Dette kan vi vente oss på IFA

Berlin-messa starter denne uka.

FRAMTIDA: IFA-messa i Berlin gir oss en pekepinn om hva vi kan vente av teknologiske produkter framover. Foto: IFA
FRAMTIDA: IFA-messa i Berlin gir oss en pekepinn om hva vi kan vente av teknologiske produkter framover. Foto: IFA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag denne uka åpner den store elektronikkmessa IFA i Berlin. Allerede nå er mange av nyhetene klare.

Samsung har i flere år vært det mest dominerende selskapet på messa. Mens Sony, Panasonic, Philips og de andre store nøyer seg med en stor stand, har Samsung sin egen hall.

DOMINERER: Samsung er også i år sterkt representert med egen hall. Foto: PER ERVLAND
DOMINERER: Samsung er også i år sterkt representert med egen hall. Foto: PER ERVLAND Vis mer

På 12.000 kvadratmeter breier de seg i hele hall B. I tillegg har de flere andre utstillingsboder rundt om på messeområdet, som teller hele 26 haller.

Les reportasjene fra fjorårets IFA

Nyheter på forhånd

Samsung er så store at de tillater seg å lekke ut de største nyhetene sine på forhånd. I London den 30. juli (med sperrefrist til 13. august) annonserte de to nye telefoner i sin Galaxy-familie: Galaxy S6 Edge Plus og Galaxy Note 5.

De har også lettet ørlite på sløret foran den nye utgaven av smartklokka Gear, denne gangen under navnet S2. Denne kjører ikke Android, men Samsungs eget operativsystem Tizen.

Her er Samsungs offisielle video, som de slapp 19. august:

LES OGSÅ: Samsung Galaxy S6 Edge Plus annonsert

Verdens skarpeste

Sony var ikke helt heldige med fjorårets storlansering, mobiltelefonen Xperia Z3+. Selv om den fikk en femmer hos oss, har salget vært skuffende.

TWITTER-MELDING: Sony lover «mer fokus» på ny IFA-mobil. Foto: TWITTER
TWITTER-MELDING: Sony lover «mer fokus» på ny IFA-mobil. Foto: TWITTER Vis mer

Sony uttalte derfor i en Twitter-melding at de den 2. september vil presentere «en smarttelefon med større fokus». Om det er kamerafokus eller en mer abstrakt type fokus det er snakk om, skal være usagt. Men mye tyder på at det første er tilfelle.

Sony presenterte allerede onsdag (oppdatert) to nye modeller på IFA: Xperia Z5 og Z5 Premium. Den siste med verdens skarpeste skjerm så langt, 5,5 tommers 4K.

TEST: Sony Xperia Z4 annonsert

Ikke lenger alene på markedet

FÅR SELSKAP: LG 55EA980W var den første OLED-TV-en i vanlig salg. Nå er de ikke lenger alene på markedet. Foto: LG
FÅR SELSKAP: LG 55EA980W var den første OLED-TV-en i vanlig salg. Nå er de ikke lenger alene på markedet. Foto: LG Vis mer

Samsungs landsmann LG kommer trolig ikke med nye telefoner denne høsten. Hittil har de gjort et stort nummer ut av at de var alene på markedet med OLED-TV. Men onsdag i IFA-uka (oppdatert) annonserte Panasonic at også de kommer med OLED.

Det er i tillegg forventet at LG vil presentere verdens første 55 og 65 tommers 4K HDR OLED TV-er. Disse skal være flate, og ikke buet, slik som 65-tommeren 65EF950V.

LES OGSÅ: Slik blir TV-året 2015

Mobiler og klokker

Motorola har de siste åra satset mest på hjemmemarkedet i USA, men ser nå ut til å gire opp innsatsen i Europa.

På IFA er de klare med hele tre nye mobiltelefoner: Moto G 3rd Gen, Moto X Play and Moto X Style. Også en ny versjon av smartklokka Moto 360 skal være klar til messa.

TEST: Motorola Moto 360

Mystisk «S»

Kineserne er alltid sterkt tilstede på IFA, og spesielt gjelder dette giganten Huawei.

SJUER med «S»: Huawei forventes å komme med en ny versjon av Ascend Mate 7.  Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SJUER med «S»: Huawei forventes å komme med en ny versjon av Ascend Mate 7. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

I år er de svært hemmelighetsfulle. Journalister som var på en invitasjonstur til Kina nylig fikk med seg hjem en lapp der det sto «get in touch - Berlin», fulgt av en stor S. Ifølge PC Advisor kan dette tyde på at vi får se en mobiltelefon kalt Ascend Mate 7S (se vår anmeldelse av Ascend Mate 7).

Selskapet lanserte nylig billigtelefonen Honor 7, og markerer seg nå stadig sterkere på det europeiske mobilmarkedet.

TEST: Honor 6 - mye telefon for pengene

4K - nå også med noe å se på?

KOMMER? Panasonic har allerede vist fram sin første Blu-ray-spiller med 4K. Vil vi se både denne og flere andre på IFA? Foto: PANASONIC
KOMMER? Panasonic har allerede vist fram sin første Blu-ray-spiller med 4K. Vil vi se både denne og flere andre på IFA? Foto: PANASONIC Vis mer

Selv om telefoner, nettbrett og smartklokker tar stadig mer plass i hallene, er det ingen tvil om at det er TV som fortsatt dominerer.

Og selv om LG kan feire sin OLED-triumf i fred, viser både Samsung, Sony, Philips og alle de andre sine nye modeller i alle størrelser og prisklasser.

4K/UHD er nå så godt som standard i alle nye TV-er fra 50 tommer og oppover, og disse kan fås helt ned i 6000 kroner.

Problemet er fortsatt at det er dårlig med ting å se på i denne kvaliteten. Netflix har vært i gang med 4K en stund, men vi har hørt lite fra de andre som leverer film og TV-serier til oss.

Blu-ray med 4K krever både nye filmer og nye spillere, og det er ventet at vi vil få se mer av dette på årets messe.

Mange mener likevel at et nytt diskbasert medium er dødfødt, siden de fleste nå har gått over på strømming.

LES OGSÅ: Ikke kjøp dyr Blu-ray-spiller nå

Oppkoblet, oppkoblet og oppkoblet

TING PÅ NETT: Det ansiktsgjenkjennende overvåkingskameraet Netatmo Welcome er et eksempel på tingenes Internett. Foto: TORE NESET
TING PÅ NETT: Det ansiktsgjenkjennende overvåkingskameraet Netatmo Welcome er et eksempel på tingenes Internett. Foto: TORE NESET Vis mer

Hifi-frikere har allerede hatt sin kjempemesse i München i mai, men lydutstyr for alle andre blir det trolig mye av i Berlin.

Stikkordet er trådløst og nettbasert, der strømmetjenester som Spotify og Tidal vil være i fokus.

«Tingenes internett» er et uttrykk som har vært i bruk lenge. Og de siste årene har vi sett en rekke produkter som er koblet til nett og kan styres og sjekkes via app på mobilen. Ikke bare innen lyd og bilde, men også ting vi har på kjøkkenet og plasserer ved døra for å overvåke de som kommer og går.

TEST: Ansiktsgjenkjenning for Hvermansen

Ikke Windows på mobil

NY WINDOWS: Microsoft vil benytte IFA til markedsføring av Windows 10. Foto: MICROSOFT
NY WINDOWS: Microsoft vil benytte IFA til markedsføring av Windows 10. Foto: MICROSOFT Vis mer

PC-verdenen er også sterkt representert, med selveste Microsoft i spissen. De vil naturlig nok benytte anledningen til å fortelle om Windows 10, som de lanserte i juli. Og både Acer, Lenovo, Toshiba og andre er representert med Windows 10-baserte produkter.

Vi vil likevel ikke få se mobiltelefoner med Windows 10 på, slik Microsoft har lovet. Foreløpig er det ikke satt noen dato på mobilversjonen av det nye operativsystemet, men de fleste regner med at det vil komme i god tid før jul.

Elefanten i rommet er som alltid Apple, som glimrer med sitt fravær på Europas største messe for produkter de lager.

Forklaringen er enkel: Apple deltar rett og slett ikke på messer de ikke arrangerer sjøl. Og akkurat det gjør de uka etter, nærmere bestemt 9. september.

Les også:
Flere ferske teknologisaker på Dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer