Synkende minnepriser

Dette kan gi billigere datamaskiner

Minneprisene er historisk lave - og dermed er det duket for å få mer for pengene i databutikken.

EDELT METALL: Minnebrikker til PC har vært kostbare i lang tid. Det siste året har imidlertid prisene stupt. Foto: Bjørn Eirik Loftås
EDELT METALL: Minnebrikker til PC har vært kostbare i lang tid. Det siste året har imidlertid prisene stupt. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Hvis du har fulgt med på PC-fronten de siste par årene, vil du muligens ha lagt merke på at det har blitt mer og mer vanlig at modeller i budsjettklassen har vært utstyrt med 4 GB arbeidsminne (RAM), der det tidligere har vært vanlig med det dobbelte.

Halverte minnemengden i budsjettklassen

Årsaken er enkel: Minneprisene har i lang tid vært svært høye, og for å holde prisene nede, har mange produsenter falt for fristelsen å halvere minnemengden, viser blant annet våre egne gjennomganger av PC-tilbud.

Dette i seg selv behøver ikke å være dramatisk rent bruksmessig, spesielt ikke hvis du har enkle PC-behov. Men så snart du bruker maskinen til tyngre oppgaver, som spilling og kjøring av mange programmer samtidig, kan en slik reduksjon lett bli en stor flaskehals for ytelsen.

Nedgang over hele linja

Det siste året har imidlertid minneprisene gått kraftig ned. Det gjelder stort sett alle typer PC-minne, ifølge PCPartPicker.com, som lager prisstatistikker på PC-deler over tid.

Hovedforklaringen skal være et misforhold mellom tilgjengeligheten på minne og etterspørselen i markedet. Det har rett og slett blitt produsert mer minne enn det har vært behov for.

Ett av selskapene som har fått kjenne på kroppen at salget av minnebrikker har gått ned, er storprodusenten Samsung. I en pressemelding onsdag, opplyser de at nettooverskuddet har stupt hele 53 prosent i forhold til samme periode i fjor, og de legger hovedskylden på sviktende salg av minnebrikker.

Billigere å oppgradere

For oss forbrukere, kan dette imidlertid være godt nytt. For deg som er teknisk anlagt og kan sette inn mer minne i datamaskinen på egen hånd, avslører en kjapp titt på Prisjakt at den mest populære pakken med 2 stk 16 GB-brikker (totalt 32 GB) har sunket fra rundt 3.500 kroner i september, til rundt 1.500 kroner nå. Det er langt mer enn en halvering på kun 11 måneder.

For spillentusiaster med stasjonær PC, har den mest populære pakka med 2 stk 8 GB-brikker til stasjonær PC (DDR4), sunket fra rundt 2.700 kroner i januar, til rundt 1.900 kroner nå i august.

Billig-maskiner med mer minne

PC-minne er en vesentlig del av kostnaden ved å lage maskiner, og det kan dermed være duket for både billigere PC-er og at rimeligere PC-er vil få mer minne.

- Det er litt tidlig å si helt sikkert hva som blir å regne som standard. Vi ser imidlertid en trend der våre partnere velger å sette inn mer minne, også i lavspesifiserte maskiner. Så vi vil se flere i denne klassen med 8 GB enn tidligere, sier Stig Helge Myklebust, nordensjef for PC-er i HP, til Dinside.

Han tror imidlertid ikke at det blir slutt på bruk av 4 GB med det første.

- Det vil selvsagt fortsatt være maskiner i markedet med 4 GB, for å nå så lave prispunkter som mulig, sier han.

Ingen snarlig endring i sikte

Ifølge analyseselskapet Gartner, er det lite som tyder på at prisene vil stige noe særlig med det første, i hvert fall ikke før godt ut i 2020. Men her er det mange uforutsette faktorer som kan spille inn.

Skulle du trenge mer minne i PC-en din, er dette uansett ikke noe dårlig tidspunkt å gjøre det på, når vi ser prisutviklingen i perspektiv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer