlig kjøper GPU-tid (ressurser på serverens grafikkort), og at tiden kan variere noe basert hva du har skrevet inn. Å generere fire miniatyrbilder tar cirka én GPU-time, en oppskalering tar litt mer, mens variasjoner tar litt mindre.

Får kritikk

Løsninger som Dall·E 2 og Midjourney blir ikke lovprist av alle. Mange mener at de er ødeleggende for kunstindustrien når hvem som helst plutselig kan lage flotte kunstverk.

I en kommentar på Bloomberg tar teknologiredaktør Vlad Savov til orde for at slike generatorer egentlig er plagiater satt i system, siden de er trent opp ved å «stjele» bilder på nettet som andre kunstnere har laget, for deretter å herme etter dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer