HDR10, HDR10+ og Dolby Vision

Dette bør du vite om HDR-TV-er

Flere standarder – her er forskjellene.

MYE Å VELGE MELLOM: De fleste nye TVer har HDR-støtte, men de tre bokstavene sier ikke alt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MYE Å VELGE MELLOM: De fleste nye TVer har HDR-støtte, men de tre bokstavene sier ikke alt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du skal holde tunga rett i munnen om du skal kjøpe ny TV i dag.

For det første har de aller fleste TV-er (i hvert fall over en viss størrelse) fått 4K-oppløsning (3840x2160 piksler), ofte omtalt med 4K eller UHD (ultra high definition), men det er også mange som kan skilte med såkalt HDR-støtte.

HDR står for high dynamic range og betyr i bunn og grunn at TV-en er i stand til å gjengi både veldig mørke og veldig lyse fargetoner. Altså blir TV-bildet mer realistisk, der en kraftig lyskilde i en mørk scene virkelig fremstår nettopp som en kraftig lyskilde, samtidig som du kan se detaljer i de mørke partiene av bildet.

En HDR-TV kan gjengi et større dynamisk omfang, som gjør at det blir større forskjell på lyse og mørke deler av bildet.
En HDR-TV kan gjengi et større dynamisk omfang, som gjør at det blir større forskjell på lyse og mørke deler av bildet. Vis mer

Ikke det samme som HDR-modus på mobilkameraet

Dette samsvarer altså ikke helt med HDR-modusen vi er vant med fra mobilkameraer i dag. Der tas det flere bilder med ulik eksponering som settes sammen, slik at man klarer å fange både de lyse og mørke delene av bildet samtidig, fremfor at himmelen blir helt hvit, for eksempel.

Dette fordi kamerasensoren har begrenset dynamisk omfang, der den ikke klarer å fange de lyseste og mørkeste partiene i ett og samme bilde.

Eksempel på et mobilkamerabilde tatt uten og med HDR. Foto: Pål Joakim Pollen
Eksempel på et mobilkamerabilde tatt uten og med HDR. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Teknikken gjør imidlertid også at den reelle forskjellen i lysstyrke mellom mørke og lyse partier blir mindre enn den er i virkeligheten. Derfor ser ofte HDR-bilder litt kunstige ut.

Flere av dagens topptelefoner kommer dog med HDR-skjermer, som altså betyr at de har mulighet til å vise et større spenn mellom lys og mørke enn tradisjonelle skjermer.

Krever HDR-innhold

Hopper vi tilbake til HDR-TV-ene, er det ikke nødvendigvis slik at HDR-egenskapene utnyttes på all type innhold du ser på TV-en.

Kildematerialet må også være kodet med HDR-informasjon, slik at TV-en får vite hvor mye lys det skal være i de ulike delene av bildet.

Men her finnes det flere standarder. De mest utbredte er HDR10 og Dolby Vision. Andre er blant annet Hybrid log gamma (HLG, mest myntet på TV-produksjon) og Advanced HDR fra Technicolor.

DE TO STØRSTE: HDR10 og Dolby Vision kniver om TV-titternes gunst.
DE TO STØRSTE: HDR10 og Dolby Vision kniver om TV-titternes gunst. Vis mer

HDR10 og Dolby Vision

Mens HDR 10 er en åpen standard som en rekke aktører samarbeider om, er Dolby Vision en lukket standard som det ikke er fritt å implementere.

Alle kan lage TV-er og annet utstyr med støtte for HDR10 uten å måtte betale for det, og det samme gjelder skapere av innhold.

Derimot er det selskapet Dolby som står bak Dolby Vision, og dersom en TV-produsent vil bake inn støtte for dette formatet, må det betales lisens til Dolby for hver enhet. Likeledes for annet utstyr som Blu-ray-spillere og lignende, og også for innholdsprodusenter som vil levere filmer kodet med Dolby Vision.

HDR10 er derfor langt mer utbredt.

Dolby bedre på papiret

På papiret er Dolby Vision bedre. En fordel med HDR er at antallet farger som kan gjengis blir flere. Tradisjonelt viser TV-er et 8-bits bilde, som betyr at hver av de tre fargekanalene (rød, grønn og blå) kan vise 256 ulike grader av fargen (2^8). Med de tre kombinert får du da 256*256*256=16,7 millioner mulige farger.

HDR10 har 10 bits per fargekanal og Dolby Vision byr på hele 12 bits, altså henholdsvis én millard og 68 millarder mulige farger.

RÅTT PARTI: Dolby Vision (12-bit) kan vise enormt mange flere farger enn en tradisjonell TV (8-bit). Grafikk: Pål Joakim Pollen
RÅTT PARTI: Dolby Vision (12-bit) kan vise enormt mange flere farger enn en tradisjonell TV (8-bit). Grafikk: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dolby Vision støtter også lysstyrke opp til 4.000 nits per i dag, mens man i fremtiden vil kunne bruke opp til 10.000 nits. For HDR10 er de tilsvarende tallene 1.000 nits og 4.000 nits.

Når det er sagt, ligger de beste TV-ene i dag på rundt 1.500 nits som maksimal lysstyrke, selv om det selvsagt vises frem prototyper på teknologimesser som går langt høyere. Det vil nok derfor ta en god stund før man nærmer seg Dolby Visions ekstreme egenskaper der.

En tredje ting som taler til Dolby Visions fordel er at hvert eneste bilde i en film kan detaljkodes med HDR-informasjon; altså der lysstyrken kan finjusteres fra scene til scene. Her er HDR10-formatet enklere, med én koding for en hel film. Dersom filmen for eksempel innholder veldig mørke og veldig lyse scener, kan det gjøre at spesielt disse scenene ikke blir helt optimale med HDR10.

Samsung er pådriveren for et forbedret HDR10-format – HDR10+.
Samsung er pådriveren for et forbedret HDR10-format – HDR10+. Vis mer

HDR10+

I fjor lanserte Samsung og Amazon Video en forbedret utgave av HDR10 - HDR10+. Fargedybden og maksimal lysstyrke er som før, men den nye standarden støtter også detaljkoding per scene eller bilde, nettopp for å adressere utfordringen nevnt i forrige avsnitt.

Standarden er fortsatt åpen, og Samsung lover at det ikke skal være noen lisensiseringskostnader utover et årlig administrasjonsgebyr for logoer og sertifisering.

Senere har også Panasonic, 20th century fox og Warner bros. støttet HDR10+-formatet.

Hvem støtter hva?

På TV-fronten er det flere som støtter HDR10 enn Dolby Vision, men de som støtter Dolby Vision støtter i all hovedsak også HDR10, siden det ikke gir noen ekstra kostnad å støtte det uansett.

Samsung, Sony, LG og Panasonic støtter «bare» HDR10, mens LG også har noen modeller med Dolby Vision-støtte. Det gjelder også TCL, som landet i det norske markedet tidligere i år. HDR10+ støttes som nevnt foreløpig av Samsung og Panasonic.

Hva gjelder mediespillere – nye Apple TV 4K støtter både HDR10 og Dolby Vision. Det samme gjør Chromecast Ultra.

4K-konsollene Playstation 4 Pro og Xbox One X støtter begge HDR10. Det samme gjelder Nvidia Shield TV.

Netflix er blant tjenestene som tilbyr enkelte titler i Dolby Vision-formatet, her avfotografert på Apple TV 4K. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Netflix er blant tjenestene som tilbyr enkelte titler i Dolby Vision-formatet, her avfotografert på Apple TV 4K. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

De fleste strømmetjenester med HDR-støtte støtter HDR10, mens noen i tillegg har støtte for Dolby Vision. iTunes og Netflix støtter begge, og det samme gjør Amazon Prime Video. Sistnevnte har også støtte for HDR10+.

Og sverger du til fysiske plater, har det nye 4K Blu-ray formatet flest filmer med HDR10, men også noen med Dolby Vision. Der må du rett og slett se på coveret.

Kort oppsummert

For å få fullt utbytte av en HDR-TV må kildematerialet også være HDR-kodet, og her finnes det flere standarder. HDR10 er den mest utbredte, mens Dolby Vision er bedre, i hvert fall på papiret. Flere av fordelene er imidlertid noe uvesentlige per i dag.

Kjøper du en HDR-TV som støtter Dolby Vision får du som regel i pose og sekk, siden de aller fleste da også støtter HDR10-formatet.

Men skal du dra nytte av det ekstra Dolby Vision gir, er du også avhengig av at kildematerialet er Dolby Vision-kodet og kommer fra en Dolby Vision-kilde. Apple TV 4K og Chromecast Ultra har støtte for begge formater, og det samme gjelder Netflix, som ofte er å finne som en app på TV-en direkte.

Skal du kjøpe fysiske plater, må du sjekke hver enkelt tittel om hvorvidt de støtter HDR10 eller Dolby Vision.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer