Rylo 360-kamera

Dette kameraet er ikke helt som de andre

Filmer alt rundt deg og tilbyr fiffig redigerigsverktøy etterpå.

FANGER ALT: Rylo filmer i 360 grader slik at alt rundt deg blir med, og i etterkant kan videoen redigeres på en smart måte. Foto: Rylo
FANGER ALT: Rylo filmer i 360 grader slik at alt rundt deg blir med, og i etterkant kan videoen redigeres på en smart måte. Foto: Rylo Vis mer
Publisert

Hånd i hånd med at VR-hodesett har gjort sitt inntog de siste par åra, har det også kommet 360-graderskameraer som filmer eller tar bilde av alt rundt deg.

Eksempelvis Samsung Gear 360 (som har kommet i ny versjon etter at vi testet), og Huaweis EnVizion-kamera, som følger med i pakken om du forhåndsbestiller deres nye toppmodell, Mate 10 Pro.

Slike kameraer fanger altså alt rundt deg, og ser du et bilde eller en video med VR-briller på hodet, kan du titte rundt deg som om du var til stede. På mobilskjermen kan må du typisk sveipe bildet i den retningen du ønsker å se, eller bevege mobiltelefonen rundt for å endre synsretningen.

Dog kan det være en utfordring at det som er spennende skjer i et område som ikke vises på skjermen. Nettopp dette har skaperne av Rylo gjort noe med.

Én knapp: Foruten en liten OLED-skjerm som viser gjenstående batteri og lagringsplass, har Rylo bare én knapp, som starter og stopper opptak. Foto: Rylo
Én knapp: Foruten en liten OLED-skjerm som viser gjenstående batteri og lagringsplass, har Rylo bare én knapp, som starter og stopper opptak. Foto: Rylo Vis mer

360-kamera med smart programvare

I utgangspunktet er Rylo et 360-kamera som har mye til felles med de fleste andre. Det har to ekstreme vidvinkelobjektiver på hver sin side, som hver har 208 graders synsvinkel. Når du tar bilder eller filmer, sys disse så sammen til et sfærisk 360-graders panoramabilde.

Foruten en liten OLED-skjerm som viser gjenstående batteri, finner du ikke stort annet enn en knapp for å starte og stoppe opptaket. Batteriet skal for øvrig holde til 60 minutters filming, og videoene fanges i 4K-oppløsning med 30 bilder i sekundet.

Men det er den medfølgende programvaren som skal være det magiske her, og amerikanske teknologijournalister virker å være svært begeistret for hva Rylo kan få til i den tilhørende appen.

Velg hva som blir med

For – litt av poenget er at sluttresultatet ikke trenger å bli en 360-gradersvideo, selv om det også er mulig.

Appen skal nemlig ha flere smarte funksjoner for å lage en vanlig HD-video, der du selv kan velge hvilken del av bildet som skal være med til en hver tid.

Siden kameraet har fanget alt rundt deg, kan du i etterkant gjøre panoreringer, spore objekter og lignende direkte i redigeringsverktøyet. Det er også mulig å lage panoramabilder i høy oppløsning, og timelapse-filmer, der du kan spille av i inntil 16 ganger så høy hastighet som opptaket.

Rylo skal også ha svært god bildestabilisering, noe du kan se eksempel på i promovideoen:

Vis mer Vis mer

Kan gjøres vanntett

Til Rylo-kameraet får også ekstrautstyr i form av et vanntett kamerahus, som beskytter kameraet og tåler inntil tre meter under vann. Med i esken skal det imidlertid følge med et håndtak som kan skrus i på undersiden, samt feste til kamerastativ.

Den første utgaven av kameraet støtter kun iPhone, mens en Android-utgave skal komme på nyåret.

Rylo koster 499 dollar i USA (cirka 4.000 kroner) og kan bestilles fra produsentens nettsider, men kun til en amerikansk adresse. Så får tiden vise om det også dukker opp her til lands.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer