Test: Apple iPad 10,2-tommer (8. generasjon)

Det smarteste iPad-kjøpet

Men nå begynner Apples billigste nettbrett å bli moden for en overhaling.

KJENT STIL: Apples nye iPad ser ut som den gamle. Faktisk er det meste likt. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Foto: Kirsti Østvang
KJENT STIL: Apples nye iPad ser ut som den gamle. Faktisk er det meste likt. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På sin årlige høstlansering i september lanserte Apple en oppgradert utgave av iPad.

8. generasjon iPad er mer eller mindre identisk med fjorårets modell med ett unntak, nemlig en ny A12 Bionic-prosessor, som gjør at den er kjappere og vil holde i noen år lenger.

Vi omtalte sjuende generasjon som det beste iPad-kjøpet, og det er fremdeles gjeldende for oppfølgeren. Faktisk er de såpass like at du kan lese fjorårets anmeldelse og det meste vil fortsatt gjelde.

Mye for pengene

Det viktigste likheten er at prisen er den samme som før. Den koster fra 3990 kroner. I våre øyne er det kanskje det aller beste nettbrett-kjøpet du kan gjøre. Her får du:

  • Et nettbrett i topp byggekvalitet.
  • En flott 10,2-tommer skjerm som egner seg spesielt bra til å surfe på nettet, lese bøker og typiske produktivitetsoppgaver som e-post, tekstbehandling og den slags. Den funker også fint til film- og serietitting, men i motsetning til 16:9-skjermer får du her svarte striper i toppen og bunnen av skjermen.
  • Glimrende batteritid på i hvert fall ti timers bruk.
  • Gode høyttalere, et greit kamera.
  • Et smidig operativsystem med et app-utvalg som er i en klasse for seg.

Drar på årene

Samtidig begynner iPad å føles litt utdatert. Den har et aldrende design, og er snart det eneste Apple-produktet med klassisk hjemknapp. (Sistnevnte trenger ikke være negativt, da vi tror det kan være enklere for noen, f.eks. barn, når det gjelder å navigere i operativsystemet med dette.)

Nye iPad Air med helt nytt design i flere nye farger og med fingerensor innebygd i toppknappen fremstår likevel som et mer attraktivt kjøp, selv om den har en startpris på 2000 kroner ekstra.

LEKKER NYKOMMER: Apples nye iPad Air får den vanlige iPad-en til å fremstå relativt grå og kjedelig. At den kommer i nye farger som grønn og blå spiller selvsagt inn. Foto: Apple
LEKKER NYKOMMER: Apples nye iPad Air får den vanlige iPad-en til å fremstå relativt grå og kjedelig. At den kommer i nye farger som grønn og blå spiller selvsagt inn. Foto: Apple Vis mer

I tillegg har 8. generasjon iPad fremdeles Lightning-kontakt. Selv nye iPad Air har fått USB-C. Det betyr at ladingen av Apple Pencil er mer klønete (se bilde nedenfor), og at du trolig trenger en adapter for å koble til ekstrautstyr som kamera og ekstern harddisk.

Når det er sagt, har Apple lagt en kjappere 20-wattslader i esken, mot den gamle 12-wattsladeren og en USB-C til Lightning-kabel, noe som er 👍👌

Vi må også nevne at innstegsmodellen fortsatt bare kommer med 32 GB lagringsplass. Selv om vi synes Apple godt kunne spandert på oss dobbelt så mye, tør vi likevel påstå det ikke finnes noen bedre alternativer der ute i samme prissjikte.

Solid ytelse

For å holde prisen nede velger Apple å utstyre iPad med en eldre prosessor. I dette tilfellet går vi fra A10 Fusion til A10 Bionic. Uten å gå for mye i detalj på det tekniske, går vi fra fire til seks kjerner, noe som gir et realt ytelsesløft.

Testresultater i Geekbench 5:

Til dagligdagse gjøremål opplever vi at iPad ikke er noe spesielt tregere enn 2020-utgaven av iPad Pro med sin åttekjerners A12Z Bionic-prosessor.

Til de tyngre jobbene som 4K-videoredigering, er iPad Pro og trolig nye iPad Air med enda bedre A14 Bionic-prosessor igjen, et klart bedre alternativ med sin raskere flerkjerneytelse. Det samme gjelder for de mest krevende spillene.

Konklusjon

Den bringer lite nytt til bordet, men 8. generasjon iPad er likevel et av de beste nettbrettkjøpene du kan gjøre. Her får du et supert nettbrett til å konsumere innhold på, samtidig som du også kan være produktiv.

Det smarteste iPad-kjøpet

Apple har andre iPad-modeller som er bedre, raskere, flottere å se på. For den jevne forbruker, særlig familier og studenter, holder denne i massevis. Og du kan bruke den med penn og tastatur om du vil betale for det.

I motsetning til de fleste Android-alternativer vi har prøvd, får du et nettbrett som holder i flere år, både med tanke på byggekvalitet og ikke minst programvaren som faktisk blir oppdatert jevnlig.

Vi ser at forrige utgave nå er til salgs i norske elektronikkforhandlere for 3490 kroner. Den økte ytelsen til 8. generasjonsmodellen gjør at den vil holde enda et par år lenger, så vi tror faktisk det kan være verdt å koste på seg den ekstra femhundrelappen.

Vi ville kanskje også gått for 128 GB-modellen til 4990 kroner i stedet for 32 GB-modellen til en tusenlapp mindre for å unngå lagringsplass-problemer i fremtiden.

Det eneste som er på høy tid at Apple gjør noe med nå er flerbruker-støtte i iPadOS. Vi mistenker mange vi kjøpe dette til barna sine, og da bør det være mulig å unngå at ungene får tilgang til foreldrenes Facebook-konto, e-post og bilder.

Testresultat

Apple iPad 10,2" (8. generasjon)

Brukervennlig, god byggekvalitet, fin skjerm, topp ytelse, god batteritid, raskere lader i esken, støtte for Apple Pencil og Smart Keyboard svært god pris

Frontkameraets plassering ikke optimalt for videosamtaler, 32 GB lagringsplass på innstegsmodellen kan være i minste laget

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer