CES 2020:

Dette kan være fremtidens TV

MicroLED-teknologien har gjort store sprang siden sist vi så den, og TV-ene kan skilte med enorm lysstyrke, dynamikk og et bilde som blåser oss nesten av banen.

HELT RÅTT: Snart kan du kjøpe en TV og bygge den ut ved behov. Denne dekker hele veggen! Video: Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LAS VEGAS, DINSIDE: De store TV-produsentene jobber iherdig med å forbedre TV-bildet. Samsung har for eksempel videreutviklet LCD-teknikken med sine QLED-TV-er, mens LG fortsetter å lage stadig bedre TV-er basert på OLED-paneler.

Forskjellene i bildekvalitet blir stadig mindre mellom de to løsningene, men nå seiler det opp et alternativ som mange spår vil være framtiden for TV-er - kanskje spesielt de store formatene: MicroLED.

Mange fordeler

Både Samsung, LG og flere andre TV-produsenter har eksperimentert i flere år med slike TV-er. Under årets CES-messe i Las Vegas vises fram flere microLED-TV-er enn noen gang, så dette er helt klart noe som satses på, foreløpig med Samsung i førersetet.

Kanskje ikke så rart, for disse TV-ene har noen klare fordeler, ikke minst at de er modulære.

Det betyr at det er enkelt å lage TV-er i alle fasonger og størrelser, fordi man bygger dem etter byggekloss-prinsippet, i motsetning til ferdig definerte panelstørrelser for konvensjonelle TV-er. Hver modul har piksler helt ut i kantene, slik at det ikke blir noen synlig overgang når flere moduler settes sammen til én TV.

Og hold deg fast: produsentene ser for seg at du i framtiden kan bygge TV-en din større ved å føye til nye moduler selv!

MANGE STØRRELSER: Samsung vil ha klare microLED-TV-er i fem størrelser i år, fra 75 til 150 tommer. En spesialutgave på hele 292 tommer kommer ikke i normalt salg. Prisene er uansett ventet å være høye i starten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MANGE STØRRELSER: Samsung vil ha klare microLED-TV-er i fem størrelser i år, fra 75 til 150 tommer. En spesialutgave på hele 292 tommer kommer ikke i normalt salg. Prisene er uansett ventet å være høye i starten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Panelet består av lysdioder på mikrometer-nivå tett i tett (en mikrometer er 0,001 millimeter) , og i likhet med OLED genererer hver microLED-diode sitt eget lys. Dioder i områder som skal være sorte, skrus ganske enkelt helt av. Det sørger for at sort blir helt sort, og siden det ikke er noe panel som må gjennomlyses, forsvinner problemer med avtakende lysstyrke og fargeforvrengninger når bildet betraktes fra sidene.

En tredje stor fordel med microLED er at lysstyrken kan være ekstremt høy, Samsung hevder at deres siste modeller skal klare lysstyrker på hele 5.000 nits. Vi snakker i så fall om lys som er så skarpt at du blir blendet når du ser en sol som stiger opp bak fjelltoppene - akkurat som du ville blitt i virkeligheten.

Noe av kritikken mot OLED er at du kan oppleve såkalt innbrenning, altså at skygger av programlogoer og lignende blir synlig etter at du har byttet kanal, for eksempel. Selv om dette som regel er av høyst midlertidig karakter, skal problemet overhodet ikke være et tema for microLED.

LYSSTERKT: Her er LG sin 145 tommer microLED-TV som ble vist fram under årets CES. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LYSSTERKT: Her er LG sin 145 tommer microLED-TV som ble vist fram under årets CES. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Mektig inntrykk

Enkelte av utstillingsmodellene vi har sett har overdrevent høy lysstyrke, bare for å vise hva de er gode for. Det gir et mektig inntrykk, om ikke alltid like realistisk.

Foreløpig er ikke dette TV-er som er i normal salg, blant annet takket være ekstremt høye priser. Men det kommer til å endre seg de neste årene, tror analyseselskapet IHS, som spår at raskt synkende priser vil føre til at det vil selges 15,5 millioner av dem i 2026.

Sjekk videoen øverst for å danne deg et lite inntrykk av hva du har i vente!

Flere ferske nyheter fra CES 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer