HDR10, HDR10+ og Dolby Vision

Dette bør du vite om HDR-TV-er

Flere standarder – her er forskjellene.

MYE Å VELGE MELLOM: De fleste nye TVer har HDR-støtte, men de tre bokstavene sier ikke alt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MYE Å VELGE MELLOM: De fleste nye TVer har HDR-støtte, men de tre bokstavene sier ikke alt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du skal holde tunga rett i munnen om du skal kjøpe ny TV i dag.

For det første har de aller fleste TV-er (i hvert fall over en viss størrelse) fått 4K-oppløsning (3840x2160 piksler), ofte omtalt med 4K eller UHD (ultra high definition), men det er også mange som kan skilte med såkalt HDR-støtte.

HDR står for high dynamic range og betyr i bunn og grunn at TV-en er i stand til å gjengi både veldig mørke og veldig lyse fargetoner. Altså blir TV-bildet mer realistisk, der en kraftig lyskilde i en mørk scene virkelig fremstår nettopp som en kraftig lyskilde, samtidig som du kan se detaljer i de mørke partiene av bildet.

Ikke det samme som HDR-modus på mobilkameraet

Dette samsvarer altså ikke helt med HDR-modusen vi er vant med fra mobilkameraer i dag. Der tas det flere bilder med ulik eksponering som settes sammen, slik at man klarer å fange både de lyse og mørke delene av bildet samtidig, fremfor at himmelen blir helt hvit, for eksempel.

Dette fordi kamerasensoren har begrenset dynamisk omfang, der den ikke klarer å fange de lyseste og mørkeste partiene i ett og samme bilde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer