Dette er augmented reality

Den største mobilrevolusjonen på mange år?

//www.flickr.com/photos/33255628@N00/3194375774">"Choices" av Centralasian - Creative commons
"Choices" av Centralasian - Creative commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagens mest avanserte telefoner, anført av eksempelvis iPhone 3GS, HTC Hero og andre modeller er nå utstyrt med både GPS, kompass, aksellerometer, nettilkobling og store skjermer. Det åpner for en helt ny type tjenester, som alle går under fellesbetegnelsen agumented reality.

Augmented reality oppstår når data fra den virkelige verden (= det du ser eller hører) kombineres med informasjon som legges oppå. På den måten kan du få nøyaktig informasjon relatert til hvor du befinner deg, hva du ser eller hva du hører.

Du har helt sikkert sett det på TV før, for eksempel i en fotballkamp der det er dømt frispark, og det kommer en pil som indikerer hvor langt det er mellom ballen og mållinjen, eller en ellipse som indikerer en 9 meter radius rundt ballen der forsvarsspillerne ikke får lov til å stå innenfor (hvis dommeren har skrittet opp riktig, vel å merke).

Denne teknologien kommer for fullt på mobiltelefonene nå til dags, men forutsetter at den har GPS, kompass, aksellerometer og nettilkobling, ved siden av en skjerm som kan levere et levende bilde, selvsagt. Så lenge mobiltelefonen vet hvor du står og i hvilken retning du ser, kan den hente relevant data fra nettet som blir lagt oppå bildet du ser på telefonen din. Det åpner for en helt ny måte å tilegne seg informasjon på.

Eksempelvis kan du stå utenfor en kino og peke mobiltelefonen din mot den for deretter å se kveldens program og hvilke forestillinger som har ledige plasser, eller foran en turistattraksjon for å lese mer om hva du ser på. En annen mulighet er å peke telefonen mot en mørk himmel for deretter å se de ulike stjernebildene "tegnet" på himmelen.

Eksempel på hvordan augmented reality brukes for å vise informasjon om det du ser i den virkelige verden. Foto: Layar.com
Eksempel på hvordan augmented reality brukes for å vise informasjon om det du ser i den virkelige verden. Foto: Layar.com Vis mer


Mer avansert blir det når du kan stå midt i en by og få opp de nærmeste bensinstasjonene, hvor langt unna og i hvilken retning de ligger, alle visninger som pågår akkurat nå i nærheten av der du står eller hvor i all verden vennene dine ble av. Veganvisninger kan gjøres enda lettere enn det tradisjonelle GPS-kartet, der du ser virkeligheten på telefonens skjerm og blir anvist med piler i bildet hvilken retning du må gå.

Har du Android-telefon er faktisk dette tilgjengelig allerede, for eksempel via applikasjonen Layar 2.0, som du kan laste ned fra Android Market.

Med andre ord - dette er utvilsomt veldig spennende teknologi som du virkelig bør ha i bakhodet neste gang du skal ha ny mobiltelefon. Under finner du et par videosnutter som demonstrerer hvordan slike løsninger fungerer.

Video fra Layar.com som viser hvordan du kan gå på boligjakt med mobilen i hånda ved hjelp av Layars nettleser til Android-telefoner:

Applikasjon fra Acrossairs kommende NearestTube-applikasjon for iPhone 3GS som finner de nærmeste undergrunnsstasjonene i London:

Du finner en drøss av videoer både på YouTube, Vimeo etc.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer