Dette lanserte Apple mandag

MacOS, iOS 10, watchOS og tvOS får alle store oppdateringer.

OS X BLIR MacOS: Softwaresjef hos Apple, Craig Federighi, demonstrerte en rekke nyheter - blant annet det nye operativsystemet macOS Sierra, som etterfølger OS X. Foto: APPLE
OS X BLIR MacOS: Softwaresjef hos Apple, Craig Federighi, demonstrerte en rekke nyheter - blant annet det nye operativsystemet macOS Sierra, som etterfølger OS X. Foto: APPLE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld sparket Apple i gang sin årlige utviklerkonferanse, Worldwide Developers Conference (WWDC) i San Francisco.

Åpningsarrangementet er så godt som det eneste som er av interesse for oss vanlige folk, da selskapet som regel bruker å lansere nyheter, som regel programvarerelaterte, her. Denne gangen var intet unntak, og Tim Cook hans mannskap avslørte i løpet av to timer en rekke nyheter innenfor alle de fire plattformene fra selskapet: iOS, watchOS, tvOS og OS X (fra nå av: macOS).

LES OGSÅ: Apple øker de norske app-prisene

iOS 10 for iPhone og iPad

Som nevnt pleier Apple å kunngjøre neste generasjon iOS-programvare på sine WWDC-konferanser, og i år var intet unntak. Apple omtaler oppdateringen som den største i operativsystemets historie, med en rekke forbedringer og oppdaterte apper. Her er et utdrag av nyhetene.

UTVIDET 3D TOUCH: Med 3D Touch kan du nå utføre mange flere operasjoner direkte fra låseskjermen. Foto: APPLE
UTVIDET 3D TOUCH: Med 3D Touch kan du nå utføre mange flere operasjoner direkte fra låseskjermen. Foto: APPLE Vis mer


Det begynner allerede med en omdesignet hjerm-skjerm, som tennes i det du løfter telefonen. Har du fått varsler, kan du nå gjøre en rekke ting uten å låse opp telefonen, ved å bruke 3D Touch. Du kan svare på meldinger og få opp informasjon om varslene på nye og mer omfattende måter.

Siri blir nå åpen for utviklere, slik at du kan be henne utføre oppgaver i tredjepartsapper, for eksempel sende meldinger med Slack og WhatsApp, søke etter bilder i Shutterfly og mye mer. Siri blir også bakt inn i QuickType-tastaturet (foreløpig ikke tilgjengelig på norsk). I en samtale kan hun komme med forslag til hva du skal svare, for eksempel hvis du får spørsmål om hvor du befinner deg. Får du spørsmål om du vil gå ut og spise, kan Siri foreslå restauranter.

Bilder-appen blir også utvidet med flere innfallsvinkler til bildesamlingen din. Ansiktsgjenkjenning og automatiske videominner fra steder og begivenheter har også kommet på plass, ikke ulikt slik vi kjenner det fra Google Foto.

ANSIKTSGJENKJENNING: Den nye Bilder-appen får blant annet støtte for ansiktsgjenkjenning og "Memories" med blant annet automatiske videoer, kart og oversikt over hvem som var med på turen/anledningen da bildene ble tatt. Foto: APPLE
ANSIKTSGJENKJENNING: Den nye Bilder-appen får blant annet støtte for ansiktsgjenkjenning og "Memories" med blant annet automatiske videoer, kart og oversikt over hvem som var med på turen/anledningen da bildene ble tatt. Foto: APPLE Vis mer


Kart-appen får også ny design, og ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen kan du nå blant annet få opp forslag til hva du kan gjøre på stedene du befinner deg på, hvor lang tid det vil ta å kjøre hjem og mye mer. Også denne appen blir nå gjort tilgjengelig for utviklere, slik at du for eksempel kan bestille bord på en restaurant uten å forlate appen.

ENKLERE MUSIKK: Grensesnittet i Musikk-appen er blitt vesentlig enklere. Her har Apple sett mye til konkurrentene, tror vi. Foto: APPLE
ENKLERE MUSIKK: Grensesnittet i Musikk-appen er blitt vesentlig enklere. Her har Apple sett mye til konkurrentene, tror vi. Foto: APPLE Vis mer


Musikk-appen blir helt ny og mye mer intuitiv enn forgjengeren. Åpningsbildet vil fokusere på samlingen din, artister, album og naturligvis spillelister. Det vil også komme på plass mye redaksjonelt innhold og anbefalinger for deg basert på musikken du spiller mest.

Meldinger får nå støtte for såkale rich links. Limer du for eksempel inn en lenke til en artikkel, vil den vises grafisk med bilde i meldingstråden. Musikk kan spilles direkte i tråden. Appen får også støtte for en rekke effekter, større emojier, automatisk bytte av ord til emojier og mye, mye mer - det meste er for underholdningens del. At også denne appen åpnes for utviklere, betyr at du kan foreta en rekke ting direkte fra samtaler, blant annet kjøpe billetter, bestille taxi og lignende.

UTVIDEDE MELDINGER: Meldinger-appen får en rekke nyheter, blant annet støtte for håndskrevnde meldinger, musikk på direkten og en rekke effekter. Foto: APPLE
UTVIDEDE MELDINGER: Meldinger-appen får en rekke nyheter, blant annet støtte for håndskrevnde meldinger, musikk på direkten og en rekke effekter. Foto: APPLE Vis mer


Swift Playground er en ny app som blir tilgjengelig for iPad, som skal gjøre det enkelt å komme i gang med programmering av apper gjennom visuelle veivisere. Appen blir gratis og kommer samtidig med iOS 10 i høst. En betaversjon av operativsystemet skal være klart allerede neste måned.

OS X blir til MacOS

Ryktene viste seg å være sanne, og operativsystemet til Mac blir omdøpt fra OS X til MacOS. Det er i tråd med navnene på de andre operativsystemene i Apple-universet. Det er første gang på 15 år at operativsystemet skifter navn, og i høst kommer det i en ny versjon - MacOS Sierra.

Den nye versjonen vil ha en rekke nyheter under panseret, blant annet vil endelig Siri være på plass, slik at du kan søke overalt ved hjelp av stemmen. Har du en Apple Watch, kan du nå slippe å logge deg inn med passord. Mac-en vil sense at en Apple Watch er i umiddelbar nærhet. Tilhører den deg, vil du bli automatisk innlogget så snart du berører tastaturet.

SIRI-SØK PÅ MAC: Siri blir omsider tilgjengelig også på Mac-en. Her demonstreres hvordan resultater fra et bildesøk kan dra og slippes rett inn i en presentasjon. Foto: APPLE
SIRI-SØK PÅ MAC: Siri blir omsider tilgjengelig også på Mac-en. Her demonstreres hvordan resultater fra et bildesøk kan dra og slippes rett inn i en presentasjon. Foto: APPLE Vis mer


Universal clipboard er en ny funksjon som går på tvers av Apple-enhetene dine. Du kan for eksempel markere og klippe ut bilder og tekst på en iPad, og umiddelbart lime dem inn i et dokument på Mac-en.

iCloud Drive blir utvidet og vil blant annet kunne gjøre filer som ligger på skrivebordet ditt tilgjengelig på tvers av mac-ene dine. Det skal også komme en ny funksjon som gjør det enklere å flytte data du sjelden bruker ut til nettskyen iCloud. Dataene vil fortsatt være tilgjengelig on-demand.

Apple Pay blir nå tilgjengelig for netthandel fra Mac-en i en rekke butikker (foreløpig ikke i Norge). Du kan velge Apple Pay når du kommer i kassen, og betale med iPhonen din som om du befant deg i en fysisk butikk.

BETAL MED APPLE PAY PÅ NETTET: Betalingsløsningen Apple Pay blir tilgjengelig fra Mac dersom du har en iPhone eller Apple Watch i tillegg. Foto: APPLE
BETAL MED APPLE PAY PÅ NETTET: Betalingsløsningen Apple Pay blir tilgjengelig fra Mac dersom du har en iPhone eller Apple Watch i tillegg. Foto: APPLE Vis mer


En beta av MacOS Sierra kommer i juli, den endelige versjonen er ventet til høsten.

tvOS

Operativsystemet til mediespilleren Apple TV får også en overhaling i høst. På sju måneder har fjerde generasjon fått over 6000 apper, og nå kommer også Sling, Fox Sports og en rekke andre mediekanaler også på Apple TV.

En stor forbedring er at du med oppdateringen ikke lenger skal behøve å logge deg inn på hver eneste tjeneste du abonnerer på. Det holder at du logger deg inn en gang, og så vil Apple TV ordne resten. Filmer-appen fra Apple lar deg nå søke opp filmer på flere måter via Siri (ikke tilgjengelig på norsk ennå), og Siri kan nå også foreta søk på YouTube.

Remote-appen til iPhone blir helt ny, og vil fungere som touch-fjernkontrollen som ble introdusert med Apple TV 4, med tillegg at du kan bruke tastaturet - for eksempel til søk.

NY REMOTE-APP: Den nye Remote-appen til Apple TV får samme utseende som den fjernkontrollen til Apple TV 4. Foto: APPLE
NY REMOTE-APP: Den nye Remote-appen til Apple TV får samme utseende som den fjernkontrollen til Apple TV 4. Foto: APPLE Vis mer


Den nye versjonen av tvOS kommer i høst som en gratis oppgradering (for fjerde generasjon Apple TV).

watchOS

Operativsystemet til Apple Watch kommer også i ny versjon i høst - den tredje i rekken. Apple skal ha gjort en rekke forbedringer med hensyn til ytelse, apper skal startes inntil sju ganger raskere.

ENKLERE NAVIGASJON: Det skal bli både enklere og raskere å navigere på Apple Watch. Foto: APPLE
ENKLERE NAVIGASJON: Det skal bli både enklere og raskere å navigere på Apple Watch. Foto: APPLE Vis mer


Du skal nå kunne bla raskere gjennom favoritt-appene dine ved å sveipe horisontalt over skjermen. For å aktivere denne funksjonen, trykker du bare inn knappen til høyre på uret. Den samme knappen får også en SOS-funksjon. Holder du knappen inne i noen sekunder, kan du koble deg til SOS-sentralen der du befinner deg. Apple Watch vil automatisk koble deg til riktig nummer der du befinner deg.

Det skal også bli mye enklere å skrive meldinger på klokken, takket være funksjonen Scribble. Her skriver du ganske enkelt bokstav for bokstav med fingertuppen, og så settes de sammen til ord for deg.

Det er mye fokus på helse-apper på Apple Watch. Helse er mer enn trening, og i watchOS 3 er en ny app - Breathe, bakt inn. Her kan du få hjelp til forskjellige pusteøvelser som skal få deg til å slappe av og føle deg bedre, ifølge Apple.

Nye funksjoner for rullestolbrukere er også på plass, som blant annet måler antall ganger brukeren skyver på hjulet, og ut fra dette regner kaloriforbruk og måloppnåelse.

I tillegg er det mange andre, mindre nyheter, deriblant flere klokkeutseender å velge mellom, enklere kontrollsenter, med mer.

Allerede kjent: App Store-endringer

REKLAME: Snart kommer du til å få opp annonser i søkeresultatene dine. Foto: APPLE
REKLAME: Snart kommer du til å få opp annonser i søkeresultatene dine. Foto: APPLE Vis mer


I en litt uvanlig vending annonserte Apple i forrige uke kommende endringer til App Store. Dette fordi de visstnok hadde så mye annet å prate om på kveldens arrangement.

Den store nyheten er at abonnementer utvides til alle app-kategorier, mens det frem til nå kun har vært visse type apper som har kunnet tilby dette, blant annet apper som Netflix, Spotify, nyhetsapper, noen skytjenester (som Dropbox) og datingapper, skriver Mashable.

For brukerne innebærer det at de i stedet for å bare måtte betale en engangssum for en app, vil de måtte inngå et abonnement. Nøyaktig hvordan det vil fungere, gjenstår å se - men flere har allerede uttrykt skepsis mot at de ender opp med å betale mer for apper de har brukt i årevis alt.

For utviklere betyr det at de slipper å lage helt nye apper hver gang de skal komme med store oppdateringer (typisk for at de får igjen penger for strevet).

Amerikanske Macworld har en fin gjennomgang av endringene her.

I tillegg til de nye abonnementsmulighetene åpner Apple også opp for annonser i søkeresultatene.

LES OGSÅ: Telenor Swap vil at du skal bytte mobil hvert eneste år

LES OGSÅ:
Oppsiktsvekkende mobilnyheter fra Lenovo
Apple oppgraderer MacBook
Apple Watch blir billigere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer