Windows 11

Dette har «alle» ventet på

Windows-brukerne har mast i årevis – nå følger Microsoft opp.

WINDOWS 11: Nå kommer Microsoft endelig med det brukerne har venta på i årevis. Foto: Skjermdump
WINDOWS 11: Nå kommer Microsoft endelig med det brukerne har venta på i årevis. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden Windows 10 ble lansert i 2015, har Windows vært en operativsystem som stadig er i utvikling med nye funksjoner og muligheter. Testprogrammet Windows Insider har også brakt Microsoft og brukerne sammen, og brukerne har delt en haug med forslag til hvordan Windows kan bli bedre.

Én ting som brukerne har mast opp i årevis, har Microsoft fram til nå ikke levert på. Nemlig faner i Windows Filutforsker – Filutforsker har vært en del av operativsystemet siden Windows 95.

Det så riktignok til å bli virkelighet i 2017, da Microsoft begynte å teste Sets – et fanebasert grensesnitt i Windows for alle apper– men prosjektet ble seinere skrotet.

I høst ser det likevel ut til at Windows-brukerne omsider får ønsket sitt oppfylt. I hvert fall dem som kjører Windows 11.

Faner i Filutforsker

Den nyeste testversjonen av Windows 11, som ble tilgjengelig i går kveld, har nemlig «skjult» støtte for faner i Filutforsker. Det betyr med andre ord at Microsoft har begynt å teste dette selv og det er trolig bare et tidsspørsmål før selskapet bekrefter at dette blir en del av den neste storoppdateringen til Windows 11 som ventes i høst.

For øyeblikket må man trikse og mikse litt for å aktivere fanene i denne testversjonen av Windows 11. Det er også derfor funksjonen omtales som en skjult nyhet, men vi fikk aktivert det ved å laste ned en fil fra GitHub og å skrive inn et par kommandoer i Ledetekst.

Slik ser det ut med svart modus. Foto: Skjermdump
Slik ser det ut med svart modus. Foto: Skjermdump Vis mer

Du kan teste det selv

Har du installert den seineste testversjonen av Windows 11, 22572, kan du aktivere faner i Filutforsker ved å følge denne guiden.

Enn så lenge fungerer faner som de gjør i for eksempel nettleseren. Du trykker på plusstegnet for å åpne en ny fane og kan veksle mellom dem ved å bruke tastatursnarveier som Ctrl + 1/2 og Ctrl + (Shift +) Tab.

En mulighet vi savner er muligheten til å dra og slippe filer mellom de ulike fanene. Per nå kan du ikke markere en fil, dra den til fanemappa du ønsker å legge den i og deretter flytte den. En annen ting, er at du ikke kan dra en fane ut i eget vindu slik du kan i nettleseren, men forhåpentligvis er dette noe som kommer på plass før funksjonen slippes til alle.

Dette er bare én av nyhetene som ventes i storoppdateringen til Windows 11 som trolig slippes i løpet av høsten. Microsoft jobber også med bedre Bluetooth-støtte under hurtigtilgang, en oppdatert oppgavebehandler, bedre sidestilling av apper, mens dra og slipp i oppgavelinja gjør et comeback.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer