Dette kan du bruke en stue-PC til

Du trenger ikke Sonos, Blu-ray-spiller, Apple TV og spillkonsoller. Alt du trenger er en stue-PC.

SMART: Får du lov av eventuelle samboere, er det lite som slår en god, gammel PC koblet til TV-en. Med et trådløst tastatur med innebygget styreflate og 720p-oppløsning på PC-en er det ingen problem å styre hva det skulle være. PC-en er forøvrig her mellom TV-en og forsterkeren, men kan selvfølgelig skjules bedre for de som måtte ønske det. Vi har såpass mange andre dingser (til tross for at vi egentlig ikke trenger dem lenger) at det vanskelig lar seg gjøre... Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SMART: Får du lov av eventuelle samboere, er det lite som slår en god, gammel PC koblet til TV-en. Med et trådløst tastatur med innebygget styreflate og 720p-oppløsning på PC-en er det ingen problem å styre hva det skulle være. PC-en er forøvrig her mellom TV-en og forsterkeren, men kan selvfølgelig skjules bedre for de som måtte ønske det. Vi har såpass mange andre dingser (til tross for at vi egentlig ikke trenger dem lenger) at det vanskelig lar seg gjøre... Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn elsker dingser. Det er en av grunnene til at nettsiden du leser nå eksisterer.

Dermed har mange hjem en haug bokser rundt TV-ene sine. Bokser som gjerne gjør én bestemt ting hver, for eksempel spille musikk, lese Blu-ray-filmer eller vise bilder på TV-en.

Men alle boksene er i prinsippet det samme: Små PC-er. Så vil du spare penger og plass, kan du heller kjøpe noe annet: En skikkelig PC.

Vårt personlige oppsett

 • PC: Alienware X51 (9.490 kroner, fra Dell.no)
 • TV: Daewoo DLT-46U1FH (utgått)
 • Forsterker: Onkyo TX-NR609S (3.295 kroner, fra Komplett.no)
 • Mus/tastatur: Logitech diNovo Edge (1.145 kroner, Komplett.no)

 • Det finnes mange små, støyfrie PC-er som er spesialbygget til stuen din. De kalles ofte medie-PC-er, stue-PC-er eller bare et mediesenter. Kobler du denne mot TV-en og stereoanlegget, får du en kraftpakke som kan brukes til det aller meste.

  Apple har også en fin stue-Mac: Test av Mac Mini

  Du risikerer å miste noe brukervennlighet, men får til gjengjeld en frihet til å gjøre akkurat det du selv vil. Her er ti ting du lett kan bytte ut med en PC ved siden av TV-en.

  LYD: Å koble PC-en på TV-en er bare halve jobben, om du ønsker å få skikkelig utbytte av det. Pass også på å få lyden ut av stereoanlegget, om du har et. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  LYD: Å koble PC-en på TV-en er bare halve jobben, om du ønsker å få skikkelig utbytte av det. Pass også på å få lyden ut av stereoanlegget, om du har et. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


  1. Mediespiller

  Mange kjøper mediespillere for å kunne løse en rekke problemer i én boks. For eksempel spille musikk, leie filmer og se på personlig innhold. Men boksene har ofte store begrensninger, og kan slett ikke brukes til alt, når alt kommer til alt. En PC, derimot, kan uten problemer spille av alt: Gratisinnhold fra nettsteder som Youtube, personlig bilder og video du har lagret lokalt og filmleie fra nettsteder som Headweb. Og så videre. Dessuten får du en nettleser som faktisk fungerer, i motsetning til det mediespillere ofte har.

  Ønsker du likevel en mediespiller, bør du sjekke ut: Test av Apple TV

  2. Musikksystem

  Alle mediespillere kan spille av musikk, men mange velger likevel å bruke egne løsninger for musikksamlingene sine. Sonos og Squeezebox er de mest kjente. Om du uansett bare har ett anlegg, og dette står i nærheten av TV-en, kan du fint bruke stue-PC-en til musikkspilling også. Fordelen er blant annet at den støtter alt som kan krype og gå av formater, og gir deg full tilgang til strømmetjenester som Spotify og Wimp. Bare pass på at du har koblet PC-lyden til anlegget ditt, så du slipper å høre musikk gjennom spede TV-høyttalere.

  For de som trenger en liten og smart musikkspiller: Test av Squeezebox Radio

  PC-ENS MINNE: Selv har vi gjemt bort en nettverksdisk, som vi lagrer all media på. Fordelen er at du ikke er avhengig av å sitte på stue-PC-en for å få frem innholdet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  PC-ENS MINNE: Selv har vi gjemt bort en nettverksdisk, som vi lagrer all media på. Fordelen er at du ikke er avhengig av å sitte på stue-PC-en for å få frem innholdet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


  3. Blu-ray-spiller

  Å kjøpe film på plastplater er langt fra dødt. Men du trenger ikke en egen DVD- eller Blu-ray-spiller om du har en stue-PC. Mange nye, små PC-er støtter Blu-ray-formatet, og dermed har du også en Blu-ray- og DVD-spiller på plass.

  Blu-ray kan få et kort liv, men det er nærmest gode nyheter for deg med stue-PC!

  4. CD-spiller

  Heller ikke musikk på plate er dødt. Og har du optisk drev på stue-PC-en, har du også en CD-spiller. Det kan være noe mer tungvindt å bruke, men har du CD-er du ikke finner på Spotify eller i MP3-samlingen din, er det fint å vite at man kan.

  Ikke bare kan stue-PC-en spille CD-er, den kan lage dem også. Her er brenneprogrammet vi liker best om dagen!

  5. HDMI-kabler/DLNA

  For å se private bilder og filmer velger mange å koble dingsene sine rett til TV-en med HDMI-kabler, eller bruke trådløs overføring med DLNA. Selv synes vi det er en langt bedre løsning å tømme innholdet over på en nettverksdisk (NAS) og se på innholdet gjennom stue-PC-en. Da har du tilgang til innholdet fra alle maskinene dine, du slipper å forholde deg til korte kabler langt fra TV-en og generelt: Lenge leve gode, gamle filer.

  Støtter TV-en din det, kan du prøve DLNA-deling ved hjelp av vår store guide.

  SPILLING: Med denne dingsen fra Microsoft kan vi bruke Xbox 360-kontrollere på PC-spill, når mus og tastatur ikke er det beste alternativet, eller vi har folk på besøk som vil ta del i moroa. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  SPILLING: Med denne dingsen fra Microsoft kan vi bruke Xbox 360-kontrollere på PC-spill, når mus og tastatur ikke er det beste alternativet, eller vi har folk på besøk som vil ta del i moroa. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


  6. Spillkonsoll

  Spillkonsoller koster ikke allverdens om dagen, men det er uansett mange fordeler med PC-spilling. For det første kan du kjøpe de aller fleste spill digitalt, gjennom blant annet Steam, noe som kan spare deg for både tid og penger. Dessuten er mus og tastatur fortsatt den foretrukne måten å kontrollere blant annet skytespill på. Vil du heller bruke en vanlig gamepad, kan du selvfølgelig gjøre det på stue-PC-en din også. For eksempel med en egen pakke fra Microsoft som gir deg en Xbox 360-kontroller med PC-tilkobling. Ulempen er selvfølgelig at spilling fordrer en ganske kraftig PC, noe små stue-PC-er ofte ikke er. Men vårAlienware X51 takler det meste.

  Vil du heller ha håndholdt spilling, bør du sjekke ut vår test av Playstation Vita!

  7. Smart TV

  TV-er er ikke lenger bare TV-er; altså skjermer som viser det andre bokser spyr ut. Nå får man apper, nettlesere og mediedeling, som kan gjøre innhold lettere tilgjengelig for mange. Men som vi sier gang på gang i denne saken: Ingenting gir deg mer innhold enn en god, gammel PC. Selv har vi en fire år gammel TV som er dum som et brød, men det gjør ingenting når vi har en svært så smart PC koblet til.

  Hva er best: Samsung ES6715 eller Philips PFL5007?

  ENKELT: Med musikkprogrammer som Spotify og et godt trådløst tastatur med mediakontrollere er det enkelt å styre musikken, også når TV-en er slått av. Et annet alternativ er å styre PC-en med apper på mobilen eller nettbrettet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  ENKELT: Med musikkprogrammer som Spotify og et godt trådløst tastatur med mediakontrollere er det enkelt å styre musikken, også når TV-en er slått av. Et annet alternativ er å styre PC-en med apper på mobilen eller nettbrettet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


  8. Dekoder

  DinSide har tidligere fortalt hvor mye TV-innhold du nå kan få gjennom nettleseren. Har du PC-en koblet på TV-en i stua kan du dermed hoppe bukk over hele den tradisjonelle TV-hverdagen, og spare mye penger. Og nå som NRK har lansert sitt nye nett-TV i 720p, har hverdagen som nett-TV-slave blitt enda bedre.

  Stor oversikt: Alle de norske nett-TV-tilbudene!

  9. Videotelefoni

  Det har ikke akkurat tatt helt av ennå, men flere selskaper prøver å få deg til å ha videosamtaler med venner og familie i stua, gjennom TV-en. Og tanken er i prinsippet god, da stua jo er stedet man gjerne samles. Nye TV-er får derfor innebygget webkamera, og Xbox 360 sin Kinect lar deg videprate gjennom spillkonsollen. Har du en stue-PC er det bare å koble til et billig webkamera og bruke akkurat de tjenestene du selv vil.

  Er du villig til å gi litt ekstra, bør du sjekke ut vår test av Logitechs nye toppmodell.

  10. Peis..?

  Greit: Nå begynner vi å tøye strikken langt, men floskelen tilsier at det bare er fantasien som setter grenser. Hva sier du for eksempel til en pikselpeis? Et akvarium? Lysorgel? Eller en 50 tommer stor digital bilderamme? Ofte mest moro for unga, men er TV-en din stilig nok kan det se bra ut på fest, også.

  Dette er vår favoritt: Slik får du din egen pikselpeis i stua

  Hva synes du? Holder det med en PC i stua? Eller setter kanskje din bedre halvdel en stopper for slikt? Si din mening under!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer