Les sikkerhetsekspertenes anbefalinger

Dette må du tenke på før du kobler til trådløse nett på ferie

Sikkerhetsekspert advarer mot falske nett. Slik holder du deg sikker.

ADVARER MOT ÅPNE WIFI-NETT: Det kan være lurt å bruke mobildata fremfor wifi på offentlige steder. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ADVARER MOT ÅPNE WIFI-NETT: Det kan være lurt å bruke mobildata fremfor wifi på offentlige steder. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Å logge seg på trådløse nett kan være kjekt på togturen, hotellrommet eller på flyreisen, men ikke alle er klar over hvilken sikkerhetsrisiko de utsetter seg for når de logger på offentlige trådløse nettverk. Personer med ondsinnede hensikter kan snoke på trafikken og snappe opp sensitive opplysninger om uvitende brukere.

Vidar Sandland er seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), som står bak portaler som Nettvett og Slett Meg. Han har et klart råd til nettsurferne:

– Bruk mobildata så langt det lar seg gjøre, sier Sandland til Dinside.

Han mener at det ikke er sniffing av åpne trådløse nettverk som er det største problemet, men at man kobler seg til falske trådløse nettverk.

– Det er få hackere som sniffer på radiotrafikken til åpne trådløse nettverk. Her er det ikke lenger så mye å hente, da det meste av trafikken går kryptert.

Setter opp falske nett

- Den største faren er falske nettverk. Angripere setter opp et falskt nett hvis navn er tilsvarende et velkjent nett der man befinner seg. For eksempel «Airport» på flyplassen, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer