Spill til PC og konsoll

Dette må du vite før du kjøper spill i gave

Slik finner du frem i spilljungelen.

SPILL: Det er ikke alltid like lett å kjøpe riktig spill. Foto: Pål Joakim Pollen.
SPILL: Det er ikke alltid like lett å kjøpe riktig spill. Foto: Pål Joakim Pollen. Vis mer
Publisert

Det er flere ting å forholde seg til når du skal kjøp spill eller en spill-PC eller -konsoll i gave til jul. Hvis du skal gi bort et spill, må du huske på å velge riktig plattform. Skal du gi bort en PC må du tenke på ting som om PC-en er kraftig nok til å kjøre de spillene mottakeren ønsker.

I denne guiden skal vi forklare hvordan du finner ut hvilke spill som kan spilles på hvilke plattformer, om PC-en du eller mottakeren har, er kraftig nok til å drive spillene og hva du bør vite om kompatibilitet når du kjøper spill til en med konsoll.

PC-spilleren

Et naturlig sted å start er PC-plattformen. PC-spillingen er i vinden som aldri før, og det er nok mange små og store som ønsker seg spillrelaterte ting til jul. Benytt gjerne anledningen til å lese våre samletester av spill-PC-er og spillhodesett.

Hvis du skal gi bort et spill, er det viktig å finne ut om PC-en er kraftig nok til å kjøre spillet du planlegger å kjøpe. Den enkleste måten å sjekke det på, er å bruke tjenesten «Can You Run It?», som er nettsted der man kan undersøke om en PC er kraftig nok.

Systemkrav:

Systemkrav handler om hvilke spesifikasjoner PC-en må ha for å være kraftig nok til å drive et spill. For eksempel hvor rask prosessor, hvor kraftig grafikkort, hvor mye arbeidsminne og lagringsplass.

Vi skiller i hovedsak mellom minimumskrav og anbefalte systemkrav.

 • Minimumskrav: De absolutte minstekravene som kreves for at PC-en skal drive spillet.
 • Anbefalte: Det produsenten setter som krav for å gi en god spillopplevelse.

Slik sjekker man det:

 • Gå til Systemrequirementslab.
 • I punkt 1 søker man opp det aktuelle spillet.
 • Deretter trykker man på «Can You Run It».
 • Da videresendes man til en side som gir oversikt over systemkravene for det spillet.

Nettstedet har også et kjekt verktøy som analyserer PC-en og som raskt gir svar på om PC-en er klar for for eksempel «Fortnite». Slik bruker man det:

 • Fra systemkravsiden trykker man på Can You Run It-knappen.
 • Da starter nedlastingen av Detection.exe. Trykk på kjør i sprettoppmeldingen.
 • Verktøyet undersøker nå om PC-en er kraftig nok.
 • Deretter får man en enkel oversikt som gir svar på om PC-en er klar for det aktuelle spillet.
 • Ekstratips: Etter du har kjørt den første testen, kan du trykke på «Click here to see which games you can run» for å få en rask oversikt over hvilke spill PC-en kan drive.

Som du kan se i vårt eksempel, klarer PC-en vår minimumskravene for «Fortnite», men er langt unna å nå de anbefalte kravene. Dette skyldes at PC-ens grafikkort ikke er kraftig nok.

1. Søk opp spillet. 2. Sjekk om spillet er kraftig nok.
1. Søk opp spillet. 2. Sjekk om spillet er kraftig nok. Vis mer

Har du planer om å gi bort en spill-PC, bør du også forsikre seg om at PC-en er kraftig nok til fremtidige spill. «Fortnite», som vi brukte i eksempelet over, er ikke avhengig av en spesielt kraftig PC. Dog kan det lønne seg å velge en med dedikert grafikkort. Da bør minstekravet være Nvidia GeForce GTX 1050 eller AMD Radeon RX 560X.

I vår nyttige kjøpeguide for PC kan du lese mer om de ulike komponentene i datamaskinen.

Er du usikker på hvilket spill du skal gi bort, kan det være en idé å kjøpe et gavekort. Dette får du kjøpt til spillbutikken Steam på PC og til Nintendo eShop (Switch), PlayStation Store og Xbox Store. Les mer om det her.

Konsollspilleren

I konsollverdenen er det enklere å vite om et spill er kompatibel med en plattform og man trenger ikke å tenke så mye på spesifikasjoner og systemkrav.

Hovedregelen er:

 • Alle PlayStation 4-spill fungerer på PlayStation 4 og PlayStation 4 Pro.
 • Alle Nintendo Switch-spill fungerer på Nintendo Switch.
 • Alle Xbox One-spill fungerer på Xbox One, Xbox One S og Xbox One X.
 • Et PlayStation 4-spill kan ikke spilles på Nintendo Switch og Xbox One, og vice versa.

Dermed kan man være trygg på at hvis man kjøper et spill til PlayStation 4, så kan det spilles på PlayStation 4 enten man har standardutgaven eller den som heter Pro.

Nintendo Switch:

Nintendo Switch kan også spilles eldre spill gjennom Virtual Console. Disse spillene fås kun kjøpt digitalt gjennom Nintendos eShop på Switch.

Xbox One:

Med Xbox One er det faktisk litt annerledes. Microsofts spillkonsoll kan også spille et utvalg Xbox 360-spill, men også flere spill fra den originale Xbox-konsollen. I skrivende stund er oversikten slik:

 • 513 Xbox 360-spill er kompatible med Xbox One.
 • 27 Xbox-spill er kompatible med Xbox One.

Hele oversikten over støttede spill finner du her.

En annen ting med Xbox One, er at flere av spillene også kan spilles på Windows 10-PC-er. Disse spillene er merket «Xbox Play Anywhere», og man trenger kun å kjøpe det på én plattform for å eie det på begge.

Eksempel: Du kjøper «Forza Horizon 4» på Xbox One. Da kan du også laste det ned fra Microsoft Store i Windows 10 – sørg for å være pålogget samme Microsoft konto – og spille det på PC.

Full oversikt over Xbox Play Anywhere-spill finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer