Dette er Windows 10X

I år kommer det et nytt operativsystem fra Microsoft, som er beregnet på en helt ny type enheter.

SURFACE NEO: Program Manager i Microsoft, Carmen Zlateff, viser frem Surface Neo og Windows 10X i oktober 2019. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB Scanpix
SURFACE NEO: Program Manager i Microsoft, Carmen Zlateff, viser frem Surface Neo og Windows 10X i oktober 2019. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Microsoft i fjor høst avduket de nye Surface-enhetene, avslørte de også Surface Duo og Neo samt en ny utgave av Windows 10, kalt Windows 10X, som i første omgang er beregnet på enheter med to skjermer.

Dette er med andre ord ikke en versjon av Windows som plutselig blir installert på PC-en din. Windows 10 og Windows 10X vil leve side om side.

Foruten en kort demonstrasjon av hvordan Windows 10X vil fungere på enheter som Surface Neo, har ikke Microsoft avslørt spesielt mange detaljer om det kommende operativsystemet, men tidligere denne måneden ble en emulator, som gjør at utviklerne kan teste appene sine i Windows 10X, tilgjengelig.

Lanseringen av emulatoren gjør at vi nå vet mer om Windows 10X, hvordan det fungerer og hvordan det ser ut.

Windows 10X

Akkurat som Windows 10, har Windows 10X en startmeny, men her blir den kalt Launcher. Den store forskjellen er at Microsoft har byttet ut de dynamiske flisene, som ble introdusert med Windows Phone 7 og i Windows 8, med appikoner, og at startmenyen er delt inn i tre deler.

Øverst finner du en søkelinje der du kan søke på Internett og etter innhold på enheten din.

Raden under består av apper og nettsider som du har installert på enheten, mens det under der igjen er en samling av siste aktiviteter, som nylig åpnede filer eller nye apper.

Eksempler på brukergrensesnittet i Windows 10X. Foto: Microsoft
Eksempler på brukergrensesnittet i Windows 10X. Foto: Microsoft Vis mer

Og apropos apper. Du kan ikke justere vindusstørrelsen og ha dem flytende på skrivebordet, som du er vant med fra Windows. I stedet kan du enten feste appen til en av av de to skjermflatene, eller kjøre fullskjerm der appen dekker hele skjermoverflaten.

The Verge har publisert en kort video som viser litt av hvordan du navigerer i Windows 10X, og blant annet hvordan du åpner apper i fullskjerm eller fester den til en av sidene.

Microsoft har også gjort flere visuelle endringer i Windows 10X. Blant annet et nytt handlingssenter med et større fokus på hurtighandlinger, ved at du kan utføre flere oppgaver direkte i handlingssenteret – som koble til en Bluetooth-enhet – i stedet for å bli videresendt til innstillingene, som i Windows 10.

I tillegg henter Microsoft litt inspirasjon fra Apple og macOS med introduksjonen av dynamiske bakgrunnsbilder som endrer seg i løpet av dagen. Et eksempel på dette er bildet av et fjellandskap som endrer lyssettingen basert på tid på dagen – akkurat som i macOS.

Hva med programmene?

Windows 10X vil først og fremst ha støtte for Universal Windows Apps (UWP), som du kan laste ned fra Microsoft Store og progressive web-apper (PWA), som er nettsider gjort om til apper. Vi har laget en kjekk guide til hvordan du kommer i gang med nettapper.

I tillegg er det kjent at Windows 10X også vil kjøre de tradisjonelle Windows-programmene, såkalte «.EXE»-filer, så det betyr at all programvaren du bruker i Windows 10, også vil fungere i Windows 10X.

Alle appene kjører i konteinere uavhengig av selve operativsystemet, noe som blant annet skal sørge for at apper ikke kan få operativsystemet til å krasje. En annen viktig detalj er at dette også sørger for at appene ikke kan tukle med filene på enheten din, som øker sikkerheten noen ekstra hakk.

Hvis du ønsker mer informasjon om hvordan app-konteinere fungerer i Windows 10X, anbefaler vi å lese denne guiden på Windows Central.

Raskere oppdateringer

Det har riktig nok blitt bedre, men Windows-oppdateringer har i mange år vært et irritasjonsmoment for flere brukere. Med Windows 10X lover Microsoft mer sømløse oppdateringer som ikke skal ta mer enn et halvannet minutt å installere.

Kort oppsummert foregår det slik: Først lastes oppdateringen ned, og neste gang Windows 10X starter på nytt, bytter operativsystemet til den nye versjonen, forklarer Microsoft. Dette er mulig fordi systemet, drivere og apper er separert fra hverandre i Windows 10X.

Wonder Bar

En ny og eksklusiv funksjon for Windows 10X er Wonder Bar, som på mange måter kan minne om en større utgave av Apples Touch Bar.

Her ser du Windows 10X og Wonder Bar i aksjon. Foto Mark Lennihan/AP/NTB Scanpix
Her ser du Windows 10X og Wonder Bar i aksjon. Foto Mark Lennihan/AP/NTB Scanpix Vis mer

Wonder Bar og Compose Mode aktiveres automatisk når du flipper rundt maskinvaretastaturet, hvis du har et, men det kan også vises over det virtuelle tastaturet, og gir rask tilgang til emotikoner, GIF-er og en virtuell styreflate, og det er også mulig å flytte videoer hit – slik at du kan smugtitte på YouTube på jobben.

I videoen under kan du se noen av mulighetene du får med Wonder Bar i Windows 10X.

Når kommer Windows 10X?

Under Surface-arrangementet i oktober i fjor avslørte Microsoft at Surface Neo kommer høsten 2020, og det er lite trolig at du vil se noen enheter med Windows 10X før den tid.

Dette er Windows 10X

Både Dell og Lenovo har vist frem brettbare enheter: Concept Ori og X1 Fold. Lenovos X1 Fold skal etter planen bruke Windows 10X, men ettersom operativsystemet ikke er ferdigstilt når enheten lanseres i sommer, kommer den først med Windows 10. Concept Ori, som omtales som en prototype, vet vi derimot mindre om.

Asus har også demonstrert et spennende konsept, kalt Project Precog, men selskapet har ikke ønsket å avsløre om denne enheten vil ha Windows 10 eller Windows 10X om bord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer