Årets beste 2020

Dette er våre teknofavoritter

Corona til tross, 2020 har vært en fantastisk innholdsrikt år for teknologiinteresserte.

PLAYSTATION: Slik ser den nye Playstation ut! Video: Pål Joakim Pollen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart er 2020 omme og vi legger bak oss et år som mange av oss ikke har opplevd maken til. Corona, restriksjoner og utsettelser er ord som har preget teknologiverdenen.

Produkter er blitt utsatt på grunn av omlegging av arbeidshverdagen, messer har stengt dørene og lanseringer er blitt avholdt digitalt, men uansett har 2020 vært et veldig interessant år sett med teknoøyne.

Blant annet er de nye konsollene, PlayStation 5 og Xbox Series X|S, endelig tilgjengelig for salg, og med enorm etterspørsel fra kundene.

Apple har satt på plass flere av maskinvareprodusentene med et eget brikkesett for sine PC-er, og Sonos har sluppet sin første lydplanke med Dolby Atmos, samtidig som øreproppene bare blir bedre og bedre.

Her er forresten tilsvarende liste fra i fjor, der det nå nok er gode muligheter for å finne enkelte av produktene med ekstra hyggelige priser:

Under følger produktene vi likte best i 2020, og helt nederst kan du stemme på din favoritt.

Mobil og nettbrett

OnePlus 8 Pro:

Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Et Huawei i knestående i Vesten etter sanksjoner fra amerikanske myndigheter, har ført til at andre kinesiske mobilselskaper har vist seg fram.

OnePlus har levert i lang tid og er blitt en populære produsent i Dinsides teknoredaksjon, med OnePlus 8 Pro som kanskje den beste til nå.

Ren Android, god byggekvalitet, lynrask lading både med kabel og trådløs, en flott skjerm med 120 Hz oppfriskningsrate, IP68-sertifisering og et forholdsvis godt kamera. Hva mer kan man ønske seg?

Samsung Galaxy S20 FE 5G:

Foto: Pål Joakim Pollen
Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det har blitt veldig dyrt for de gjeveste toppmodellene, og vil du holde deg på den riktige siden av 10.000-kronersmerket synes vi Samsungs siste telefon i S20-serien, S20 FE 5G, utmerker seg som en telefon som gir deg mye for pengene.

Her har Samsung spurt S20-kjøperne om hva de har satt mest pris på ved telefonen og prøvd å få plass til så mye som mulig, men til en billigere penge. Det betyr for eksempel at du får en bakside av plast, der glass ikke var viktig for S20-kjøperne, men der du på en positive siden kan nyte en svært god skjerm med 120 Hz oppdatering, gode kameraer og topp ytelse.

Faktisk er dette den eneste av S20-modellene som bruker Qualcomms topprosessor framfor Samsungs egen, og det merkes godt - FE 5G-utgaven holder nemlig langt bedre på batteriprosenten kontra de øvrige.

Merk for øvrig at du vil ha versjonen med 5G, siden den uten (til en tusenlapp mindre) også bruker Samsungs egen Exynos-prosessor.

Apple iPhone 12 Pro Max:

Foto: Kirsti Østvang
Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Bryr du deg ikke om 10.000-kronersmerket, er Apples toppmodell en selvskreven telefon på en slik liste. Her får du i bøtter og spann hva gjelder ytelse, et meget godt kamera som er supert til video, og kanskje noe undervurdert: en svært solid konstruksjon med vanntetthet og støtsikring du nesten må kjøpe spesialtelefoner for å konkurrere med.

Vi trillet ikke alle seks øynene på terningen til Apples toppmodell, for til den prisen hadde vi blant annet forventet raskere skjermoppfriskning (som Android-modeller til langt lavere priser byr på), og en lader i esken hadde jo heller ikke vært å forakte.

Men at det er en svært solid telefon - definitivt!

OnePlus Nord:

Foto: OnePlus
Foto: OnePlus Vis mer

OnePlus har vakt stor oppsikt med sin Nord-modell dette året, som med en pris på under 5.000 kroner må sies å være særdeles mye for pengene.

Her får du en telefon med god byggekvalitet og høy opplevd ytelse (selv om prosessoren ikke er fra øverste hylle), en flott skjerm med 90 Hz, 5G-støtte, kjapp lader – ja til og med et deksel i esken.

Med så lav pris ofrer man selvsagt noe, og ved siden av at kameraet ikke kan bryne seg mot toppmodellene, er Nord heller ikke sertifisert vanntett, og den støtter heller ikke trådløs lading.

Men om det ikke er livsviktig gjør du neppe et bedre kjøp på den riktige siden av femtusenkronersmerket.

Remarkable 2:

Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Remarkable 2 er noe som sjeldent som et norsk produkt i et marked som stort sett består av kinesiske og amerikanske produkter.

Det norske skrivebrettet gjør i hovedsak én ting, og det gjør den utrolig godt. For glem apper og nettleser. Remarkable 2 er en digital notatbok og leverer en papirfølelse som verken iPad eller Surface kan matche.

Data

Apple MacBook Air M1:

Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Microsoft, Qualcomm og PC-produsenter har forsøkt seg med ARM-prosessorer på bærbare PC-er, men så langt har det ikke vært en fulltreffer.

Det som derimot har vært en fulltreffer, er Apples første MacBook Air med ARM-brikka M1. Apple leverer fra første stund og endelig finnes det et strømgjerrig alternativ til AMD og Intel.

MacBook Air leverer på de fleste områder, fra ytelse og batteritid til byggekvalitet og tastatur, og kan fort bli en vinner blant studentene.

Dell XPS 15:

Dette er våre teknofavoritter

Ut ifra terningkastene burde kanskje MateBook X vært på denne lista i stedet for Dell XPS 15, men Martin valgte i stedet Dell XPS 15 sammen med MacBook Air som årets favoritter blant de bærbare PC-ene vi har testet.

Endelig har Dell byttet ut 16:9-formatet mot det 16:10, som gir oss brukere litt mer plass i høyden når vi jobber. Det er kanskje den største nyheten.

Ellers er XPS 15 pakket med teknologi og har den beste styreflaten blant Windows-bærbare vi har testet, og Dell fortjener skryt for at det er enkelt for brukeren å oppgradere minne og lagring, samt at PC-en har minnekortplass.

Vi må også trekke fram HP Envy 32. En fantastisk alt-i-ett-PC som gjorde arbeidsdagen så mye bedre etter at Norge stengte ned i midten av mars.

«En hjemmekontorists drømme-PC», er en presis beskrivelse av HP Envy 32 AIO, for dette er en skikkelig bra PC. På den store skjermen har du nok av plass til alle vinduene dine, ytelsen er solid og du har flust av tilkoblingsmuligheter.

Men den gjør seg ikke bare godt til jobbing, men også til spilling og serie- og filmfråtsing, hvis du foretrekker det. Høyttalerne er såpass gode at du fint kan fylle stua med musikk.

Ofte kan det være litt trist å sende tilbake teknoprodukter etter at testperioden er over, og Envy 32 AIO var et av produktene det var kjipest å pakke sammen i år.

Spill

PlayStation 5:

Foto: Pål Joakim Pollen
Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi skal ikke påstå at den glir ubemerket inn i stua, for PS5 er en gigantisk konsoll med et meget spesielt utseende.

På papiret er den ikke like kjapp som Microsofts gjeveste konsoll, men det er liten tvil om at begge de to nye konsollene er noen beist, og skulle du ha oppnådd samme ytelse på en PC måtte du ha brukt langt mer penger. Dessuten spørs det om den ville ha vært like relevant om 6-7 år, slik du kan forvente om du kjøper en av dagens splitter nye konsoller.

For PS5s del må vi spesielt trekke fram den nye DualSense-kontrolleren, som vi liker svært godt. Den har fått en ny vibrasjonsmotor, triggerknapper som kan yte motstand og innebygd mikrofon som gjør at samspillet mellom den og det du spiller blir løftet til et nytt nivå.

SSD-disken er også lynrask, som gjør at lastetider ofte er kortet ned fra titalls til få sekunder.

Spillutvalget ved lansering er kanskje ikke det største, men verdt å sette pris på er muligheten til å spille så å si alle PS4-spill, der flere av dem også får oppgradert grafikk kontra det å spille dem på PlayStation 4.

Den største utfordringen er rett og slett å få tak i en. Du skal ha veldig flaks (eller ha et enormt pågangsmot) for å få tak i en før jul.

Xbox Series X|S:

Dette er våre teknofavoritter

For oss spillinteresserte, er det få ting som slår lanseringen av nye konsoller. Foruten tilgjengelighet og nye spill ved lanseringen, skuffet verken Sony eller Microsoft med lanseringen av henholdsvis PlayStation 5 og Xbox Series X.

Xbox Series X er en skikkelig kraftplugg, men samtidig svært stillegående. Designen framstår kanskje litt kjedelig, men er samtidig gjennomtenkt ved at den varmen skytes ut av toppen når den er plassert stående.

Den nye Xbox-kontrollen imponerer også stort, selv om den ikke er like avansert som PS5 DualSense, og ligger veldig godt i hånda.

Det største aberet er at den er vanskelig å få tak i og mangel på lanseringsspill – det flommet ikke akkurat over med nye spill da konsollen ble lansert i november – men siden Xbox Series X og S støtter spill fra de foregående konsollene, har spillerne uansett hatt tilgang på tusenvis av spill.

Og bedre skal det bli. Xbox Game Studios består av over 20 spillstudioer som jobber med spill som «Halo: Infinte», «Perfect Dark», «Everwild», «Avowed», «Forza», «Starfield», «The Elder Scrolls VI», «Fable», «Hellblade 2», «State of Decay 3» og mer «Minecraft». Samt «Deathloop» og «Ghostwire Tokyo» som først lanseres til PlayStation 5.

Xbox Game Pass spillstrømming:

MICROSOFT UTFORDRER GOOGLE STADIA: 15. september lanseres Xbox Game Streaming til Android. Vis mer

For en drøy måned ble PS5 og Xbox Series X og S lansert, og selv om det er enorm interesse for den nye spillgenerasjonen, tror vi ikke det er lenge til før strømming av spill blir normen.

I fjor kom Google med Stadia og i år følger Microsoft etter med strømming av Xbox-spill via nettskyen til Android-mobiler. xCloud er en del av Game Pass og har dermed et bredt utvalg av spill. Førsteinntrykket er positivt, selv om ikke xCloud leverer like høy oppløsning som Stadia, men førstnevnte drar blant annet nytten av et godt spillutvalg.

Neste år kommer xCloud både til PC og iPhone/iPad, noe vi virkelig tror får farten på spillstrømmingen.

Lyd

Sonos Arc:

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Kundene har ventet, og i år leverte Sonos endelig. Arc er selskapets første lydplanke med Dolby Atmos – en lydteknologi som kan simulere 3D-lyd med egne høyttalere som skyter lyden opp i taket.

Høy pris til tross, vi var mektig imponert over lydbildet til Sonos Arc og den totale kvalitetsfølelsen pakka leverer. Fullt utbytte får du med Sonos’ subwoofer, som øker prisen med 8000 kroner, men Arc leverer også godt uten den.

Sennheiser Momentum True Wireless 2:

Foto: Pål Joakim Pollen
Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ber du meg anbefale et par trådløse ørepropper som skal brukes til å lytte til musikk, blir disse førstevalget. Sennheiser-proppene låter rett og slett best av dem alle, med et utsøkt detaljnivå og et rikt lydbilde som kler det aller meste av musikk svært godt.

Vi liker betjeningen med berøringsfølsomme flater, og at du via appen kan skreddersy den akkurat slik du vil. Både propper og etui bærer et også preg av eksklusivitet, men direkte diskrete i øret er de ikke.

Her får du også aktiv støydemping og meget god batteritid. Den eneste potensielle dealbreakeren er at de ikke støtter multipoint bluetooth, altså der du er koblet både til PC og mobil samtidig.

Jabra Elite Active 75t:

Foto: Pål Joakim Pollen
Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Sennheiser til lytting - Jabra til trening. Disse proppene spiller svært engasjerende, og om du er blant dem som trenger litt oomph for å mest ut av treninga, passer de perfekt.

Selv om etuiet er knøttlite, har de meget god batteritid, og du får styrt så å si alt direkte fra ørene, enten du vil bytte sang, endre volum, slippe igjennom lyd utenfra eller hva det måtte være.

75t active bærer også IP57-sertifisering, som betyr at de er meget godt tettet mot vann, så en lang løpetur i regnet bør ikke være noe problem enten det er på grunn av nedbøren eller svetten. Jabra gir deg dessuten to års garanti mot vannskader, som de faktisk er alene om.

Via en oppdatering de fikk tidligere i år, har de faktisk også fått aktiv støydemping, som de ikke hadde i utgangspunktet. Det blir på ingen måte like stille som i Bose' nye ørepropper (+), men likevel en merkbar forbedring.

Smartklokker

Garmin Forerunner 745:

Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Vi har testa flere solide treningsklokker i år, og både Polar GritX og Garmin Fenix 6X Pro Solar kunne fortjent en plass på lista, men valget falt på Garmins Forerunner 745.

Klokka leverer på det som gjelder, trening, helse og sporing av aktiviteter, men har også støtte for et vidt utvalg av treningsrelaterte apper, samtidig som Connect-appen er mer innholdsrik en noen gang.

Apple Watch:

Foto: Kirsti Østvang
Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Ingen over, ingen ved siden?

Apple har i hvert fall befestet posisjonen som verdens mest populære smartklokke, og Apple Watch Series 6 er den beste til nå.

Skjermen er litt bedre, ladingen går litt kjappere og den nye sensoren for å måle oksygennivået i blodet blir spennende å følge videre. I tillegg har den et uforløst potensial i U1-brikken.

Apple fortsetter likevel å ha den beste smartklokka på markedet, mener vi, med superenkelt oppsett og et bredt utvalg apper. Den har blitt en topp treningskamerat med det meste du trenger av sensorer, alt fra pulsmåler og innebygd GPS til høydemåler som alltid er på og både EKG- og SpO2-måler. Innebygd søvnsporing er også fint å endelig ha på plass.

Batteritida fortsetter å være det store ankepunktet. Med bedre batteritid er dette en klar sekser, og når vi er oppe i versjon seks av klokka, burde Apple ha kommet lenger.

Android-brukere kan fremdeles bare glemme å bruke den. Apple-brukere får likevel alle fordeler som å kunne bruke den til å låse opp Mac-en, styre Apple TV, spore opp iPhonen sin og mye mer.

Smarthus og annet

Oral-B IO9:

Foto: Kirsti Østvang
Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Elektrisk tannbørste med kunstig intelligens. Nå har vi sett det meste.

Oral-B IO Series 9 har sensorer som vet hvor i munnen du pusser. Når du åpner appen, får du opp et bilde av munnen din. Etter hvert som du pusser, vil de ulike sonene i munnen din fylles opp med hvit farge.

Series 9 kan registrere 16 ulike soner, mot bare seks på Series 7 og 8, så her vil du få et mer nøyaktig bilde av pussingen din.

Etter hver sesjon får du en score, og over tid vil du kunne se om du klarer å forbedre deg. Du kan også huke av for om du pusser tunga, bruker munnskyllevann og så videre. Det føles litt som et spill, og som seg hør og bør kan du samle på medaljer underveis.

Å betale 3000 kroner for en tannbørste kan virke overdådig. Oral-B iO Series 9 er imidlertid en av de beste elektriske tannbørstene du får kjøpt.

Den er enkel å bruke, har mange funksjoner og en nyttig skjerm. Vi opplever den som svært effektiv og ikke minst mer stillegående enn før. Batteritida kunne kanskje vært bedre når vi bruker den sammen med appen, men den er til gjengjeld enklere å lade enn tidligere Oral-B-tannbørster.

Tado Smart Radiator:

Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Produktet kom egentlig i fjor, men vi publiserte ikke testen før i 2020, så vi tar med den på årets liste.

Tado er et smart varmestyringssystem som gjør det enkelt å justere, men også automatisere, for eksempel vannbåren i hjemmet. I tillegg er oppsettet gjort på 1–2 –3.

Et ekstra pluss er at Tado kan integreres med smarthussystemer som Athom Homey, og dermed kan det fungerer sammen med de andre produktene i smarthuset ditt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer