Dette kan du gjøre med digitale oppslagsverk

Leksikon og ordbøker flytter inn på PCen din – dyre bokutgaver er i ferd med å forsvinne. Her forteller vi deg om hva digitale oppslagsverk kan gjøre, og dessuten en del om svakhetene de fortsatt har.

Dette kan du gjøre med digitale oppslagsverk
Publisert

Det virker allerede svært gammeldags og tungvint: Finne riktig bind i hylla hvor leksikonet står, bla gjennom hundrevis av sider mens det støver rundt deg, måtte lese gjennom 3 sider med tekst nesten uten avsnitt, på jakt etter svar på spørsmålet ditt.

Var du heldig fikk du svar, men ofte ble bindet satt tilbake, mens du sa til deg selv: Jeg er sikker på at det står her. I et eller annet bind, i en eller annen artikkel.

Oppslagsverk på CD-ROM er i utgangspunktet bare digitaliserte utgaver av tradisjonelle ordbøker og leksikon. Og det er bra. Det betyr at det ligger flere år med utvikling og forskning bak den lille CD-plata som du betaler noen hundrelapper for.

Oppslagsverk på CD-ROM er ofte en blanding av typiske leksika, ordbøker og multimediapresentasjoner. Noen oppslagsverk er spesialiserte, enten i tema eller i bruksmuligheter.

Leksikon som snakker og beveger seg

Det er ikke vanskelig å få ganske mange tusen sider med leksikonartikler inn på én CD-plate. Encyclopædia Britannica har i tillegg til multimedia, klart å presse sammen 32 bind på to CD-plater, uten å miste en eneste stavelse. Ja, de har faktisk lagt til 3000 artikler!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer