KOMMENTAR:

– Dette henger jo ikke på greip lenger, Apple?

Mye rart på kryss og tvers av produktene.

ULIKE PORTER: Nye iPhone kan ikke lades i nye Macbook Pro med mindre du kjøper en ekstra kabel. Montasje: Apple/Pål Joakim Pollen
ULIKE PORTER: Nye iPhone kan ikke lades i nye Macbook Pro med mindre du kjøper en ekstra kabel. Montasje: Apple/Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag lanserte Apple tre nye Macbook Pro-maskiner; en av dem litt rimeligere, med enklere maskinvare og uten den nye Touch Bar-skjermen, som nå har blitt en erstatning for funksjonstastene på de gjeveste modellene.

For bare en måneds tid siden kom det nye iPhone 7-telefoner, som vi tok ganske hardt når det gjaldt den fraværende lydutgangen. 3,5mm-utgangen (den «vanlige» lydutgangen) er nemlig blitt fjernet, og brukerne står da igjen med to valg: Bluetooth eller Lightning-baserte hodetelefoner.

De nye iPhone 7-modellene mangler lydutgang. Vil du bruke hodetelefoner med kabel, må du lytte via Ligthning-porten. Foto: Beck Diefenbach/Reuters/NTB Scanpix
De nye iPhone 7-modellene mangler lydutgang. Vil du bruke hodetelefoner med kabel, må du lytte via Ligthning-porten. Foto: Beck Diefenbach/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Fra testen:
… vil du kjøre kablet på iPhone 7, er du nødt til å bruke Lightning-porten. Den er det bare Apple som bruker. Kjøper du deg et par dyre hodetelefoner med Lightning-kabel, kommer du med andre ord neppe til å bytte telefonmerke neste gang.

Fraværet av 3,5mm-porten kunne ha vært lettere å svelge om Apple hadde brukt USB-C-standarden, som er kompatibel på tvers av flere produsenter.

Pål Joakim Pollen er teknologiredaktør for Dinside.no.
Pål Joakim Pollen er teknologiredaktør for Dinside.no. Vis mer

Skjønt – jeg hadde forventet at de nye Macbook Pro-maskinene også ville få Lightning-utgang, slik at de dyre hodetelefonene du kjøpte til iPhone også ville fungere på Mac. Men den gang ei – Lightning-porten er ikke å finne på de nye Macbook Pro-maskinene. Det er derimot 3,5mm-utgangen, ironisk nok.

Om du vil bruke kablede hodetelefoner og kjøper både iPhone 7 og nye Macbook Pro, må du med andre ord enten ha to par, eller sørge for å bruke overgangskabelen når du vil høre fra iPhone.

KLØNETE: Lade iPhone fra nye Macbook Pro? 299 kroner, takk. Faksimile: Apple
KLØNETE: Lade iPhone fra nye Macbook Pro? 299 kroner, takk. Faksimile: Apple Vis mer

Men har du glemt selve laderen til iPhone, får du ikke ladet den med vanlig Lightning-kabel fra Macbook Pro.

Den har nemlig ingen vanlige USB-utganger, kun USB-C, så her trenger du enten en overgang eller en USB-C-til-Lightning-kabel som Apple tar 300 kroner for i sin nettbutikk, og som du da ikke kan bruke med den vanlige iPhone-laderen.

La det være sagt at overgang til USB-C er noe jeg i utgangspunktet er positiv til, siden det er en standard som er på full fart inn, men mer enn noen gang er det nå blitt problematisk at Apple bruker en proprietær løsning på iOS-modellene.

For – og dette er ganske morsomt: Kjøper du en Google Pixel, kan du fint lade den fra Macbook Pro med kabelen som følger med telefonen! 😂

Og dette fra et selskap som i alle år har vært svært gode på integreringen mellom produktene sine, der man kan begynne på en e-post på telefonen og fortsette på Macen, synkronisere bilder på tvers av enheter, ta telefonen fra datamaskinen og gud vet hva.

En annen ting som forsvant med de nye Macbook Pro-maskinene var SD-kort-sprekken. Jeg byttet ut min seks år gamle Macbook Pro 17" tidligere i år mot en 15" Retina-utgave, og en av tingene som var ekstra deilig var endelig å få SD-leseren, så jeg slapp å ha med meg en USB-kortleser overalt.

Det gjør det nemlig veldig enkelt å overføre bilder tatt med speilreflekskamera. Selv om noen kameraer har WiFi-støtte og kan overføre bildene trådløst, er dette sjelden veldig godt utført.

Så nå må man tilbake til kortleseren. Men får du brukt den gamle? Nei. For igjen – de nye maskinene har ikke USB-utganger, så her må du pent kjøpe en overgang eller USB-C-basert variant. Eller plugge kameraet direkte i maskinen, men da igjen med en annen kabel enn den som fulgte med kameraet; typisk micro USB til USB-C.

Dongler og overgangskabler er dermed blitt Apple-brukernes nye hverdag.

Og mens jeg har ordet – jeg blir ikke spesielt imponert av den nye Touch Bar-skjermen.

Apples konkurrenter har i flere år tilbudt berøringsfølsomme skjermer, som kan vris helt over på baksiden eller legges flatt om man så ønsker det. At hurtigtaster og andre betjeningsfunksjoner skal begrenses til et lite område over tastaturet ser jeg ikke helt poenget med.

I videoen under demonstrerer Apple hvordan en DJ kan bruke Touch Bar for å mikse musikk (du kan godt spole ett minutt):

Men seriøst, Apple – dette er mye mer elegant når selve skjermen er berøringsfølsom i stedet. Å måtte se to ulike steder for ulik informasjon er i dette tilfellet helt meningsløst i mine øyne, og det ser bare tullete ut å knotte på et så lite område.

At selskapet som var først ute med flerberøring i den første iPhone-modellen fortsatt ikke har utstyrt datamaskinene med det, er for meg et mysterium.

For 19.000 kroner skulle man da kunne forvente at mer enn en centimeter høy skjerm ville være berøringsfølsom?

LES OGSÅ:
Blir Googles kunstige intelligens nok et mageplask?
– Jeg trenger ikke se barna til perifere venner, Facebook!
Delte meninger: Derfor er det en god idé at iPhone mister utgangen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer