Windows 10 October 2018 Update

Dette er de beste nyhetene i Windows 10-oppdateringen

Send SMS fra PC-en, synkroniser notater i skyen og aktiver mørk filutforsker.

Nå kan man omsider aktivere mørk modus i Windows Utforsker. Foto: SKjermdump
Nå kan man omsider aktivere mørk modus i Windows Utforsker. Foto: SKjermdump Vis mer
Publisert

Microsoft startet utrullingen av høstoppdateringen til Windows 10 for drøyt 2 uker siden, men det tok ikke mange dagene før selskapet så seg nødt til å sette lanseringen på pause. Dette etter rapporter om at storoppdateringen sletter filer på brukernes PC-er.

Selskapet har uttalt at det er ganske få personer som er rammet av denne feilen, men den var uansett alvorlig nok til at Windows 10 October 2018 Update er stanset inntil videre.

Send SMS rett fra PC-en

Nyhetene var kanskje større i våroppdateringen, kun kalt «April 2018 Update», med blant annet introduksjonen av Tidslinje og enda mer av designuttrykket Fluent Design System, men det er flere kjekke funksjoner på plass i høstoppdateringen.

Mens vi venter på at Microsoft skal trykke på lanseringsknappen på nytt, har vi i denne saken samlet noen av de mest interessante nyhetene. For en vanlig bruker er det ikke de altfor store nyhetene, mye gjøres i kulissene og under panseret, men det er en håndfull funksjoner vi tror du vil få nytte av eller bør sjekke ut.

Blant dem finner vi Din mobil som gjør at man kan dele bilder med og sende/motta tekstmeldinger fra smarttelefon til Windows 10-PC. Det gjør man ved å laste ned Din mobilappen til Windows 10 og Android (iOS-støtte kommer, men er ikke på plass i dag). Deretter kan man koble PC og mobil sammen via PC-appen. Når det er gjort får man opp bilder og tekstmeldinger fra mobilen på PC-en, og man kan både lese og svare på meldinger.

Microsoft har snakket litt om de videre planene for Din mobil og i framtida, trolig i den neste Windows 10-oppdateringen som ventes våren 2019, kan man også speile Android-apper på PC-en.

Klipp og skisse

Utklippsverktøy har i lang tid vært en nyttig Windows-app for å ta utsnitt av PC-skjermen. Dette verktøyet skal snart pensjoneres og erstattes av Klipp og skisse. Basisfunksjonene til disse to appene er forholdsvis like, men nyheten har noen ekstra funksjoner med først og fremst fokus på tegning og skriving.

Tegneverktøyene ligger lett tilgjengelig og man kan både skrive og skissere med hånd og penn. Microsoft har også fått på plass en linjal slik at det blir enklere å få rette linjer når man noterer på skjermutsnittene. Som vanlig kan man velge om man vil ta rektangulære, frihånds- eller fullskjermklipp.

En annen nyhet er man kan dele utsnitt direkte fra Klipp og skisse. For eksempel via e-post eller Windows 10-funksjonen nærdeling.

Merk: Vi har dårlig nytt hvis du foretrekker Utklippsverktøy. Microsoft bekrefter på sine støttesider at de har stanset utviklingen av verktøyet og det forsvinner i en kommende oppdatering til Windows 10.

Gamle Utklipssverktøy til venstre, nye Klipp og skisse til høyre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Gamle Utklipssverktøy til venstre, nye Klipp og skisse til høyre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Del notater i skyen

Mens vi er inne på utklippsfunksjonalitet, er det selvsagt verdt å nevne at Windows 10 omsider har fått en utklippstavle som kan synkronisere tekst, lenker, bilder og så videre på tvers av enheter. Man kan aktivere skytavla via innstillingene:

  • Åpne Innstillinger.
  • Velg System.
  • Velg Utklippstavle.
  • Aktiver Utklippstavlelogg.

Her kan man velge om man vil synkronisere all tekst automatisk, eller at man velger manuelt selv hva som skal sendes opp i skyen. Utklippstavla får man opp ved å trykke Windows-tasten pluss V. Om ikke altfor lenge kan man også synkronisere utklippstavla med smarttelefonen. Dette via Microsoft-tastaturet SwiftKey.

Funksjonaliteten er svært lik Windows 10-appen Ditto som vi anbefalte tidligere i år.

Trykk Windows + V for å få frem utklippstavlen. Foto: Skjermdump
Trykk Windows + V for å få frem utklippstavlen. Foto: Skjermdump Vis mer

Under innstillingene kan man også velge å fjerne all utklippsdata man har lagret.

Endelig mørk filutforsker

Mange brukere har etterspurt dette i lang, lang tid, og nå svarer Microsoft med en mørk modus for Windows Filutforsker. Windows 10 har i lang tid hatt støtte for mørk modus, så det var jammen på tide at filutforskeren også fikk samme behandling.

Den mørke modusen aktiveres under Innstillinger - Personalisering og Farger. Under Velg standard appmodus velger man Mørk og da blir hele brukergrensesnittet og filutforskeren i Windows 10, mørkt. Dette er spesielt kjekt hvis man vil spare øynene på slutten av dagen.

Her kan vi legge til et annet tips: Under skjerminnstillingene kan man sette opp kveldsmodus som gir varmere farger under en gitt tidsperiode. Her kan man sette opp en tidsplan ved at kveldsmodusen aktiveres automatisk ved solnedgang og deaktiveres når sola går opp.

Microsoft har slått av lyset i fIlutforskeren. Foto: Skjermdump
Microsoft har slått av lyset i fIlutforskeren. Foto: Skjermdump Vis mer

Færre plagsomme Windows 10-oppdateringer

Nyheten som kanskje vil glede flest er Microsofts lovnad om mindre oppdateringsmas. Hvor mange har vel ikke opplevd at Windows starter på nytt for å installere en oppdatering når det passer minst? Det er nok en del.

Nå tar Microsoft i bruk maskinlæring for å lære seg bruksmønsteret til PC-brukeren og anslå når det er best å installere en oppdatering.

«Vi har oppdatert vår omstartslogikk med et nytt system som er mer tilpasningsdyktig og proaktiv». Vi har lært opp en prediktiv modell som anslå nøyaktig når det er riktig tidspunkt for å starte enheten på nytt. Det betyr at vi ikke bare vil sjekke om du bruker enheten før vi kjører en omstart, men vi vil også prøve å anslå om du kun har gått for å hente en kopp kaffe og er snart tilbake», forklarte Microsoft i et blogginnlegg i sommer.

Det gjenstår å se hvor bra det fungerer i praksis.

Bonus 1: Microsoft Edge

Hvis du bruker Microsoft Edge har vi en liten godbit til deg. Har man sett seg lei på videoer som automatisk spilles av på nettsider, kan man nå deaktivere dette. I Windows 10 October Update har Microsoft overhalet innstillingermenyen som nå er mer oversiktlig enn tidligere, og det er her man finner muligheten til å deaktivere automatisk avspilling av lyd og video.

Valgene er tillatt, grense og blokker. Den første og siste er selvforklarende, men det kommer ikke helt klart fram hva grense-valget innebærer. Av det vi har sett og lest betyr det at de største videoene ikke avspilles automatisk, men de mindre gjør det.

Slik finner du fram:

  • Trykk på de tre prikkene øverst til venstre.
  • Nest nederst i listen finner du Innstillinger. Trykk der.
  • Velg så Avansert og finn Autokjør medier.

Med blokkering aktivert, må man selv trykke på en video for at den skal spilles av.

Dette er de beste nyhetene i Windows 10-oppdateringen

Bonus 2: Sticky Notes v3

Har du fått med deg at Sticky Notes-appen i Windows 10 er blitt bedre? Nå er det mulig å logge inn i appen og synkronisere klistrelappene på tvers av Windows 10-enheter, og snart også smarttelefon. Sticky Notes versjon 3 har fått et oppdatert brukergrensesnitt med en ny hjemmeny der samtlige notater er samlet. Her kan man velge hvilke klistrelapper som skal være synlig på skrivebordet, eller skjult. Det kan nemlig bli litt overfylt med mange av dem.

Slik er Sticky Notes v3. Foto: MIcrosoft
Slik er Sticky Notes v3. Foto: MIcrosoft Vis mer

Hvis man logger inn med Microsoft-kontoen sin, kan man synkronisere notatene med andre PC-er og nettbrett med Windows 10. Microsoft jobber også med å implementere Sticky Notes i OneNote-appen for iOS og Android slik at man har tilgang til dem der også.

Sticky Notes kan du laste ned fra Microsoft Store.

Når Microsoft gjenopptar utrullingen av oktober-oppdateringen igjen, kan det være lurt å vente til den dukker opp i Windows Update automatisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer