Windows 10 May 2020 Update

Dette er nytt i Windows 10

Mai-oppdateringen inneholder noen fiffige nyheter flere nok vil sette pris på.

WINDOWS 10 MAY 2020 UPDATE: Microsoft slipper snart en ny oppdatering til Windows 10. Under kan du lese om nyhetene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
WINDOWS 10 MAY 2020 UPDATE: Microsoft slipper snart en ny oppdatering til Windows 10. Under kan du lese om nyhetene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Microsoft har gjort det for vane å lansere to større oppdateringer i året. Den ene på vårparten, den andre på høsten. Årets første funksjonsoppdatering kalles «May 2020 Update» som tyder på at den i skrivende stund er like om hjørnet.

I de seneste oppdateringene har det ikke vært Microsofts fokus å lansere så mange store nyheter, men ofte har fokuset vært å optimalisere og sørge for at Windows 10 kjører mer stabilt.

Med vekslende hell.

Mai-oppdateringen er dermed ikke pakket med nye funksjoner, men under har vi plukket ut 11 nyheter, fra Windows Latests kjekke oversikt, som vi tror du kan få nytte av.

Skygjenoppretting

Den første har vi allerede skrevet om og det er muligens også en av de beste nyhetene. Etter å ha installert mai-oppdateringen kan du endelig gjenopprette Windows 10 fra skyen. Frem til nå, hvis noe har gått galt, har du måttet bruke for eksempel en minnepinne med Windows 10 for å gjenopprette/nullstille installasjonen, men det er snart historie.

Når du trykker på tilbakestill Windows 10 får du opp valget med å laste ned fra skyen, som krever 4 GB lagringsplass.

Endelig er skynedlasting på plass i Windows 10.
Endelig er skynedlasting på plass i Windows 10. Vis mer

Valgfrie oppdateringer

Mens vi er inne på oppdateringer. Microsoft introduserer, eller skal vi si reintroduserer siden dette også var på plass i Windows 7, en «valgfrie oppdateringer»-meny for drivere til tilbehør som mus, tastatur og liknende.

Disse kan du velge selv om du ønsker å installere eller ei, akkurat som i Windows 7.

Bluetooth A2DP

En annen funksjon som var tilgjengelig i Windows 7 og som vender tilbake i Windows 10, er Bluetooth A2DP. A2DP står for Advanced Audio Distribution Profile, som egentlig ikke sier så mye, men i dette tilfellet gjør det mulig å bruke PC-en som en Bluetooth-høyttaler og strømme musikk fra telefonen. Ikke ulikt hvordan Spotify og Spotify Connect fungerer.

Ifølge Windows Latest ser det ut til at A2DP-funksjonen er deaktivert som standard, og du kan aktivere det via en app i Microsoft Store.

Raskere ytelse

En nyhet som ikke gjelder alle Windows 10-brukere, er bedre ytelse for PC-er med harddisk, altså den gamle snurredisken. Microsoft har oppdatert hvordan Windows Søk fungerer og skal nå redusere system-, disk- og prosessorbruken.

Windows Søk fungerer slik at den aktivt indekserer innholdet på disken. Dette gir deg raskere søkeresultater, men påvirker ytelsen. I mai-oppdateringen vil Windows Søk redusere diskforbruket, som er en god nyhet for PC-er med tregere lagringsdisker.

Task Manager

En litt mindre nyhet finner du i Oppgavebehandling og under Ytelse der du kan se hva slags type lagringsdiskene er. For eksempel HDD eller SSD.

I Oppgavebehandling, i samme fane som over, vil du nå også se temperaturen på grafikkortet ditt. Dog er du avhengig av å ha et grafikkort som støtter WDDM 2.4, påpeker Windows Latest.

OPPGAVEHAnDLING: Se lagringstype og temperaturen på grafikkortet ditt. Foto: Skjermdump
OPPGAVEHAnDLING: Se lagringstype og temperaturen på grafikkortet ditt. Foto: Skjermdump Vis mer

DirectX 12

I tillegg til å se temperaturen på grafikkortet, vil spillerne også sette pris på en annen nyhet i mai-oppdateringen. På plass er DirectX12-funksjoner som Raytracing tier 1.1, Mesh Shader og Sampler Feedback, men også WDDM 2.7-støtte (Windows Driver Display Module), som sørger for bedre oppfriskingsrate når du bruker et oppsett med flere skjermer.

Du er forresten avhengig av å bruke en grafikkdriver som støtter WDDM 2.7.

Kaomoji

Emotikoner har nok stjålet rampelyset fra kaomoji, som er uttrykksikoner satt sammen av ulike tegn. I mai-oppdateringen legger dog Microsoft til nye kaomojier som du finner ved å trykke Windows-tasten og punktum og deretter velger «;-)».

Da kan du enkelt sende ╰(*°▽°*)╯(¬‿¬) ¯\_(ツ)_/¯ (⊙_⊙;) til venner og kjente.

Hvis du ikke var klarer over det, finner du også emotikoner i samme meny.

KAOMOJI: Microsoft legger til flere. Foto: Skjermdump
KAOMOJI: Microsoft legger til flere. Foto: Skjermdump Vis mer

Bluetooth

Mai-oppdateringen sørger også for raskere paring mellom PC-en og en Bluetooth-enhet slik at du ikke lenger trenger å åpne innstillingene for å legge til en ny enhet - nå gjøres det i Handlingssenteret.

Enda mer sømløst går paringen for enheter som støtter Microsoft Swift Pair. Samsung Galaxy Buds og Surface EarBuds er blant enhetene fungerer med Swift Pair.

Virtuelle skrivebord

Windows 10s virtuelle skrivebord får også en liten oppdatering ved at du kan navngi dem. Trykk på Windows-tast og Tab for å få opp de virtuelle skrivebordene og deretter sette et navn på de ulike du bruker.

Enn så lenge kan du ikke lagre virtuelle skrivebord-oppsett, men det er lov å håpe at det kanskje blir mulig i neste oppdatering til Windows 10.

VIRTUELLE SKRIVEBORD: Nå kan du navngi dem. Foto: Skjermdump
VIRTUELLE SKRIVEBORD: Nå kan du navngi dem. Foto: Skjermdump Vis mer

Nettbrettopplevelse

Microsofts fokus på nettbrett er ikke like dominant i Windows 10 som i Windows 8, men førstnevnte har faktisk en kjekk nettbrettmodus, som nå blir oppdatert med noen mindre nyheter.

Oppdateringen ....

  • øker avstanden mellom ikonene på oppgavelinjen
  • viser søkeboksen kun som et ikon
  • optimaliserer Filutforsker for berøring
  • det virtuelle tastaturet spretter opp automatisk når du trykker på en tekstboks
NETTBRETTMODUS: Microsoft forbedrer opplevelsen på nettbrett. Foto: Microsoft
NETTBRETTMODUS: Microsoft forbedrer opplevelsen på nettbrett. Foto: Microsoft Vis mer

Paint, WordPad og Notepad

Sist har vi nyheten om at Paint, Notepad og WordPad blir valgfrie funksjoner. Det betyr ikke at de forsvinner fra Windows 10, men du får nå valget om å avinstallere dem.

KLASSIKERE: Nå kan du bli kvitt de tre programmene for godt. Skjermdump: Dinside
KLASSIKERE: Nå kan du bli kvitt de tre programmene for godt. Skjermdump: Dinside Vis mer

Også i fjorårets våroppdatering gjorde Microsoft det mulig å avinstallere flere av de innebygde appene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer