Dette betyr objektivbetegnelsene

Når du skal kjøpe nytt objektiv er det ofte mange tall og bokstaver å forholde seg til. Her er det du trenger å vite.

Publisert
Sist oppdatert

Det er etter hvert blitt en jungel av digitale speilreflekskameraer, men jungelen er enda tettere når du skal ha nytt objektiv.

For å gjøre forvirringen komplett, har de ulike objektivene en haug av spesifikasjoner innbakt i modellnavnet, og notasjonen kan også være forskjellig fra merke til merke.

I denne artikkelen skal vi se på betegnelsene og hva de betyr.

Felles

La oss starte med betegnelsene som er felles for alle produsenter av objektiver:

Blender - Blendertallet (f-tallet) er en betegnelse på hvor stor blenderåpning du kan ha når du tar bilder. Jo større blenderåpning, jo kortere lukkertid er nødvendig for å fange det samme lyset gitt at ISO-verdien holdes konstant.

Dette betyr objektivbetegnelsene


Blendertallet angir forholdet mellom brennvidden (fokus innstilt på uendelig) og blenderåpningen sett gjennom objektivet forfra - altså det forstørrede bildet av blenderåpningen. Dersom diameteren er halvparten av brennvidden, er forholdet 1/2, eller f2 (evt f/2), som er den vanlige betegnelsen. Er blenderåpningen bare en fjerdedel, sier vi at objektivet har høyeste blender lik f4. Større blenderåpning (og større brennvidde, se under) gir også større dybdeuskarphet.

Du vil med andre ord optimalt sett ha så lavt f-tall som mulig, men det er også den største kostnadsdriveren når du skal kjøpe nytt objektiv. Dersom betegnelsen består av to f-tall, betegner det første største blender på vidvinkel og den andre på tele.

Eksempel:
Canon EF 20-35mm / 3,5-4,5 USM Objektiv
Her er største blender på vidvinkel (20mm) lik f3,5, mens den er f4,5 på 35mm. Med andre ord er bildet av blenderåpningen henholdsvis 20/3,5=6mm på vidvinkel og 35/4,5=8mm på tele, rundt regnet.

Brennvidde - Brennvidden angir avstanden fra en linse til fokuspunktet når det avbilder et punkt som er uendelig langt unna og oppgis i millimeter. Dersom brennvidden er lang, blir utsnittet trangere (mer "innzoomet") og dybdeskarpheten kortere, og omvendt dersom brennvidden er kort. Den lengste brennvidden dividert på den korteste angir objektivets zoomfaktor.

Eksempler på brennvidder og vinkler (35mm-format)
Eksempler på brennvidder og vinkler (35mm-format)
Vis mer


Eksempel:
Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC ASP Nikon
Dette objektivet har drøye 11x optisk zoom (200/18) med en relativt god vidvinkel.

Siden de fleste av dagens digitale speilreflekskameraer har mindre sensor enn de gamle 35mm-kameraene, må du også multiplisere brennvidden med en såkalt crop factor for å kunne sammenligne bildeutsnittet med det gamle 35mm-formatet. Dette leser du mer om i følgende artikkel: Slik kjøper du nytt objektiv.

Macro - Angir at objektivet er i stand til å fokusere på så kort avstand at motivet blir like stort som selve bildebrikken. "Ekte" makro betegnes ofte i tillegg med 1:1, fordi begrepet brukes litt utflytende om objektiver som er i stand til å fokusere på veldig små objekter. På et typisk speilreflekskamera er sensoren 23.7mm x 15.7 mm.

Ø - Betegner diameteren et filter må ha for at du skal kunne sette det på det aktuelle objektivet. Eks. Ø58mm

ED - Forkortelse for "Extra low dispertion"-linseelementer. Disse sørger for å minimere kromatisk feilbrytning fordi spredningen av lyset (=dispertion) er lav.

Spesifikt for Canon

EF/EF-S - Betegner hva slags type objektivfatning som brukes. EF-S er de nye objektivene som er beregnet for digitale speilreflekskameraer (s står for "short back focus"), og eldre Canon-kameraer kan derfor ikke bruke EF-S-objektiver. Andre veien er det derimot ikke noe problem - har du et digitalt speilrefleks fra Canon kan du også bruke EF-objektiver.

Rød ring = L-serie = dyre saker
Rød ring = L-serie = dyre saker Vis mer


L - L'en har ingen offisiell betydning, men "luxury" er et hett tips. Canons L-serie er dyr, kjennetegnes med en rød ring rundt objektivet, og det betyr at objektivet har solid konstruksjon og meget gode optiske egenskaper. Prisen er deretter.

IS - Forkortelse for "image stabilization", altså bildestabilisering. Dette gjøres ved at en av linsene flyttes på for å kompensere for din ustøhet når du tar bilder og tillater lengre lukkertider uten at bildet blir uskarpt på grunn av bevegelser hos fotografen.

USM - Betegner at fokusmotoren er ultrasonisk. Dette betyr at den er svært stillegående og rask.

DO - Forkortelse for Diffractive Optics. Disse objektivene har redusert kromatisk feilbrytning og er i tillegg mindre og lettere.

>> Les også: Slik kjøper du nytt objektiv

Spesifikt for Nikon

AF - Objektivet har autofokus, men mangler egen fokusmotor. På f.eks. D40/D40X-kameraene vil du derfor ikke få autofokus på et AF-objektiv.

AF-S - Autofokus med "Silent Wave" ultrasonisk fokusmotor. Disse objektivene vil også ha autofokus på D40/D40X.

DX - Objektiver designet for bruk med digitale speilreflekskameraer.

Dette betyr objektivbetegnelsene


VR - Forkortelse for "Vibration reduction" - bildestabilisering i objektivet som fungerer på samme måte som IS hos Canon.

IF - Forkortelse for "Internal Focus", der glassene som blir brukt til fokusering sitter inne i objektivet slik at frontelementet ikke beveger seg.

D - Betegner objektiver som også sender avstanden mellom kameraet og motivet tilbake til kamerahuset, som er nødvendig for å utnytte 3D Color Matrix, den avanserte lysmålingen fra Nikon.

G - Betegner objektiver som mangler blenderring. Dette styres fra kamerahuset på alle moderne kameraer, men disse objektivene vil da ikke være kompatible med gamle filmbaserte speilreflekskameraer.

Spesifikt for Sigma

Sigma er en stor tredjepartsaktør som leverer objektiver både til Canon, Nikon og andre.

EX - Forkortelse for "Excellence", Sigmas svar på Canons L-serie. Byggekvalitet og optisk kvalitet er bedre, og prisen deretter.

DG - Objektiver som passer både til digitale og filmbaserte speilreflekskameraer. Coatingen (i mangel på et bedre norsk ord) er gjort slik at refleksjoner fra sensoren minimeres.

DC - Objektiver tilpasset sensoren på digitale speilreflekskameraer. Disse vil ikke fungere med filmbaserte kamera.

ASP - Asfæriske objektiver som er mer kompakte.

APO - Apokromatiske objektiver med lav spredning, ref. ED lenger opp.

OS - Optical stabilizer; tilsvarende IS (Canon) og VR (Nikon)

HSM - Hypersonisk motor, tilsvarende USM hos Canon

Tamron SP AF 17-50mm F2.8 XR Di ll LD Aspherical (IF) - prisbelønt optikk fra Tamron.
Tamron SP AF 17-50mm F2.8 XR Di ll LD Aspherical (IF) - prisbelønt optikk fra Tamron. Vis mer


>> Les også: Slik kjøper du nytt objektiv

Spesifikt for Tamron

AD - Anomalous (avvikende) dispersion (spredning) - "det samme" som ED. Det gjelder også betegnelsen LD.

ASL - Asfæriske glass i objektivet gjør det mer kompakt.

Di - Digitalt integrert design - tilsvarer Sigmas DG-objektiver

Di II - Objektiver kun for digitale speilreflekskameraer med APS-C-sensor, tilsvarende DC hos Sigma

SP - Super Performance, Tamrons toppserie.

XR - Extra refractive, altså ekstra brytende glass.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer